Friday, September 29, 2006

Capcanele unei relatii....


Am postat acest articol care nu imi apartine , pentru ca l-am primit pe mail si mi-a placut foarte mult continutul si mesajul......

""Daca ochii care nu se vad, se uita, cei care se vad prea des, ajung plini de indiferenta.In ambele ipostaze exista prea mult ; prea mult timp departe sau prea mult timp aproape.Balanta este un principiu al masurii echilibrului sau al dezechilibrului, asa incat in balanta vietii tot ce-i prea mult strica, iar ce-i prea putin are exact aceeasi efect.A gasi echilibrul intre "mult si putin", iata o adevarata arta a masurii in viata si un mod limpede de a pastra nealterate anumite lucruri pretioase pentru fiecare om.Relatiile , prietenii, bunurile si toate cele necesare vietii se incadreaza undeva, intr-un soi de dute-vino, intr-un fel spus de sus si jos, de aproape si de departe si aceasta pentru a pastra echilibrul mult visat.

Pentru ca doi oameni care se iubesc sa-si pastreze propia iubire nealterata ,ei trebuie sa se departeze din cand in cand si apoi sa se apropie.Nimic nu ramane la statutul de permanenta, la o stare de liniaritate existentiala, caci linearul vietii inseamna si sfarsitul dezvoltarii.Sfarsitul emotiilor, sfarsitul sentinmentelor, al relatiilor pare a avea radacini adanci in solul steril al continuitatii.Viata are un caracter discontinuu.Pe un grafic, toate emotiile, toate gandurile si toate faptele noastre poarta pecetea lui sus si jos, jos si sus.
Poate ca nimic nu este mai greu pentru om sa intelega, sa interiorizeze si sa accepte acest curs instabil al existentei sale.Si pentru ca instabilitatea vietii in sine solicita, incita, suscita si tinde sa caute permanenta.Dar, iata, descoperim ca tocmai ceea ce pare permament duce la nepermanent si tocmai ceea ce pare stabil ne trimite in instabilitate.

Daca dispar emotiile, dispare vitalitatea.Daca ele sunt mereu si mereu la indemana, efectul de disparitie apare ca sigur.Asa se explica eternul plictis uman in relatiile cele mai obisnuite, dorinta interioara de schimbare, de cautare a unui ceva nou, care sa ne intoarca la elanul vital pierdut.

Casnicia apare ca o trambulina de incercare pentru oamenii casatoriti si tocmai in prezenta continua a partenerului se ascunde capcana fiecaruia.In casnicie, oamenii au tendinta de a tine o legatura continua, ca un frau asupra celuilalt, a-l avea mereu tot mai aproape.Un impuls compensator pentru instabilitatea vietii se gaseste tocmai aici, in viata de cuplu.Dar cuplurile se amagesc crezand ca apropierea vindeca instabilitatea.Caci tocmai ea - experimentata in exces - devine samburele negru al vietii conjugale.

Pentru a ramane impreuna multa vreme si pentru a mentine bucuria, placerea, dramul de emotie necesar in interiorul unei relatii, cuplurile au nevoie de ragaz.Intalnirile sunt dulci dupa o perioada de despartire, bucuria este mai mare dupa ce a fost inainte de ea putina tristete.Pentru ca acest simplu act de intelegere a ceea ce inseamna "ragazul in cuplu" nu este, inca , si un fapt, se intampla ca, atunci cand oamenii divorteza sau de despart, sa-si dea seama ca se iubesc.

Acest sentiment poate fi regasit cu mai mare usurinta si cu incarcatura pozitiva, fara conflict si fara durere daca oamenii ar intelege sa-si petreaca timpul si in alt fel decat mereu impreuna sau mereu despartiti.Caci si una si cealalta dintre variante presupun "prea mult" sau "prea putin", ceea ce duce la dezechilibru emotional, care se reflecta negativ in relatiile umane.

Nici bogatia in exces, nici saracia in exces,nici tristetea prea multa, nici bucuria prea multa nu aduc armonie si echilibru in existenta omeneasca , ci tocmai inversul lor.
Oamenii mor si de prea multa bucurie, mor si de duerere.Oamenii se despart din cauza departarii, dar mai ales din pricina apropierii.Pare straniu, dar este adevarat.Apropierea in exces este moartea unei relatii, pentru ca excesul face ca tensiunea sa dispara.Si , acolo unde nu mai este tensiune, apare tacerea, linistea, indiferenta...""

Posted by logedy@yahoo.com

PS. astept comentarii......eu as avea dar nu le scriu pentru ca mi-am exprimat pana acum parerea !

Wednesday, September 27, 2006

Poti sa fii fidel?

Ma uit la cuplurile din jurul meu, ma uit la mine si realizez ca suntem din ce in ce mai nemultumiti. Nu am trait vreo drama existentiala, nu am fost parasit recent(doar acum cateva luni), dar simt ca este din ce in mai dificil sa te agati de o singura persoana pentru tot restul vietii.

Sa te trezesti in fiecare dimineata alaturi de aceeasi persoana, sa inclini privirea de fiecare data cand o ispita isi face aparitia, sa iti pui liberatatea in joc, sa semnezi un cec in alb, nestiind niciodata cat de mult ti se va lua... sa fii fidel.

Cu totii am cunoscut mai multe iubiri de-a lungul vietii si de fiecare data cand ne-am indragostit am simtit ca iubim mai mult decat am iubit in trecut. Intensitatea iubirii parea a creste in progresie geometrica, dar nu stii niciodata cand trebuie sa te opresti. Unii m-ar contrazice spunand ca vei sti cand intalnesti marea iubire. Am demontat de multe ori acest argument, pentru ca porneste de la asumptia falsa conform careia cu totii avem programata o jumatate perfecta. Mi se pare pesimista aceasta viziune si inacceptabil de copilaroasa...

Si totusi, poti sa pui vreodata punct cautarilor, sa fii sigur ca nu se poate mai bine? Poti sa te angajezi pe viata intr-o casatorie? Sau vei continua sa cauti?

Acum cateva decenii, te multumeai cu acelasi job toata viata, cu acelasi oras mic de provincie, cu acelasi salariu ca al vecinului, cu aceeasi masina ca a colegului, cu acelasi tip de haine. Acum, nu. Fidelitatea la locul de munca este un fenomen din ce in ce mai rar, gusturile si nevoile s-au diversificat – sau au fost diverse dintotdeauna, dar nu aveam posibilitatea de a le implini. Ne dorim din ce in ce mai mult si suntem multumiti din ce in ce mai rar. Curtea vecinului nu prea mai seamana cu a noastra, asa ca investim cat mai mult in ea. Cuvantul cheie este dezvoltarea, dezvoltarea personala sau profesionala. Sau cel putin asa inveti din CV-uri. Si culmea este ca angajatorii cauta astfel de persoane, neluand in calcul posibilitatea ca doleantele de dezvoltare ale angajatilor s-ar putea implini mai tarziu si in alta parte. Suntem in permanenta in cautare de nou si ne temem teribil ca ne-am putea plafona. Cam asa vad eu lucrurile si intr-o relatie si sper sa fie vorba doar despre un moment de miopie(de care sufar).

Ideea acestui articol mi-a venit in urma unei discutii cu o prietena care mi-a sugerat un poll pe tema infidelitatii. Si am zis sa imi astern gandurile pe monitor, in ideea ca voi afla raspunsul: mai exista persoane fidele? Nu barbati, nu femei, ci persoane fidele...

Asta nu inseamna ca eu as fi...se prezuma doar ! :)

Despartirea...din iubire!

Din dragoste poti accepta despartirea, stiind ca nu esti persoana potrivita pt celalalt. Poti sau e doar o teorie ca multe altele?Poti renunta la cel pe care il visezi zi si noapte la servici si acasa?Cel in ale carui brate vrei sa fi tinut strans?
Dar se poate, cel putin eu am putut, eu am fost nevoit sa o fac(ce puteam sa fac altceva?Dragostea cu fortza nu e dragoste).

Dar daca nu faci nici un pas catre celalalt din neincredere? Stai asa, intr-un picior, pina te doare glezna, vorba lui N. Stanescu. Astepti. Pui tu mai multe piedici decit exista. Intrebare e daca avem curajul sa ne luptam cu toate incercarile astea.
Vrem sa le trecem impreuna, nedespartiti nicicum, nicicind, sau nu vrem? In rest totul e ca in oreice relatie. Mai mult, totul e f. limpede. Stii cum stai. Dar cum, de obicei, o astfel de relatie inseamna tradarea unei alte iubiri, totul incepe cu stingul. Nehotarirea. Si apoi care barbat sa te vrea alaturi, mai ales daca tu nu esti nici frumoasa/frumos, nici desteaptadestept?Cand gasiti un astfel de barbat, datii nr. meu de telefon !
Sa ajungi sa fii indragostit de o astfel de persoana, inseamna sa o urasti, nu sa o iubesti. Deci daca nu esti pregatit pt asa ceva, mai bine renunta. Acolo unde nu e dragoste, nu e nevoie de declaratii de dragoste. De fapt nu e voie.


Diferenta de varsta, un impediment in a iubi ?

O luna, un an, cinci ani, zece ani... ce diferenta de varsta poate fi considerata acceptabila intr-o relatie (la urma urmei in orice cuplu exista un decalaj cronologic) si cand devine aceasta o problema?

O relatie(cred eu) are sanse de reusita cand se acorda mai multa atentie asemanarilor decat diferentelor.

Deci intreb si eu pe altii... ca din pacate eu am aflat ca la persoanele pe care le-am cunoscut era un impediment(sau singurul chiar) in a avea sentimente pentru mine; asta a fost motivatia verbala pe care au motivat-o !Acum nu stiu cat o fi adevarat , cat o fi fals, insa eu am primit la intrebarea :de ce nu poate fi mai mult intre noi? raspunsul ca eu am in buletin cat am si ei cauta pe cineva mai mic de varsta.Insa in timpul cat nu stiau varsta mea adevarata totul a fost minunat,iubirea era imensa, iar cand au aflat, brusc a explodat problema!
Adica la 30 esti bun de "retireing" !Deci fratilor pregatitziva sicriul la 40 ca dumnealor vor pana in 30 doar adica daca in buletin scrie ca ai 30 iar tu arati de 18(stiu un caz) degeaba domle, ei vor sa aiba relatie cu buletinul vostru, nu cu persoana voastra, ati inteles? Ca eu nu...

Deci acuma e o noua moda, si anume aceea de a cere buletinul la intalnire,{daca nu ti-lm cere , arata-l si vei impresiona mai mult decat cu o floare} ca nu mai conteaza cum arati...cica! ci conteaza cand ai fost produs(ca alimentele, in fapt asa si te trateaza:gusta si daca nu le place , esti expirat) si nu care cumva sa aveti data expirata in buletin ca ati pus-o cu individu'!

As intelege ca o ruptura sa fie argumentata prin diferentele de pregatire, de educatie, de mediile din care provin cei doi;deasemeni cred ca o diferenta mica de varsta intre parteneri este benefica: astfel cei doi parteneri se pot completa mai usor si mai complet(insa e doar umila mea parere).

Societatea, (moralitatea vietii) ne obliga sa ne "ascundem" viata personala. De multe ori suntem obligati sa nu vorbim prea mult despre viata particulara de teama sa nu fim "judecati" de colegi,anturaj, etc...Viata, vremurile actuale sunt grele in privinta crearii cuplurilor. Mai repede se prefera concubinajul decat casatoria care te obliga.

Asta din cauza crizei economice, a evolutiei societatii, moravurilor, emanciparii, independentei financiare pe care o vrea toata lumea, etc. Suntem tentati sa nu mai alegem viata de cuplu bazat pe marea valoare a IUBIRII, ci ne "uitam " si la valoarea contului in banca, la pozitia sociala,buletin, etc.

Nu stiu ce ati inteles voi de aici dar eu m-am descarcat pe ziua de azi si pot merge linistit la munca in continuare! Succes tuturor, si ne mai blogger-im in curand !

Sa fiti iubitzi !!!

Saturday, September 23, 2006

Ce e mai important :timpul tau sau persoana cu care vrei sa il petreci?


Azi trebuia sa ma intalnesc cu un tip la vre-o 27 ani, 186 76 kg blond si dragut....aparent...am vorbit pe net si pacat ca nu pot reda, dar pe scurt ma invita la el la ora 16 fix la statia lui 76 in Berceni,si sa ii dau bip cand ajung.

Eu scapand de la munca pe la 14 am mai avut ceva hârtii de aranjat la camera de comert si dupa aia zic hai sa ma duc la el direct.
Zis si facut! Ajung in statia lui 76 cum am stabilit, si ii dau bip.La nici un minut vine un alt troleu 76 in care il zaresc pe tip si ii zimbesc, normal ca semn ca l-am recunoscut.El se uita la mine, coboara si pleaca linistit spre casa. Eu masca!! !

Astept ce astept, si ii dau un sms in care ii confirm ca eu astept de 10 minute in statie. El imi raspunde ca la ora 4 ne vedem.....si e abea 15 fix....eu ma enervez si mai ales ca venind de la munca eram si infometat, ii raspund ca am plecat in acest caz, pt. ca mi se pare injositor sa ma chemi si sa ma tii afara in strada ca sa vi la 4 fix sa imi adresezi 2 vorbe.

Si asta si fac, ma urc in primul 76 si fac calea intoarsa, nu fara ai scrie ca asa ceva nu se face cand chemi pe cineva la tine, si eu unul sigur nu as fi fost atat de nesimtit sa il las in strada.El raspunde scurt, ora 16 era stabilita, 16 ramane, daca imi convine bine , daca nu fac ce vreau!

Si atunci ma intreb , oare am ajuns asa de precisi in ceea ce facem incat am uitat ca suntem oameni , ca avem (sau ar trebui sa avem) sentimente... ne-am pierdut putinul bun simt pe care il aveam, incat nu mai poti spune un salut doar pt. ca persoana a venit prea devreme? Oare chiar atata egoism sa existe incat persoana nu mai conteaza ci doar timpul tau care trece oricum irevocabil?

Am ajuns in asa hal incat nu mai putem purta o conversatie cu cineva doar pt ca nu figureaza in agenda noastra in urmatoarele 10 minute ci peste 11?
Sincer astfel de intamplari imi dau senzatia ca ne pierdem si ultimul gram de omenie (pe care il mai evem unii)si ca ne tratam unii pe altii ca simple marionete, instrumente de provocat placeri scurte si egoiste si uitam ca ne diferentiam de animale prin factorul UMAN care ar trebui sa ne caracterizeze, si nu cel de reproducere, animalic care ne caracterizeaza in prezent.

Asta nu o spun pt. ca am luat Plasa...ci pt. ca, caracterul persoanei care a facut-o il intalnesc din ce in ce mai mult la alte persoane, si cred eu ca acest lucru nu ar trebui sa ne lase indiferenti si toleranti.Cred ca am uitat ce inseamna respectul si omenia si le-am inlocuit cu egoismul exacerbat si scrupulozitatea bolnava pe care le-am importat din west ! Pt. ca am importat tot ce e mai rau, cum zicea Roxana :voi gay-ii mintiti ca niste barbati si barfiti ca niste femei!Si atunci eu cum sa cer societatii sa ma accepte(nu sa ma inteleaga, ca ar fi utopic)cand eu cu cei ca mine ma port astfel?

Deci sa mai zic ceva? Nu are rost, faptele vorbesc de la sine...si din pacate impotriva noastra, pt. ca ceea ce unul ca noi face , afecteaza imaginea tuturor, dar el nu realizeaza acest lucru in egoismul lui !

Sa fiti iubiti(de alti)! Ca pe voi insiva stiu ca va iubiti, chiar prea mult !!!

Friday, September 22, 2006

De ce insala femeile?...

Da, si femeile insala. Difera, insa, motivatiile.

Daca ea a decis sa aiba o relatie in paralel sau sa aiba o aventura de o noapte, este evident ca exista probleme in cuplu. Nu, nu este numai vina ta, dar la un moment dat s-a produs o ruptura in relatia de cuplu si ea are nevoie sa vada cum ar fi cu un alt barbat.

Iata cateva dintre cele mai des intalnite motive:

1. Plictiseala

Relatia voastra a inceput sa scartaie, monotonia va acapareaza, iar ea simte nevoia de aventura in viata de cuplu. Pe de o parte, s-a obisnuit cu tine si nu este sigura daca ar fi cazul sa va despartiti, asa ca testeaza un pic terenul. Ideea in sine de a fi cu doi barbati in acelasi timp ii ofera adrenalina de care are nevoie. In final, va face si o alegere.

De asemenea, poate are nevoie din nou de romantism in relatie si simte ca tu te-ai transformat intr-o stanca. Vrea sa fie din nou indragostita, vrea sa fie din nou curtata.

2. Razbunarea

... e arma prostului, dar asta nu impiedica pe nimeni sa o foloseasca. Daca a aflat ca ai avut o aventura sau simte ca nu primeste atentia cuvenita se poate arunca in bratele unui alt barbat. Intr-un mod ciudat, daca ar fi sa alegi intre cele doua situatii rele: inselat din plictiseala si inselat pentru razbunare, cel mai probabil ai alege-o pe ultima. De ce? Ea simte nevoia sa iti demonstreze ceva, ceea ce inseamna ca pasiunea nu s-a stins... inca

3. Singuratatea

Singuratatea in cuplu... Daca simte ca nu mai este demult prioritatea ta, atunci e posibil sa caute atentia alaturi de altul. In cazul acesta, nu vrea sa iti demonstreze tie ceva, ci vrea sa isi demonstreze ca merita in continuare sa fie iubita. Fie te-ai lasat acaparat de job sau de vreun hobby, cert este ca nu ii acorzi atentia cuvenita.

4. Egoism

Daca in primele trei cazuri, se presupunea ca relatia a fost minunata la inceput, in acest caz femeia nu a avut niciodata sentimente pentru tine. A ramas alaturi de tine pentru ca ii oferei confort si iubire neconditionata. Neavand sentimente reale, acest tip de femeie cade usor prada altor barbati.

In concluzie, femeile insala pentru ca se simt neimplinite pe plan emotional si/ sau sexual; la barbati cum e oare? Nu e aceeasi cauzalitatea, motivatia daca pot spune asa?

Insa pot spune cu certitudine ca tot acestea sunt unele din motive pentru care inseala GAY-ii !

Monday, September 18, 2006

Cum e sexul?

“Sexul este ca ninsoarea: nu stii niciodata de cati centimetri vei avea parte si nici cat de mult va dura!”


Sexul este ca aerul: nu e important decat atunci cand nu il ai.

James Arthur Baldwin
Sexul se aseamana cu banii: te gandesti tot timpul la asta daca nu ai, iar daca ai, atunci nici nu observi!
Sexul este ca banii: numai prea mult este suficient.


John Updike

Sexul seamana cu moartea. Diferenta este ca atunci cand te intinzi sa mori de unul singur nimeni nu va rade de tine a doua zi!


Woody Allen

A te documenta se aseamana cu sexul: cand e bine facut, e foarte bun, iar cand e prost, e mai bine decat deloc.


Dick Brandon

Sexul este gluma lui Dumnezeu cu fiintele umane.


Bette Davis

Sexul bun e ca o partida de bridge: daca nu ai un partener bun, atunci ar fi bine sa ai o mana buna!


Mae West

Pizza seamana foarte mult cu sexul: cand e bine facuta, e delicioasa, iar cand nu e chiar atat de bine, e oricum mai buna decat deloc!


Michael Sinz

Nu stiu de ce toata lumea aseamana ciocolata cu sexul! Exista sex bun si sex prost. Ciocolata insa e intotdeauna grozava!
Programarea e ca sexul: o singura greseala si va trebui sa suporti consecintele tot restul vietii.
Diferenta intre sexul pe bani si sexul gratis este ca ultimul costa in general mult mai mult ca primul.


Brendan Behan

Sexul este ca arta: in mare parte este oribil, iar cand gasesti ceva bun, pretul este prea mare.


Scott Roeben

Daca asociezi sexul cu stresul, atunci ai gresit pe undeva.
Sexul e un joc, o arma, o jucarie, o farsa, o intelegere, a pierdere, o speranta.


Sallie Tisdale

Sexul este unul dintre cele noua motive de reincarnare. Celelalte opt sunt neimportante.

LIfe & death in gay world...

Am avut un week end OK as zice care a inceput surprinzator de bine, si tind sa cred ca e mai bine sa nu iti faci planuri care nu se realizeaza pana la urma, si sa fi fericit cand ai surprize placute cum am avut eu.

Vineri dupa job am fost la "shopping" ca orice "barbat" gay, si mi-am facut provizii pt. o saptamana intreaga, asa ca am umplut frigiderul si am golit buzunarul.Dar conteaza ca m-am simtit bine facand asta. La iesirea din supermarket am avut surpriza de a fi sunat de un "amic" cu care conversam f des pe messenger si care "culmea"(norocul meu)se afla cu masina exact in zona si sa pferit sa ma ajute cu bagajele sa le duc acasa. Nu pot reda in cuvinte ce am simtit cand am vazut 10 minute mai tarziu iesind dintr-o masina misto un barbat la 1.85, sportiv, blond si cu ochi albastri...si il chema si Pedro !In orice caz nu trenspiram de la caldura de afara...

Dupa ce am reusit (cu greu) sa imi desprind ochii de la el, am incarcat plasele si am plecat acasa la mine, evident invitandul sus.Fiind singur tot week endul ar fi fost o prostie sa nu fac asta, el evident dorind asta. Dupa ce am despachetat si m-am facut mai lejer(pants out)am stat in bucatarie la o tigara, la discutii incercand sa aflam mai multe unul despre altul...

Si am aflat ca era casatorit cu 2 copii(eu i-as fi facut o echipa de fotbal)si ca are 33 de ani(desi arata bestial de Macho)si ca profesional e fericit muncind de la terminarea facultatii la acelasi job.Apoi am discutat despre viata sexuala si am si pus-o in practica cateva minute mai tarziu si a fost ceva ....no comment! De asta prefer in pat barbatii Bisexuali celor gay...se poarta asa cum ar trebui sa se poarte in pat un barbat, pupaciuni, rostogoliri,imbratisarisi evident sexul e incredibil, sau cel putin acum asa a fost, pt. ca pana acuma nu am simtit pe nimeni efectiv pulsind in interiorul meu in momentul in care "he was cumming" si a fost o senzatie incredibila sa simti ce simte celalalt in momentul in care are orgasm...eu am fost pur si simplu mut de uimire si fericit ca am putut sa provoc o placere acelui barbat atat de intensa.Si-a cerut scuze ca "si-a dat drumul asa de repede" dar l-am excitat f tare si nu mai putea sa amane;eu replicand ca regret ca nu poate ramane la noapte ca sa repetam experienta...nevasta asteptand acasa !

Si astfel am inceput un week end magnific din toate punctele de vedere !

Dupa ce a plecat am avut un chef de munca ce rara ma caracterizeaza astefl ca am inceput sa gatesc si sa curat si frigiderul in acelasi timp mai ceva ca o fata in casa! Asa ca am luat niste pulpe din frigider, le-am taiat si am pus deoparte pentru friptura si pentru supa separat, am incins cuptorul,timp in care am curatat cartofi, usturoi am scos dela naftalina mirodeniile, am pus carnea pt. supa la fiert si am debarasat frigierul ca sa se dezghete.

Cand totul a fost gata am bagat carnea si cartofii la cuptor pt 1.5 ore, timp in care am pregatit si terminat si supa de pui in care am bagat si niste paste italienesti(CAM prea multe am aflat la sfarsit)si a iesit super buna.

Evident ca am spalat la vase de m-am saturat si cred ca vecinii se mirau sa vada un vecin in chiloti care se fataia prin bucatarie ca un titrez, numai in chiloti! Dar dupa o partida asa de buna de sex trebuia sa imi descarc si eu energia cumva si mai ales intr-un mod profitabil.Asa ca la ora 8 seara eu eram gata cu mancarea pt. tot week endul, frigiderul fiind singurul care mi-a dat ceva bataie de cap avand f multa gheata care era cam incapatanata sa se topeasca !

Asa ca atunci cand Dan a venit la mine eu eram cu frigiderul open wide!Dan eu un bun amic al meu as zice, stiindu-ne de cateva luni de pe messenger desigur, dar cu care inca nu incercasem nimic sexual.Prima mea impresie fusese a unui tip cu fitze(pe care si le permite)care fumeaza cam mult, si slava domnului vorbeste mai mult ca mine, asa ca nu ma plictisesc.Pana sa ses dezghete frigiderul, aveam sa aflu ca e si foarte bun in the bedroom, fiind cam singurul gay de pana acum care ma satisfacut!Nu pot reda ce am facut si cum, pot spune ca am rupt cearceaful de atata vanzoleala si schimbat de pozitii, iar buzele efectiv inca ma dor de atata sarutat!Dar nu regret absolut nimic!

Sincer nu stiu daca va avea viitor relatia noastra sau va ramane doar la stadiul de amicitie, dar voi lua viatza asa cum e si cum vine! Legat de Petre cu care as fi dorit sa ne vedem mai des nu ca sa ne-o tragem ci sa vedem daca incercam sau nu o relatie , el sa dat la fund si nu ma contacteaza, iar cand il sun eu e mereu ocupat cu "prietenii" si zice ca ma suna el sa ne vedem dar asta nu se mai intampla, asa ca am incetat sa mai sper la o relatie cu el. si sa ma las dus de val, ceea ce am si facut!

Sambata dimineata dupa ce m-am trezit in bratele lui Dan(si ce misto feeling)cu ochii cat cepele, si buzele ca ale Marilenei Nitzu(umflate) am mers la bucatarie sa isi faca o cafea si am mai schimbat cateva vorbe dupa care a plecat avand un program incarcat! as vrea sa ne mai vedem, dar nu imi place sa trag de oameni, daca simt ca vor sa ne vedem sa faca ei pasul...

Dupa ce a plecat Dan, mi-am pregatit bagajul de strand, vazand ca afara e soare (chiar daca cu dinti)si am dat cateva telefoane sa vad cine doreste si e disponibil dintre amici sa vina la strand: rezultatul=o factura mare si nimeni dornic sau available de strand !
Dezamagit, ma-m imbracat in galben, miam luat cremele ochelarii si cateva legi de citi pt. concursul de la MAE si am taiat-o la strand, unde am fost primul la 11 dimineatza, am platit si am stat la soare ca o reptila pana la 4 dupa-amiaza.


Ajuns din nou acasa hamesit ca un lup, am atacat puiul si supa, am facut plinul si m-am bagat sub plapuma sa imi fac somnul de frumusetze pt ca la 9 seara eram invitat la Claudia sa ii cunosc sotul irlandez.

La 7 seara m-am trezit, am mancat din nou, am bagat vinul pt. Claudia in rucsac, i-am pierdut 30 minute la baie pt. machiaj, mi-am luat blugii mulati cu talie f joasa , maieul alb kenvello, adidasii albastrii si o multime de bijuterii la maini si vre-o doua lanturi, si evident ca m-am dat cu o lotiune cosmetica pe care eu am creat-o dintr-un amestec de ulei de masline, ulei floarea soarelui, ulei plaja si o treime crema hidratanta malitia body milk, si care are un parfum ce pe mine ma innebuneste si confera pielii un aspect f. misto si nu din acela gretzos pe care unele creme le confera.

Aranjat de parca mergeam la nunta, am iesit pe usa si cred ca radiam ca altfel nu imi explic de ce se chiora lumea la mine pe strada ca eram imbracat ca de obicei pt. club.Ajuns la Claudia am fost placut surprins sa intalnesc un barbat la vrea 40 dragut, macho si foarte cu bun simt si cu care am intrat in conversatie foarte repede si cu care aveai ce discuta, si am inceput sa desfacem sticlele de vin si sa vorbim cate in cer si stele.Dupa ce a venit si Edy, cu care am discutat cam 20 minute ca era grabit, am aflat ca suntem invitati de sora lui Claudia in Bamboo-ul lui Botezatu !

Eu cred ca am inlemnit nu stiu daca de fericire sau de complexul ca eu nu eram la standardul ridicat de acel club. Si dupa ce JR mi-a facut o cafea i stil Irisch, cu wisky si crema am scapat de toate complexele si m-a apucat o caldura in tot trupul si am zis, Bamboo wach out, here i come!

Am luat un taxi si am ajuns si intrat intr-o lume complet diferita de ceea in care ma invartisem eu pana atunci.A fost incredibil ce am vazut, ceva ce nici nu visam ceva ce mi-ar place sa frecventez mereu, ceva ce recomand tuturor, gay sau straight, barbat sau femeie, chiar daca pretul de intrare si consumatia sunt f scumpe(asta ca sa nu permita intrarea oricui)pentru cineva care are salariul de 200 euro pe luna ! Dar merita sacrificiul zic eu, m-am simtit super misto!

Si aici am asistat la un "concurs "f interesant dintre 2 protagonoisti care nu poti sa ii treci cu vederea:
Competitorii: mezinul Al Habtoor, fiul seicului Khalaf Al Habtoor (2.3 miliarde de euro, avere estimata de "Forbes"), aflat pentru cateva zile in Romania alaturi de mai multi prieteni de-ai sai din Dubai, si "Poponet" (aproximativ 24 de ani), un tanar binecunoscut in lumea mondena bucuresteana, fiul omului de afaceri Ion Maticiuc.
Despre "Poponet", "Averea" a scris nu cu mult timp in urma ca a primit de la tatal sau un Ferrari rosu, asta pe langa cele trei masini (Porsche, Mercedes, Maseratti) pe care le mai avea.
Sambata seara, patru arabi, insotiti de mai multe manechine romance, s-au asezat la una dintre cele mai bine pozitionate mese din club si au inceput sa comande. Doar sampanie. Este, evident, si cea mai scumpa bautura. Zece dintr-un foc. Sticlele au fost aduse la masa in sir indian de zece fete, foarte sexy, (probabil animatoarele clubului). Fiecare fata tinea sampania in mana, ridicata in sus, ca sa se vada artificiile legate de gura sticlei. Acest ritual s-a desfasurat cu muzica din club data incet. Dupa ce comanda a fost lasata la masa, Al Habtoor Junior a executat un dans semitribal, probabil un dans al bucuriei, al implinirii. Brusc, muzica din club s-a schimbat si s-a pus o melodie arabeasca cu influente house, preferata arabului.
La masa din dreapta arabului era "Poponet" cu suita sa. Se vedea clar ca acesta avea gusturi mai rafinate, cel putin in ceea ce priveste partea feminina. Tanarul nu a lasat garda jos si a lansat si el o comanda: sampanie Crystal Matusalem - o sticla gigant de 3 litri, care costa 75 de milioane. Mai multe sticle, prima comanda. Nu le-a picat foarte bine "seicilor", care au acceptat provocarea. Si au mai comandat zece sticle. "Poponet" a reactionat prompt. A mai comandat si el zece sticle. Si tot asa. Lumea din club era innebunita, spectacolul fiind unul pe care cu siguranta nu-l vezi des.

Totalul serii. Podiumul. Locul intai, Al Habtoor. Nota de plata: 295.200.000 lei, adica 8.200 de euro. Locul doi, "Poponet" cu 190.800.000 lei, adica 5.300 de euro. Revenind insa, poate pentru "Poponet" razboiul nu este chiar pierdut. Lupta continua probabil. Cert este insa ca arabii cred ca si-ar fi dorit mai mult sa fie pe locul doi la note, dar sa aiba manechinele lui Maticiuc Jr.:)

Asa ca a fost ceva super misto pentru mine si nu am sa uit niciodata si voi repeta daca voi putea financiar cat de curand.Pe la 3 dimineatza, dupa ce Claudia si JR au plecat acasa, si in urma unui tur de unul singur prin club in urma caruia m-au intrebat 2 tipi daca m-am drogat(raspunzand ca inca nu)m-am asezat strategic pe o canapea alba de 2000 euro pe un culoar care ducea spre toalete dar totodata de unde vedeam ce se intampla in peste jumatate de club,si am urmarit cu privirea si am cantarit fiecare barbat si femeie care treceam pe langa mine si a fost o placuta delectare a ochiului. Nu ma agatat nimeni iar eu evident ca nici nu am incercat sa ma bag in evidenta de unul singur, iar pe la 5,30 am plecat spre casa fericit ca am fost o noapte in paradis!

Duminica m-am trezit pe la 11 si dupa ce am facut chestiile pe care le face fiecare la trezire(spalat , mancat)imbracat, l-am sunat pe Paul(makeup artist) si ne-am dat intalnire la Mall Titan de unde eu doream sa imi iau niste suplimente alimentare pe care nu le-am gasit si atunci ne-am asezat pe o banca unde am stat 2 ore si ceva la taclale , ne-vazandune de peste 3 luni.

Seara am primit o veste proasta,in sensul ca am aflat ca un alt prieten (fost iubit pe care nu il mai vazusem de 5 luni) al meu a decedat, fiind bolnav de cancer, si sincer m-am blocat pt. ca nu credeam ca e asa de rau (chiar daca ii purtam pica ca m-a inlocuit cu un RRom) si chiar ma gandisem cu o zi inainte ca ar trebui sa ingrop securea razboiului si sa il revad saptamana asta.
Insa se pare ca e prea tarziu si raman doar cu regretul ca poate ar fi fost altfel daca eu ma comportam altfel vizavi de el, daca nu eram asa de egoist si il iertam mai devreme.

Din pacate nici la inmormantare nu pot merge pt ca se va tine la Urziceni marti, si nu vreau sa imi creez mai multe probleme la job.Acest deces mi-a reamintit ce scurta si fragila e viatza si ca fiecare gest si lucru conteaza mai mult decat credem, are un impact mai puternic asupra noastra si a celorlalti.

Friday, September 15, 2006

Estetica inesteticului ...

Potrivit unui mit din sexologie, nu exista femei frigide, ci doar barbati nepriceputi. Asa sa fie oare? Femeile care se confrunta cu aceasta problema sunt doar victime pasive, carora le este sortit sa astepte resemnate ca partenerii lor sa devina experti in arta amorului?
Fiecare perioada a istoriei s-a caracterizat prin ceva anume, a formulat si si-a asumat canoanele pe care le-a propus. Ceea ce tine de estetica, de frumusetea lucrurilor, in general, s-a manifestat tot timpul sub forma unor fenomene variabile, foarte usor de adaptat in functie de perceptia individuala.

Tentat sa caute ceea ce il poate multumi, omul tinde sa ridice la rang de arta insusirile unor obiecte sau fenomene. Din aspiratia spre fericire, deci spre frumos si chiar spre sublim, se naste estetica. De altfel, conceptele acesteia, ca ramura a filosofiei, sunt formulate pe baza catorva intrebari, cum ar fi de pilda daca frumosul si inesteticul sunt calitati care exista in mod obiectiv la nivelul lucrurilor pe care par sa le califice sau se afla strict in mintea individului.

Oamenii au acordat intotdeauna importanta frumusetii fizice. In ceea ce priveste evolutia stilului, expresia “moda pleaca, moda vine” se fundamenteaza pe interesanta traditie de a reinterpreta in permanenta o serie de repere existente ca arhetip. Daca perioada Renascentista o celebra pe Venus drept cea care a reformulat idealul feminin al Evului Mediu, reprezentat de Maria si Eva, perioada Reformei si a Contra-reformei a combatut exuberanta renascentista, propunand o alta varianta a frumusetii. Armonia formelor, ideea ca femeia este un cerc, in centrul caruia se afla sexul, imaginea “exigenta” a pielii albe ca laptele, prin care forma venelor ar fi trebuit sa razbata in semn de frumusete, contrastul pielii cu roseata obrajilor, a buzelor si a unghiilor, sunt inlocuite de o noua viziune, cea a retinerii de la “pacatele lumesti” si a conformismului. Pudismul exacerbat devine preferat cochetariei si indecentei, chiar daca sustinut adesea de ipocrizie.

Culoarea alb-galbuie a pielii a fost caracteristica Romantismului. Femeile consumau otet si limonada pana cand starea lor de sanatate ajungea la un nivel deplorabil. Frumusetea feminina era considerata o dualitate echilibrata intre inger si demon: inocenta dar fatala, atragatoare dar periculoasa, suava dar agila.

La inceputul secolului trecut, insa, s-a nascut ceea ce intelegem astazi prin frumusete. In secolele precedente totul parea a fi exagerat din toate punctele de vedere, iar definitia stilului era mult prea “apretata”. Varianta frumusetii “relaxate” s-a impus odata cu nasterea pionierilor esteticii actuale si cu comercializarea unor produse celebre, pe care le apreciem si astazi. Notiunea de “moda” s-a conturat in cu totul alte forme, devenind o adevarata industrie. A fost apoi sustinuta de brand-uri de succes, fie ele obiecte devenite produse de consum sau persoane devenite celebre prin metoda “imaginii vandabile” (Sarah Bernhardt este primul fotomodel a carei imagine a fost folosita in reclame pentru cosmetice).

Nume ca Max Factor, Coco Chanel, Helena Rubinstein si Elizabeth Arden in propunerea unor tendinte si Marlene Dietrich, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe in intruchiparea acestora, “tronau” in marile orase ale lumii. Mai tarziu, “intoarcerea la natura” s-a declansat prin aparitia unor “revelatii” in industria modei, care au redat un suflu nou frumusetii fizice. Numele celebrei Linda Evangelista a rasunat odata cu nu mai putin renumitele ei cuvinte: “I’m not getting out of my bed for less than 10.000 $”. Acum, tendinta generala este naturalul, in special in machiaj (stilul “nude”). Dominatia manechinelor e incontestabila. Frumoase, bogate si celebre, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer si nu numai, sunt zeitele inceputului anilor '90.

Ca frumusetea este o virtute, ca expresia sa artistica se concretizeaza prin catharsis sau ca totul e relativ, in functie de reactia individuala la anumiti stimuli (culoare, forma etc.), sunt argumente ale naturii umane, al carei prim scop ramane multumirea de sine. Apoi, gasirea fericirii pare potentata de ideea ca in toate exista un sambure de frumusete.

Un articol de Alina Boicu

Sarutul descifrat ...

Se spune ca o femeie isi poate recunoaste jumatatea intr-o clipa. Este indeajuns sa il vada pret de cateva secunde pentru a isi da seama ca isi doreste sa traiasca alaturi de el pana la adanci batraneti. Nu stiu in ce masura este adevarat, dar un lucru il stiu sigur: primul sarut iti poate spune ce sanse are noua relatie. Complementaritatea, rolul jucat de parteneri in timpul sarutului pot da seama de comportamentul lor in cadrul unui cuplu.

Cea mai lunga relatie a mea a inceput cu stangul. Era un blind date pus la cale de prietenii asezati la casele lor care nu intelegeau de ce nu ma pot pune pune si eu in rand cu lumea.

El, cobaiul, era o persoana introvertita, tacuta si parea a nu avea nimic special. Primele ore in compania lui mi s-au parut cele mai plictisitoare din viata mea.

Rezumatul serii: pauze lungi, mucuri de tigara ce se ingramadeau in scrumiera si cateva franturi de conversatie care nu reuseau sa depaseasca doua replici. Nu reuseam sa comunicam, nu gaseam absolut nimic in comun si imi petreceam multele momente de tacere gandindu-ma la planuri de razbunare pentru dragii si binevoitorii mei prieteni care nu tinusera cont si de dorinta mea de a nu participa la experimentele lor de Cupidoni in devenire.

Desi nu intentionam sa repet experienta chinuitoare, am cedat si am avut parte de un prim sarut. S-a lasat cu scantei... In drum spre casa, fredonam in minte ”Do that to me more one more time/ Once is never enough with a man like you...” Nu mai suntem impreuna, dar a fost cea mai frumoasa si mai trainica relatie a mea.

Parca ar fi o reiterare a basmului cu broscuta raioasa pe care printesa trebuia sa o sarute pentru a o transforma in printul frumos si bogat...

Originile sarutului

Revenind la oile noastre si la franturi de articol mai putin subiective, m-am gandit sa incep cu inceputul, cu originile sarutului.

Desi nu exista un consens cu privire la inceputurile acestui magic obicei, majoritatea antropologilor considera ca sarutul a evoluat din... adulmecat. In ziua de astazi, in unele culturi sarutul nu exista, dar frecarea nasurilor este un obicei comun. Si in lumea animala, acest obicei este larg intalnit: cartitele si delfinii isi freaca nasurile, testoasele se ating cu nasul, cainii isi ling reciproc boticurile si lista de exemple poate continua...

Este probabil vorba aici despre o nevoie primara, de o dorinta de a simti mirosul celuilalt si poate de a testa compatibilitatea sexuala...

O alta teorie sugereaza ca sarutul isi are originile in relatie mama-copil. Gestul de hranire prin care mama mesteca hrana si apoi o paseaza puiului poate, de asemenea, sa dea seama de originea sarutului.

Teoria lui Freud sustine ca sarutul este o tentativa de reintoarcere la securitatea din timpul alaptarii.

Sarutul descifratSarutul in istorie

Primul sarut erotic atestat s-a produs in urma cu vreo 3500 de ani in India. Ciudat sau nu, filmele indiene nu prea prezinta scene cu saruturi patimase. S-or fi plictisit si ei dupa atat practica...

Inca din primele zile ale crestinismului, sarutul/ sau pupatul - ca sa nu fiu atat de triviala - simboliza ideea de pace. Desi la inceput sarutul pare a avea mai mult un rol ceremonial, conotatia sa erotica pare a fi castigat teren in zilele noastre.

Cei care au introdus sarutul in ceremonia nuntii au fost rusii, iar cei care si-au insusit sarutul erotic au fost francezii.

Sarutul cultural

Sarutul nu este un obicei universal. El poate exista intr-o cultura, poate sa nu existe sau putem vorbi de variante ale sarutului cum ar fi:

Sarutul eschimosilor - frecarea nasurilor. Acest tip de sarut mai este intalnit in anumite culturi din zona Pacificului.

Sarutul fluture - atingerea genelor

Sarutul omidei - atingerea sprancenelor

Sarutul nu este ceva innascut. De exemplu, bastinasii insulei Mangia din Pacific nu s-au sarutat pana cand nu i-au invatat albii care i-au colonizat in 1700.

In China Antica, sarutul era strict legat de actul sexual, motiv pentru care dormitorul era singurul loc unde se producea magia sarutului.

In unele tari musulmane, saruturile in locuri publice sunt strict interzise, iar in Vietnam sotii nu se saruta in afara casei si in fata copiilor.

Belgienii se saruta de trei ori, cel din urma pupic fiind aducator de noroc.

Pe scurt despre sarut

Cel mai lung sarut

14 februarie 2004 este ziua in care a inceput cel mai lung sarut. Cu o durata de 31 de ore, 18 de minute si 33 de secunde, indelungul sarut i-a avut drept protagonisti pe italienii Andrea Sarti si Anna Chen.

Detalii...

Actul tuguierii buzelor implica aproximativ 34 de muschi faciali, iar un sarut de un minut arde aproximativ 26 de calorii.

Sarutul in… minute

In medie, o persoana petrece aproximativ 20.160 de minute saruntandu-se.

Pupici!


Un articol de Andra Micu

Pentru FETE... si nu numai !Contra ridurilor...


Daca spatiile inchise, fumul, lipsa umiditatii, consumul excesiv de alcool si grasimi le accentueaza, nu ezita sa iesi la aer curat, hidrateaza-te, stabileste-ti o dieta care include multe lichide si citeste propunerile noastre…

Putin inseamna mult: nu ai nevoie de tratamente chinuitoare si costisitoare pentru a scapa de riduri, ci poti pur si simplu sa tii seama de cateva indicatii simple, dar eficiente:

1. Masarea usoara a tenului inlatura tensiunea care contribuie la formarea ridurilor pe frunte. Porneste din zona tamplelor si efectueaza cateva miscari circulare. Apoi, zambeste de cateva ori, deschizand cat mai mult gura lateral.

2. Dusurile faciale sunt ideale pentru ten: in fiecare dimineata, spala-ti fata de 10 de ori cu apa calda si de 10 de ori cu apa rece ca gheata. In urma alternantei apa fierbinte/rece, sangele este pus in miscare, iar pielea se poate aproviziona mai bine cu substante nutritive, asa incat va capata un aspect de prospetime. In plus, o data pe saptamana, foloseste o perie moale, cu care sa iti masezi tenul in timp ce il clatesti cu apa rece.


3. Da, celebra apa minerala plata este indispensabila. Consumul zilnic a 1-1˝ l are ca rezultat curatarea tesuturilor si revigorarea celulelor epidermei. Laptele degresat este de asemenea recomandat zilnic (1/2 l), datorita continutului sau de cisteina, un aminoacid care imbunatateste structura pielii, netezind-o.

4. Inlocuieste cafeaua din timpul zilei cu ceaiuri din plante (tei, menta, cimbru, izmusoara). Uleiurile eterice pe care le contin, imbunatatesc circulatia sangelui.

5. Este necesar sa aplici pe fata o crema de zi. Nu numai ca pastreaza umiditatea pielii, dar protejeaza impotriva razelor solare si a prafului.

6. Cateva cuburi de gheata plimbate de-a lungul obrazului sunt foarte eficiente, pentru ca strang porii, redand tenului prospetime si luciu.

7. Efectueaza saptamanal un peeling, cu nisip curat sau tarate, ori o baie de aburi cu musetel (1 minut). Acestea curata porii si netezesc epiderma.

8. Maseaza-ti pielea, in fiecare seara cu ulei pur de masline, mai cu seama in zona ochilor si a gatului. Acesta contine substante regenerante, iar conform cosmeticienilor este una dintre cele mai bune metode antirid. Pentru intinderea pielii din zona gatului si a decolteului, poti face o data pe saptamana un amestec din 50-70 ml ulei de masline caldut + 2 linguri cu miere calda. Aplica solutia cu o pensula si pastreaz-o pe portiunile respective timp de 2 ore, acoperind-o cu un prosop umed.

9. Saptamanal, o masca cu castraveti este eficienta impotriva ridurilor provocate de stres. Pielea se va umezi in proportie de 20-30%.

10. Consuma o conserva cu peste in ulei o data, de doua ori pe saptamana. Acizii grasi si siliciul pe care le contin, sunt utile tesutului conjunctiv.

11. Vitamina C revigoreaza fibrele elastice de colagen, care intind tesutul conjunctiv. Asadar mananca zilnic fructe de tot felul, mai cu seama dintre cele zemoase.

12. Razi mult si plimba-te zilnic! Renunta la transportul in comun sau la propria masina, cand stii ca nu ai de parcurs distante foarte lungi. Pe de alta parte, rasul te deconecteaza si este un mijloc excelent pentru combaterea ridurilor provocate de tristete.

Inaintea oricaror interventii complexe, riguroase si uneori greu de suportat asupra organismului, se cere respectarea acestor metode simple si naturale. In fond, frumusetea fizica reflecta un stil de viata sanatos, pe care ti-l poti forma cel mai bine cu ajutorul a ceea ce ofera natura.

Ne mai casatorim?

Rata divorturilor este in continua crestere, ne casatorim mai tarziu, iar “uniunea consensuala” este un fenomen ce a inceput sa prinda radacini si pe la noi.

Copilarim mai mult, ne angajam mai tarziu, ne construim o cariera si abia apoi ne hotaram sa ne casatorim. Stabilitatea cuplului este pusa din ce in ce mai des sub semnul intrebarii.

Fara a fi un concept perimat, casatoria este supraevaluata in zilele noastre. Nu se pune problema ca nu mai exista respect pentru aceasta institutie, asa cum adeseori se afirma, ci exista prea mult respect insotit de o doza de teama – teama de a nu da gres. Romanii cred in casnicie, cred in fidelitate, cred in cupluri reusite (casnicia medie dureaza 22 de ani), dar influentele din afara se fac simtite si la noi.

Ce alternative intalnim la casatoria clasica? Avem fie concubinajul, fie casatoriile deschise, fie... cuplurile homosexuale. Dintre toate acestea, concubinajul este dupa parerea mea cea mai sanatoasa, casatoria deschisa cea mai periculoasa, iar asupra cuplurilor de homosexuali nu as dori sa ma pronunt nu din pudoare, ci din necunostinta de cauza.

Uniunea consensuala este mai degraba un trend decat o realitate. Cuplurile avangardiste neaga utilitatea certificatului de casatorie, preferand sa isi consume iubirea fara stirea autoritatilor. Dupa parerea mea, acesta este un cuplu puternic. Nu ii leaga decat iubirea sau obisnuinta. Sunt liberi sa plece oricand, dar nu o fac. Nu sunt liberi sa insele, dar nici nu au jurat fidelitate vesnica.

Un cuplu nesanatos mi se pare cel in care se practica asa-numita casatorie deschisa. Eu am voie sa insel, ea are voie sa insele, dar ne intoarcem amandoi seara in patutul nostru. O varianta a acestui tip de relatie este cuplul de swingeri. Ambii parteneri au drepturi egale in ceea ce priveste relatiile sexuale cu... alte persoane. De cele mai multe ori, partenerii agata impreuna sau isi satisfac predispozitiile latente sau manifeste de voyeuristi privindu-si partenerul/ partenera in bratele alteia/ altuia. De cele mai multe ori, barbatul este cel care cere largirea sferei casniciei. Femeia se supune si la putin timp dupa incepe sa ii placa. Desi regulile “jocului” sunt simple si clare, uneori limita este intrecuta. Sentimentul de gelozie este firesc si nu poate fi stapanit la nesfarsit. Ideea de a iti privi sotia dezbracata de alt barbat nu cred ca este cea mai placuta imagine.

Nu am fost contaminati decat partial de influentele nefaste din afara, dar se pare ca viata de cuplu are din ce in ce mai mult de suferit, pe masura ce ne “occidentalizam”.

Un articol de Mihnea

Primul ajutor acordat dependentului de alcool sau droguri ...

1. Incetati orice „misiune de salvare” pe cont propriu. Auzim spunandu-se: "Las' ca-l schimb eu!". Pentru ajutor exista specialisti in domeniul dependentelor. Deseori membrii familiei, incearca sa-l protejeze pe alcoolic de consecintele negative ale consumului (inventeaza scuze, motive, le platesc datoriile acumulate la bar, le indeplinesc sarcinile in locul lor, etc.)
Este imperativ necesar sa se opreasca toate aceste actiuni, astfel incat dependentul de alcool sa experimenteze singur (sa simta pe propria-i piele) efectele propriului consum. Acest lucru il poate ajuta, il poate motiva pe alcoolic sa constientizeze situatia sa si sa-si doreasca sa se opreasca din consum.

2. Nu-i creati “conditii optime” pentru baut, nu fiti indiferenti fata bautul lui. De obicei familia celui dependent, tolereaza in exces comportamentul consumatorului. Familia, incetul cu incetul, il scuteste de aproape orice responsabilitate: in acest fel visul alcoolicului este implinit, acela de a fii lasat in pace, sa nu dea nimanui socoteala cand si unde a fost, cat si cu cine a baut.

3. Planuiti cu atentie o discutie cu persoana consumatoare. Este recomandat sa purtati aceasta discutie cu persoana in cauza, atunci cand este TREAZA si cand dumneavoastra sunteti intr-o stare de dispozitie CALMA.

4. Fiti clari si specifici in exprimare, ca sa nu dati prilej de intrepretari gresite a ceea ce spuneti. Precizati clar persoanei dependente ca sunteti de partea sa si ca atare sunteti ingrijorat de consumul sau. Aceste precizari pot fi sustinute si intarite de exemple de situatii sau incidente in care alcoolismul lui/ei v-a afectat direct. (Ex. „M-am simtit umilita cand a trebuit sa cer bani imprumut ca sa cumpar paine, asta pentru ca ultimii bani din casa s-au dus pe bautura!”)

5. Spuneti clar care sunt pentru dumneavoastra consecintele consumului sau si ca sunteti gata sa le suportati doar daca el/el accepta ajutor spre a se lasa de baut. NU FACETI PROMISIUNI sau AMENINTARI pe care nu le puteti indeplini. Ideea de baza este sa-l faceti pe alcoolic sa-si traiasca propriile consecinte ale bautului. De exemplu: daca a baut si hainele-i sunt ude sau murdare de urina, NU-L SCHIMBATI, lasati-l sa se trezeasca in ele. Rusinea il poate determina sa faca ceva si sa nu mai bea.
Pentru tine, pentru neveste, soti, parinti, rude, prieteni, etc.

Citeste cu atentie urmatoarele:
1. Cei care tolereaza raul, comportamentul intolerabil sunt în aceeasi masura responsabili pentru asta.
2. Problema alcoolului nu este singura problema în familie, desi e deseori considerata astfel.
3. Problema consumului de alcool este a alcoolicului, si numai alcoolicul poate face ceva în legatura cu asta.
4. Problema ta reprezinta sentimentele si reactiile tale fata de alcoolic si fata de problema lui /ei legata de alcool – si poti face ceva pentru ele.
5. Acceptarea problemei alcoolicului ca fiind o boala si acceptarea faptului ca tu nu poti vindeca personal aceasta boala îti va permite sa te ocupi de problema ta, de sentimentele tale si de reactia ta fata de alcoolism.
6. Esti responsabil si raspunzator pentru problemele tale, pentru sentimentele tale si pentru reactiile tale ca si pentru dezvoltarea ta personala.
7. Abilitatea ta de a obtine o dezvoltarea proprie, pace si siguranta nu depinde de nimeni altcineva, dar totusi îi poate afecta profund pe ceilalti (copiii sau alcoolicul).
8. Poti motiva alcoolicul pentru recuperare prin recuperarea controlului asupra proprii vieti, fiind responsabil pentru tine însuti si numai tu însuti.
9. Te iubesti pe tine însuti si iubesti alcoolicul încetând sa mai acuzi pentru alcoolismul lui /ei si acceptând responsabilitatea.

• “Pace cu orice pret” nu înseamna dragoste
• “Dragostea raneste pe cineva atunci când rana este necesara”
• DRAGOSTEA REZISTENTA FUNCTIONEAZA

10. Odata ce ai pornit o politica de “dragoste rezistenta”, trebuie sa tii de ea, cu orice pret, persistent si consistent.

Codependenta poate fi definita ca un set de comportamente maladaptative, compulsive, învatate de membrii familiei pentru a supravietui într-un mediu în care exista multa durere emotionala si stres. În familiile în care un membru abuzeaza de alcool este absolut normal ca ei sa se îngrijoreze, sa fie afectati de acest consum. Este un proces reactionar, adica membrii familiei actioneaza ca rezultat al consumului de alcool si al problemelor cauzate de acesta.
Un codependent este o persoana preocupata de controlul propriilor comportamente si a celorlalti si care îsi ignora propriile nevoi ca urmare a contactului direct sau indirect cu un alcoolic (alcoolicul originar poate fi chiar un bunic sau chiar stra-bunic).
Câteva dintre tulburarile codependentei sunt: perfectionismul, dependenta de munca, vorbirea compulsiva, mâncatul compulsiv, minciuna compulsiva, relatii dependente. Alte tulburari pot fi legate de achizitia de status, prestigiu, achizitii materiale, putere si control, astfel încât comportamentele lor dauneaza interactiunilor sociale cu membrii familiei, colegii de munca, prietenii.

• Noi, codependentii gandim sau actionam asa:

1. Noi provenim din familii în care nevoile emotionale nu ne-au fost satisfacute. Suntem personalitati dependente, terifiate de abandon si facem orice ca sa ne pastram o relatie. Nimic nu este prea scump, ne ia prea mult timp sau este prea problematic pentru partenerul nostru.

2. Noi devenim grijulii, în special cu partenerii, care într-un anumit fel au nevoie, în încercarea de a îndeplini prin altii, nevoile copilariei. Facem confuzie între dragoste si mila, si avem tendinta de a „iubi” pe acei oameni care au nevoie sa fie „salvati” si de care ne este „mila”.

3. Încercam sa ne schimbam partenerii daca sunt reci emotional în unii calzi, grijulii, prin dragostea noastra, asa cum am încercat sa ne schimbam parintii în îngrijitorii de care aveam nevoie si îi doream atât de mult.

4. Vedem viata prin viziunea victimelor si suntem atrasi de slabiciune în dragostea noastra, prieteniile si relatiile apropiate.

5. Suntem cautatori ai aprobarii, dispusi sa asteptam, sa speram si sa încercam mai mult si mai mult pâna când ne pierdem identitatea în acest proces.

6. Avem sentimente de vinovatie când ne gândim la noi, si jumatate din aceasta vinovatie, responsabilitate, învinovatire o vom pune într-o relatie.

7. Ne judecam pe noi foarte aspru si avem un simt foarte scazut al stimei de sine. Credem ca trebuie sa ne câstigam dreptul nostru de a ne bucura de viata.

8. Simtim ca trebuie sa-i controlam pe partenerii nostri si relatia, având o foarte mica siguranta în copilarie. Aceste eforturi de control sunt mascate, si de cele mai multe ori apar ca fiind de ajutor.

9. Devenim dependenti de senzational si de durerea emotionala. Entuziasmul unei relatii instabile poate veni ca un contraatac tendintei de depresie.

10. De cele mai multe ori suntem dependenti de droguri, alcool si / sau anumite alimente; sau avem caracteristicile bolii alcoolismului de familie, chiar daca nu bem deloc.

11. Fiind prinsi în relatii haotice, instabile si dureroase emotional ne da posibilitatea sa ne vedem mai bine propriile greseli sau responsabilitatea fata de noi.

12. Suntem mult mai constienti de visul nostru, despre cum am vrea sa fie o relatie, decât cum este în realitate.

13. Cei mai multi dintre noi îsi pierd abilitatea de a-si exprima sau simti sentimentele ca o consecinta a negari noastre.

14. Reactionam, mai mult decât actionam.

Cu urechile pe drum ...

BRAZILIA
Un studiu facut de medicii brazilieni a aratat ca politistii care stau in trafic au in proportie de 14,6% probleme cu auzul. Asta inseamna ca este foarte periculos ca ei sa mai stea in strada pentru ca pot provoca mai multe accidente. Ei sunt trimisi la recuperare intr-un spital din Belo Horizonte. Din pacate, acolo trebuie sa doarma pe un zgomot de 54 de decibeli produs de traficul din zona. Ar mai putea primi ingrijiri la o clinica din Ponta Negra aflata in mijlocul padurii. Singura problema e ca in padure traiesc si maimutele urlatoare, cea mai zgomotoasa specie de maimute din lume.

STATELE UNITE
Pentru suma de 2.379,59 de dolari, compania Hornblasters Inc din Florida va doteaza masina cu cel mai zgomotos claxon - o sirena de tren adaptata pentru masina. Pe site-ul companiei sunt postate filmulete in care se arata cum se sperie un batranel care trece strada, un politist care dirijeaza traficul si un biciclist care merge pe marginea drumului. Celor cu urechi masochiste le recomandam sa se cazeze la hotelul Bentley aflat chiar langa o benzinarie, vizavi de un spital si in cea mai aglomerata intersectie din oras. Cel putin o data pe minut claxoneaza cineva. Garantat!

MAREA BRITANIE
Hever Avenue, aflata in imediata apropiere a circuitului de la Brands Hatch, este una din cele mai zgomotoase strazi din Anglia. Locuitorii de aici sunt protejati de zgomotul produs de masinile de curse doar de un gard de lemn. Totusi, spre compensatie, ei pot merge gratuit la toate cursele care au loc pe circuit. Si ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, tot in regiunea Kent este si cel mai zgomotos profesor din lume. Vocea sa atinge 129 de decibeli, cam tot atat cat este zgomotul intr-o masina de F1 si de 15 ori mai tare decat in cele mai aglomerate intersectii din Marea Britanie.


ROMANIA
Fara indoiala, piata este unul din cele mai zgomotoase zone din orasele de la noi. Si cum de obicei majoritatea sunt amplasate langa sosea, haosul este maxim. Claxoanele celor care asteapta sa treaca de ARO-ul din care tocmai descarca pepeni sunt condimentate de injuraturile speculantului caruia ii sunt incurcate socotelile de taranii ce vin sa-si vanda marfa la oras. Daca mai pui si sunetele produse de gaini si alte pasareturi care se vand acolo, zgomotul trece de 50 de decibeli. Nu e de mirare ca nu auzi cand iti suna telefonul in buzunarul celui care tocmai ti l-a sutit in aglomeratia din piata.

GERMANIA
Formatia Kraftwerk s-a plimbat cateva zile bune pe autostrada cu un microfon scos pe geamul masinii pentru a inregistra zgomotul produs. Munca lor s-a concretizat in proiectul muzical "Autobahn", un succes la inceputul anilor '80. Autoritatile locale din Baden-Wuertemberg au monitorizat si analizat traficul din toate landurile Germaniei si l-au notat pe o scala de la 1 la 10 metri. Asta la inspirat pe artistul Karl Meister sa se plimbe prin zona, la volanul unui Mercedes, timp de o luna cu dopuri in urechi. Apoi s-a mai plimbat o luna fara dopuri. Si a spus despre asta ca este o opera de arta.

RUSIA
Autoritatile din Moscova sustin ca 80% din populatia capitalei ruse trebuie sa suporte un zgomot mult prea mare, traficul fiind principala sursa de poluare fonica. Zona cea mai zgomotoasa este strada Leningradskoye pentru ca vinerea, dupa masa, toata lumea incearca sa plece din Moscova. Timp de o saptamana, cea mai zgomotoasa strada a fost insa cea din fata Catedralei Kazan din St. Petersburg. Cei care au renovat-o au acoperit turnurile cu placi de metal si de fiecare data cand se trageau clopotele, locatarii vroiau sa se mute din oras. Placile au fost date jos dupa o saptamana.

INDIA
Locuitorii din Delhi si Calcutta traiesc, muncesc si se joaca intr-un zgomot infernal de claxoane. Surprinzator, majoritatea nu considera claxonatul un lucru nepoliticos. Ba, dimpotriva. Este un gest de prietenie, un gest incurajator si chiar un gest de salut. Unele camioane au chiar scrise pe spate "Va rog sa ma claxonati! De asemenea, e la moda sa-ti pui claxon si la mersul in marsarier. Unii prefera melodiile lui Frank Sinatra, Nelly Furtado sau al unor hindusi care se roaga. Parca seamana cu viata de la noi.

CHINA
Potrivit ziarului "Procuratorate Daily", sirena unei masini de politie a ucis 435 de gaini datorita zgomotului produs. Totusi, tribunalul a decis sa fie platite doar 35 de gaini, cele care au murit instantaneu, si nu pentru restul de 400 care au murit pe parcursul zilei. Cele mai linistite strazi sunt cele din Shanghai, in fiecare miercuri din luna iunie. Politia inchide traficul pe 151 de strazi din jurul liceelor din oras pentru ca elevii sa-si poata da examenele in liniste. Masura a fost luata dupa protestele mamelor care spuneau ca odraslele lor nu se pot concentra din cauza zgomotului.

Autor: John Hind
Aparut: Numarul 16 - Septembrie 2006
TopGear România

Zodii si pasiuni ...


Daca inca nu stii ce ti se potriveste, consulta hobby-horoscopul nostru care te va ajuta sa identifici ce ocupatii din timpul liber ti se potrivesc. Multi oameni au diverse talente si preocupari care tin si de ascendentul astral, asa ca, pentru mai multe sugestii, ia in seama si ce scrie in dreptul acestuia.


:: Berbec :: ::
21 martie - 20 aprilie

Pentru ca un lucru sau o activitate sa iti starneasca suficient interes, ai nevoie de provocari, de obstacole, chiar. Infrangand una cate una "piedicile" care iti stau in cale, vei simti de doua ori mai multa satisfactie atunci cand vei finaliza un lucru. Iti pierzi interesul repede atunci cand nu intalnesti destule provocari intr-o activitate. Asa ca e mai greu de crezut ca un lucru care implica rutina, rabdare si munca la detalii te va pasiona. Nu-s de tine nici goblenurile, nici pictura! In schimb, ai putea sa incerci sportul. Opteaza pentru ceva competitiv, precum tenisul, ori un alt sport de echipa, in care sa iti poti coopta si amicii. Berbecii sunt, in general, pasionati si de discutiile pe teme filozofice sau muzicale impreuna cu prietenii, cu conditia ca in dialoguri sa existe acelasi spirit competitiv, ?duelul? de idei in care, bineinteles, ar trebui sa iesi si invingatoare. Orice hobby ai avea, conteaza mult si aprecierile pe care le obtii atunci cand iti vei etala rezultatele obtinute. De aceea, gandeste-ti actiunile luand in calcul si momentul "de glorie" al finalului.


:: Taur ::
21 aprilie - 21 mai

Preocupata mereu de familie, dorindu-ti foarte mult o securitate materiala si sentimentala, esti un foarte bun administrator al propriului tau camin. Iata de ce orice activitate care vizeaza infrumusetarea casei si obtinerea confortului iti poate crea o multime de satisfactii. Incearca orice in acest domeniu: de la mici decoratiuni pe care le poti face cu mana ta, pana la organizarea unor reamenajari interioare. Ideea de a-ti cumpara o bucata de pamant si de a ridica pe acesta, incet-incet, o casa de vacanta, ti s-ar putea parea fascinanta. Gastronomia este si ea un domeniu care te atrage in mod deosebit, asa ca una dintre placerile tale de timp liber poate fi gatitul unor retete savuroase sau elaborate; prepararea lor, in loc sa te oboseasca, te va delecta.


:: Gemeni ::
22 mai - 21 iunie

Nu prea esti tu genul care sa-si identifice un hobby si sa se tina cu consecventa de el. Ceea ce astazi iti face placere, maine te-ar putea plictisi groaznic. Alegi mai degraba iesirile in oras, discutiile cu prietenii si petrecerile, decat vreo activitate care te-ar putea izola in casa, ori un curs monoton. Totusi, nestinsa ta curiozitatea precum si pornirea de a alerga mereu dintr-un loc intr-altul arata ca exista si un lucru care iti va face oricand placere: calatoriile. In functie de posibilitati, cauta sa-ti faci cat mai des timp pentru iesiri, macar in excursii prin tara, daca nu in strainatate. Cartile, documentarele TV iti satisfac si ele curiozitatea. Din astfel de activitati mai pot lua nastere alte cateva preocupari benefice pentru tine. Te-ai gandit vreodata sa tii jurnale, cu impresii de calatorie? Iti mai poti face colectii de fotografii si vederi din locurile pe care le-ai vizitat. Apoi, vei putea oricand sa retraiesti placerea calatoriilor doar rasfoind caietele si albumele tale si povestind prietenelor.


:: Rac ::
22 iunie - 22 iulie

Ai o multime de preocupari si talente care s-ar putea transforma in hobby-uri. Una dintre tintele tale in viata este realizarea unui camin confortabil, cald si primitor. Pui curatenia pe primul plan si nu uiti niciodata sa dai unui interior o nota cocheta, in acord cu firea ta preocupata de estetica. De aceea, aproape orice activitate in urma careia rezulta obiecte decorative pentru casa iti va face placere. Poti croi fete de masa sau huse de canapea, poti renova piese de mobilier, poti impleti sau tricota. Nu trebuie sa fie un singur gen de activitate: cu cat mai multe sunt lucrurile care ies din mana ta, cu atat esti mai multumita. Iti place, de asemenea, sa fii eleganta si ingrijita, dar nu te prea bucuri atunci cand vezi o alta femeie cu aceeasi tinuta ca a ta. Ce-ar fi sa-ti croiesti tu insati piese de vestimentatie? Iti vor iesi, cu siguranta, foarte frumoase. Rabdarea de care dai dovada este punctul de la care poti porni pentru a realiza diverse colectii. Poti obtine si un profit de pe urma lor: incearca filatelia, numismatica etc. Colectiile iti vor satisface si placerea de a afla cat mai multe despre lumea larga, despre istorie sau geografie.


:: Leu ::
23 iulie - 22 august

Preocuparile tale privesc in mare masura cariera. Cum esti o fire ambitioasa, energica, s-ar putea ca timpul tau cu adevarat liber sa fie destul de putin. Oricum, in perioadele de asa-zis 'relas" preferi sa faci tot felul de lucruri menite sa-ti imbunatateasca (sau sa-ti mentina) imaginea la care tii atat de mult. Activitatile tale in acest sens sunt diverse: poate stai acasa si faci curat-luna in caminul tau; poate te plimbi prin magazine si cauti bijuterii deosebite, parfumuri, carti, ori studiezi cum ti-ai putea decora mai elegant casa. Sau poate mergi la un curs de aerobic, menit sa-ti mentina trupul in forma. Oricare dintre aceste activitati ii este extrem de placuta unei leoaice. Iti doresti mereu tot ce este mai bun. Nici nu-i de mirare ca ai si preocupari mai degraba "masculine": lucrul la un calculator performant, ascultatul muzicii la o combina cu toate dotarile ori plimbarile cu o masina de lux. Daca situatia materiala nu-ti permite astfel de placeri, te multumesti si cu altfel de activitati: iesirile cu prietenii iti vor crea o stare de confort psihic.


:: Fecioara ::
23 august - 22 septembrie

Cum printre calitatile tale se remarca perfectionismul, activitatile care cer studiu si migala ti se potrivesc foarte bine. Poti incerca orice lucru care are nevoie de astfel de talente: poate pictura sau muzica, pentru ca, nu uita, aceste domenii cer mai degraba exersare si perfectionare continua. Stii bine ce se spune: "1% inspiratie si 99% transpiratie". Iata de ce alegerea unei teme de cercetare si lucrul la aceasta poate constitui pentru tine o activitate... de timp liber. Vei putea astfel sa revii oricand doresti la proiectul tau si nu il vei considera propriu-zis munca, ci pasiune. Cum esti o fire mai pragmatica, relaxeaza-te cu lucruri ce tin de logica, tehnica, matematica: sahul, matematica distractiva, jocurile pe calculator, instalarea unui program nou, invatarea unei limbi straine.


:: Balanta ::
23 septembrie - 22 octombrie

Iti place ca in caminul tau sa domneasca armonia si cauti tot timpul un echilibru intre practic si estetic. Daca tinem cont si de pasiunea ta pentru obiecte frumoase, se poate spune ca ai profilul ideal pentru un colectionar de lucrari de arta. Iti mai place si sa le aranjezi, sa cauti unghiul potrivit, lumina potrivita pentru a le pune in valoare. Din pasiunea pentru estetica locuintei ai putea castiga o a doua meserie. De ce sa nu urmezi un curs de decoratiuni interioare, de design, de feng-shui, de sculptura sau pictura? Din pacate, sunt multe lucuri pe care ti-ai dori sa le faci si nu prea gasesti timp pentru toate. Ai deseori tendinta sa te imprastii intre prea multe obiective, asa ca singurul sfat este sa le faci pe toate la randul lor. Fire sociabila, iti mai plac si iesirile in societate, distractiile impreuna cu prietenii. Desi pentru altii pot parea solicitante atatea activitati "mondene", pe tine te relaxeaza si te binedispun aceste prilejuri de a-ti pune spiritul in valoare.


:: Scorpion ::
23 octombrie - 21 noiembrie

Energia si ingeniozitatea de care dispui aproape intodeauna arata ca orice lucru cu care te ocupi in timpul liber nu este pentru tine doar un hobby, ci are si motivatii aparte. Tu stii intotdeauna ca acea activitate iti va fi de folos mai tarziu: apreciezi mai degraba cursurile, pentru ca de pe urma lor obtii si un atestat. Fie ca e vorba de cursuri de contabilitate sau de limbi straine, de marketing sau de calculatoare, orice ar putea fi bun. Dar, desi te preocupa cariera destul de mult, nu esti o fire neaparat pragmatica, ci ai si inclinatii catre domeniile artistice, filozofie sau religie. Spiritul tau cercetator si o capacitate analitica deosebita te fac sa cauti sa studiezi continuu. Pe de alta parte, ingeniozitatea si perfectionismul ar putea sa scoata din tine chiar si o inventatoare, o scriitoare de succes sau o compozitoare... Cine stie? Persista in orice activitate care iti starneste interesul, pentru ca ai mari sanse de afirmare in plan social. Te-ar mai putea pasiona si sporturile extreme, calatoriile in locuri "cu grad de periculozitate crescut" sau macar cartile politiste si de spionaj.


:: Sagetator ::
22 noiembrie - 21 decembrie

Esti o fire sociabila, dinamica, vesela, entuziasta, asa ca multe lucruri iti sunt pe plac, cel putin la inceput. In fata unei idei noi, esti imediat dispusa sa incerci si tu s-o pui in aplicare. Preocuparile care implica rutina, izolare, minutiozitate nu prea sunt de tine. Cum iubesti viata sociala, cele mai palcute sunt iesirile in cluburi, baruri, la terase, impreuna cu prietenii. Totusi, si excursiile in natura te atrag in egala masura. Celor din zodia ta le plac foarte mult animalele si copiii: de ce sa nu iti dedici mai mult timp acestora? Mergi cu copiii in parc, la muzee, faceti impreuna un sport precum tenisul de camp, ori ocupa-te de dresura catelului tau. ti-ai dori sa vizitezi locuri exotice, sa vanezi, poate prin savana, ori sa conduci un jeep prin desert. Daca nu iti permiti astfel de extravagante, cartile, filmele si documentarele tv iti vor fi cei mai buni prieteni. Daca ai o meserie statica e bine sa compensezi cu activitati sportive dinamice. ti-ar prinde bine un curs de dans, muzica este una dintre placerile tale.


:: Capricorn ::
22 decembrie - 20 ianuarie

Pentru ca esti o fire organizata si tenace, de o harnicie deosebita, nici nu-i de mirare ca pe orice ai pune mana, lucrul acela se transforma in aur. Te ocupi cu aceeasi placere de gospodarie si de treburi care cer multa rabdare, dar esti si un colectionar de muzica buna sau de obiecte frumoase. Principala ta trasatura ramane insa dragostea pentru natura: esti mereu cu gandul la evadarea din mediul citadin intr-un loc linistit, departe de agitatia vietii cotidiene. Iti doresti sa locuiesti la casa, sa te poti ocupa macar de o mini-gradina cu legume. Pescuitul sau inotul pot fi niste ocupatii perfecte pentru tine. Orice activitate pe care o poti desfasura in sanul naturii va fi pentru tine o sursa de relaxare si de reincarcat bateriile. Iti mai place sa construiesti diverse lucruri, dar important e ca obiectele rezultate in final sa fie si utile si sa arate bine in caminul tau.


:: Varsator ::
21 ianuarie - 19 februarie

Esti o persoana foarte ingenioasa, predispusa catre inventarea a tot felul de obiecte sau de solutii utile pentru caminul tau. Din orice nimic esti in stare sa scoti cate ceva, iar asta fara prea mare efort si poate uneori nici nu-ti dai seama ca ai parte de un talent anume in aceasta directie. Pe cat de mult iti iubesti caminul, iubesti si independenta, libertatea. Vei incerca sa o castigi atat calatorind foarte mult, cat si citind o multime de lucruri, din cele mai diverse domenii. Dorinta de a-ti depasi mereu, macar cu mintea, limitele cunoasterii, te va orienta spre stiintele asa-zis de frontiera: psihologie si parapsihologie, ocultism etc. Chiar daca multi tind sa vada in tine extremele, persoana pragmatica sau persoana profund spiritualizata, tu poti fi totodata si una si cealalta. Poti sa te apuci cu succes de yoga sau poti o fi o fire foarte religioasa; te atrag strudiile de psihologie, dar si stiintele exacte.


:: Pesti ::
20 februarie - 20 martie

Pestii sunt recunoscuti pentru spiritul lor artistic, dar si pentru atractia deosebita pe care o au fata de tot ce este misterios si straniu. Cu toate acestea, multe femei din aceasta zodie se remarca si printr-un deosebit simt practic, prin grija pentru familie si camin. Iata de ce hobby-urile tale sunt variate si te ajuta in mare masura la obtinerea unei armonii interioare. Pentru ca esti extrem de sensibila, atunci cand ai probleme, griji sau tristeti, spiritul creativ te salveaza, pentru ca te ajuta sa-ti consumi energia negativa. Asa ca foloseste-ti din plin aptitudinile si inspiratia: picteaza, lucreaza mici obiecte decorative, mergi la un curs de dans, scrie poezii sau povesti; cum sunt multe lucurile care te pasioneaza, nu-ti ramane decat sa alegi. Cartile despre parapsihologie si ocultism, religiile altor popoare sunt pentru tine o sursa de interes. Iti place sa discuti despre astfel de lucruri cu prietenii, dar atentie, caci tinzi sa pierzi prea mult timp cu iesirile in oras. Ar fi foarte bine pentru tine daca ai reusi sa te tii de un sport precum inotul, care te va ajuta sa te pastrezi in forma psihica si fizica.

Text: Elena Aromin

Thursday, September 07, 2006

Jurnalul unui GAY...continuare..



Am intalnit acum cateva zile pe cineva(gay) care pare sincer sa isi doreasca ceva de durata, nu doar o polenizare de sezon si care pana sa ma intalneasca pe mine(zice el)nu a mai cunoscut un alt gay.

sa zicem ca il cheama Petre, e student(CUM ALTFEL DACA MA ATRAG DOAR OAMENII DESTEPTI)la Psiho anul 4, deci cineva cat de cat mai uman care presupun eu ar trebui sa stie cate ceva despre sufletul meu in afara ambalajului pe care ceilalti il doresc...
Ne-am intalnit de cateva ori, discutat, vazut, pupacit.....toate bune si frumoase pana aici, aseara insa la unirii la a 3 sau a 4a intalnire insa, mi-a cerut sa imi fac testul HIV ca sa "poata dormi linistit noapte" !

Sincer discutasem anterior de trecutul meu si de experienta de ani de zile la ARAS , asa ca cererea lui mi sa parut bizara, o lipsa de incredere vizavi de persoana mea, pe care nu o cunoaste inca.
PS.Eu nu as face ceva rau nimanui daramite cuiva la care tin asa cum tin la el!

Oricum m-am mai testat anul asta asa ca nu e o problema, dar ma deranjeaza faptul ca mia cerut EL asta, si nu mai stiu ce sa cred.
Daca ma pun in locul lui poate as face la fel.....sau poate nu!Si nu inteleg de ce ma deranjeaza atat de mult aceasta cerere...Dar e cert ca ma deranjeaza, si in momentul in care a formulat-o, ceva la mine/in mine a facut CLICK, si nu stiu daca in sensul bun, cred ca tocmai a inchis o portitza care abea se deschisese dupa cateva luni de lacate ferecate si ruginite.Life sucks!

Anterior facusem testul din proprie initiativa pt. cel care credeam ca e alesul, dar culmea e ca relatia sa terminat inainte de ai spune ca am facut-o pt. el.

Acum mi se cere, impune un lucru si reactionez in felul asta! Sunt fecioara, el varsator...eu om al muncii el student, va incepe scoala pt. el, va incepe sau va dori sa cunoasca,intalneasca alti gay si nu stiu cum va mergeasa zisa relatie pe care eu nu stiu in ce masura o mai vreau...ciudat cum o fraza poate schimba destine !

Va continua....sigur

JURNALUL UNUI GAY...continuare


Intalniri.....cam multe dar interesante am avut in ultimele saptamani...din pacate nu cu gay, ci culmea cu bisexuali !

Culmea e pentru ca am observat tendinta multor barbati asa zisi "hetero"
de a deveni "bi" pentru ca incearca si apoi le place si cu barbati, sa faca sex.
De ce ?Cred ca liberalismul e de vina, asa cum discutam si cu Roxana...Un liberalism neinteles, considerat NO LIMITS !Si daca nimic nu te opreste, ce te-ar opri sa incerci sa faci sex cu un barbat atata timp cat amandoi sunteti vaccinati si majori? Si totusiceva ar trebui sa te faca sa ti se aprinda becul rosu STOP!

Si sa revin, pai am cunoscut cativa studenti, majoritatea la Politechnica(culmea)si chiar incercam sa ne explicam(eu cu Roxi)de ce atatia de la Politechnica, oare o fi avand ceva legatura stiintele exacte cu libidoul masculin? Din tot ce am intalnit am pastrat legatura si sper ca si pe viitor cu 2 tipi inteligenti si draguti(din pacate bisexuali, so no relationship in the future)care pot fi mai mult decat simpli "FUCK BUDDYES"(nu ca nu mi-ar placea si acest statut, dar as dori doar un barbat in patul meu si nu o echipa de fotbal)sper eu.

Am intalnit insa si specimene gay mai ciudate,dragute, fitzoase dar inteligente(si as vrea sa stiu daca fitzele sunt direct proportionale cu inteligenta sau fitzele sunt o pata de care sunt afectati si cei cu inteligenta peste medie? )foarte comunicative insa la fel de invaluitoare ca si cei BI.

Comunicarea continua sa fie o problema intre 2 barbati fie gay sau nu, pt. ca se ajunge la un punct de cotitura in care ambii nu mai au nimic de spus si atunci unul dintre ei abordeaza situatia direct:facem ceva sau ne uitam unul la altul?Pt. ca desigur scopul orelor petrecute pe chat, la telefon si email este de a se cunoaste intim !

Iar daca comunicarea a fost lacunara, in momentul in care ajungi in pat cu individul afli lucruri despre care nu ai discutat si despre care s-ar putea sa iti para rau ca nu ai discutat inainte sa ajungi in pat cu el, pt. ca in majoritatea cazurilor ceva nu se potriveste .Si afli prea tarziu ce anume, dar putea afla daca nu erai prea acaparat de fotografia lui de fotomodel...

Si iata ca toate orele petrecute pe net, sau telefon ajung insignifiante pentru ca esti deceptionat ca nu e asa bun cum credeai, ca nu e asa de deschis cum parea,ca nu ii place sa te sarute la fel de mult cum ti-ar place tie, etc.

Dar exista cazuri cand surprizele fericite intrec orice inchipuire(si aici sa il complimentez pe Georgica(cum ii zic eu)), si constati ca el e chiar mai mult decat ai fi crezut ca poate fi, ca pare a stii totul despre tine, desi tu nu iai spus anumite chestii intime pe care le doresti dar pe care el pare sa stie ca le doresti si ti le face.Atunci chiar poti spune ca ai gasit barbatul viselor tale.Pana aici totul e bun si frumos, dar ce te faci daca e bisexual? Cum sa il indepartezi de femeia la care poate tine mai mult decat la tine?E corect sa faci asta(din egoism)?

Si dupa ce focul pasiunii trece iti dai seama ca tu esti fericit 1 ora cu el iar el e fericit cu altul sau alta in restul timpului; si desi e doar un fuck buddy devi gelos, invidios si te enervezi pt. ca desi ati stabilit de la inceput ca va vedeti doar ca sa va simtit bine, tu te-ai aprins dupa el, il vrei doar pt. tine si te doare(egoismul)fiecare minut in care nu stii ce si cu cine face.

Si atunci ce poti face decat sa continui sa chatuiesti, sa cauti pe cineva ca el(acuma a devenit model)pe cineva care mereu va fi comparat cu el din toate privintele, dar care sa doreasca sa fie doar cu tine si nu cu tot caminul !

Si asta e greu de inteles pentru outsiders, de ce aceasta cautare avida?de ce atata consum de energie?

Pentru cateva clipe de falsa fericire, pt. ce altceva?Pt. cateva momente in care te simti in the top of the world, cel mai buna, cela mai dragut, cel mai cel !
Pentru o dorinta, placere ideala dar imposibil de implinit/gasit intr-o lume imperfecta...


Va continua...

Luxul de a fi invatat ce inseamna sa fi gay...Pt. Roxana !

Cele mai mari probleme ale societatii de azi par sa provina din lipsa de informare, ce duce la o respingere bruta a unor idei sau trasaturi umane si la imbratisarea oarba a altora. Printre aceste trasaturi respinse se numara si homosexualitatea, tratata si prezentata in cele mai diverse moduri de-a lungul istoriei.
Referinta: Homosexuality in History by Reverend R J Buchanan.

Un homosexual se idendentifica cu valori specifice ale unui grup social si se percepe conectat la o structura sociala mai larga care ii ofera un sens de comunitate. Stigmatizarea identitatii este predominant cauza sexualitatii “false” si formeaza o majoritate de efecte psiho-sociale de homofobie: izolare, rusine, micsorarea conceptiei de sine, comportari sine-distrugatoare si deprinderi de sanatate fara suport.

Identitatea poate fi invesigata atit in cercetari psihologoce cit si medicale si dau nastere intrebarii : ”Tu te identifici ca heterosexual sau drept, bisexual, lesbiana sau gay, sau niciunul din astea?". Definitia identitatii unui homosexual da voie unui individ sa se categorizeze singur pe baza conceptului lui sociocultural de sine si sa mearga peste problema comportarii sexuale.

Baieteii si adolescentii homosexuali sunt privati de sentimentul de apartenenta. Primii ani formatori sunt incarcati de singuratate si izolarea de alti baieti si barbati homosexuali care i-ar putea sustine in dezvoltarea identitatii sexuale. Fatza de acestia, copiii heterosexuali au luxul de a li se oferi modele pentru a invata ce inseamna sa fi heterosexual.

In cazul celui “stigmatizat” i s-a cerut ca pe parcursul copilariei sa nu fie sincer si sa prezinte o falsa identitate jucand rolul unui heterosexual. Astfel ca, multor homosexuali le poate fi(si chiar este) dificil sa fie onesti si responsabili fata de propria persoana si mai ales fata de ceilalti( a fi sincer total e ceva dificil de realizat tocmai datorita stigmatizarii si nevoi de a juca mereu un dublu rol in viatza de zi cu zi). Acestea sunt elemente care trebuie sa stea la baza oricarei relatii, inclusiv la cea cu propria persoana.

Pentru a gasi un partener de viata mai intai trebuie sa te cunosti, sa te accepti si mai ales sa te impaci cu tine. Adica sa poti descatusa sufletul salbaticit si speriat. Daca nu poti face asta te vei simti ca o curiozitate expusa in “piata orasului” la care toata lumea casca gura si o ridiculizeaza. De aceea homosexualii resimt nevoia de a li se permite sa se inconjoare de alti homosexuali si de a stabili relatii de prietenie cu acestia. Pentru a nu simti acel sentiment aproape de nesuportat: singuratatea.

Sentimentul de comunitate iti intregeste respectul si incredererea in sine, necesare in a te putea exprima liber si in deprinderea abilitatilor necesare in cunoasterea si relationarea cu alti homosexuali.
Neincluderea homosexualului intr-un grup sau, pur si simplu in societate, nerecunoasterea sa ca individ “cumsecade” ii modifica si mai mult comportamentul devenind astfel un “fugar” permanent.
Este asemenea “caprioarei” care se ascunde de vinator. Teama majora a homosexualului este ca nu va fi niciodata inteles si mai ales ca nu va fi tratat ca un OM.

Societatea il demonizeaza, biserica il considera malefic. Si atunci, ce-I ramine de facut? Se ascunde acolo unde crede ca nu poate fi identificat: in “lumea” toaletelor publice, a chat room-uri si a altor asemenea locuri ne-expuse, dar unde oricine poate merge. Mai tarziu, chiar daca si-a recunoscut identitatea sexuala individul isi poate gasi refugiul in sex neprotejat, consum de droguri si de alcool.

Deci, in concluzie lasatii sa isi traiasca viatza(una au)asa cum si ei ii lasa pe ceilalti; nu ar fi mai usor sa ii lasam cu demonii lor(pe care ii avem toti)si noi sa ne vedem de demonii nostri? Ar fi dar ma tem ca nu prea curand...

Fixuri si obsesii de zodii.


BERBEC(21 martie - 20 aprilie)

"SUNT PE FUGA"

Cum e zodia asta?

Sincer, dinamic si direct, Berbecul nu e genul de om care sa se cantoneze in sabloane.

Ce "PASARELE" are?

Are, insa, doua-trei fixuri. Unul e legat de timp: traieste cu senzatia ca lucrurile nu merg suficient de repede si ca nu-i ajunge timpul.
Efectele? De la mania vitezei si graba cu care se repede cu capul inainte, ignorand pericolele, pana la noptile cand n-are chef sa se culce, spunandu-si ca somnul ar fi o pierdere de vreme.

Alt fix este cel conform caruia el stie intotdeauna ce e mai bine pentru ceilalti. Poate deveni enervant cu "directivele", dar trebuie
inteles ca e sincer si manat de cele mai bune intentii - e genul cavalerului sau eroinei care lupta pentru un scop nobil, care se simte dator sa puna umarul la bunul mers al planetei.

Cand face urat?

Berbecul spaima chelnerilor, a mecanicilor, a croitoreselor... ce mai! - a tuturor celor ce lucreaza in servicii, fiindca e obsedat de faptul
ca trebuie sa fie servit pe loc si impecabil.

TAUR (21 aprilie - 21 mai)

"CE-I AL MEU, E-AL MEU"

Cum e zodia asta?

Taurul e un semn solid, perseverent si de incredere. Dar se ataseaza atat de tare de lucruri, persoane si idei, incat ajunge,
obligatoriu, sa faca fixatii.

Ce "PASARELE" are?

Obsedat de stabilitate si siguranta, are impresia ca este la adapost doar daca acumuleaza. De aici vine atat lacomia lui proverbiala, cat si simtul de posesiune exagerat. Majoritatea Taurilor nu gandesc decat
in termeni ca bani,case, masini, haine si bijuterii. Atasamentul fata de oameni (familie, partener de cuplu, prieteni, colegi) e la fel de
puternic si de obsesiv, si are la baza aceeasi teama de schimbare.

Prejudecatile si ideile fixe au un mecanism putin diferit: Taurul gandeste practic sitemeinic, dar cam incet - si odata ce si-a format o parere (fie ea buna sau rea) nimeni nu i-o mai poate schimba. Nu are flexibilitate si nici capacitatea de a nuanta.


Cand face urat?

Taurul poate deveni periculos daca isi canalizeaza forta pe fagasul fanatismului (exemple - Hitler si Marx).

GEMENI (21 mai - 21 iunie)

"NU TE ENERVA"

Cum e zodia asta?

Cei mai vioi si mai adaptabili copii ai Zodiacului, Gemenii, sunt si cei mai lipsiti de obsesii si de manii.

Ce "PASARELE" are?

Daca dragostea pentru informatie, comunicare si miscare ar putea fi catalogata drept"fixatie", atunci cam asta ar fi meteahna lor. Si inca
ceva: seferesc de oamenii prosti, neindemanatici si inceti. Dar, de-aici si pana la obsesii, e cale lunga. De ce sa te consumi in incordari
psiho-emotionale, cand pe lume sunt atatea lucruri interesante?

Tiparele rigide nu sunt de ei. Spirite libere si democrate, li se pare absolut aberant sale impui celorlalti gusturile sau ideile tale. Nu merge ceva? Nici o problema,se reorienteaza cat ai clipi. Bineinteles ca au si ei micile lor ciudatenii,dar, in general, nu sunt deranjante.
Se mai supara uneori, insa le trece repede.

Cand face urat?

Cu ei, nimic nu e batut in cuie. Atragatori ca niste fluturi si la fel de greu deprins, Gemenii deranjeaza adesea tocmai prin lipsa reperelor
fixe.

RAC (22 iunie - 22 iulie)

"O REZOLVAM NOI"

Cum e zodia asta?

Racul fiind un diplomat, este dificil sa-ti dai seama cat de greu poate fi scos dintr-ale lui.

Ce "PASARELE" are?

Nevoia de securitate ii determina aproape toate actiunile. Motivatia e de natura emotionala: ii trebuie parametri cunoscuti, verificati si siguri. Asa ajunge safaca fixatii pentru traditii, amintiri sau obiecte vechi. Asa ia nastere obsesia pentru casa, familie si copii.

Femeia-Rac,desi foarte romantica si sensibila, se aciuiaza adesea pe langa un barbat, doar pentru ca acesta ii poate asigura protectie si
confort. Fiindca nu rareori partenerul respectiv e mai in varsta, este posibil ca la mijloc sa fie si o fixatie paterna. De fapt, barbat
sau femeie, Racul face frecvent o fixatie pentru unul sau altul dintre parinti.

Cand face urat?

Racul are toane si schimbari de dispozitie si poate fi superstitios, sensibil la fazele Lunii, etc. Dar, fiindca este discret si abil,
obsesiile lui sunt rareori suparatoare pentru cei din jur.

LEU (23 iulie - 22 august)

"NU-S FRUMOS?"

Cum e zodia asta?

Leul are, intr-adevar, o mare fixatie: propria-i persoana. Dac-ar fi dupa el, chiar si Soarele ar trebui sa se invarta in jurul lui!

Ce "PASARELE" are?

Obsedat sa placa, sa fie remarcat, admirat, apreciat sau laudat, Leul sufera de "obsesia scenei". De-aia se si comporta atat de teatral,
de-acolo vingesturile largi si dramatice, pozitiile si "pozele" lui studiate.

Are nevoie de aplauze si de complimente, vrea pozitie sociala, renume, diplome si decoratii. In fond, Leii sunt niste oameni deosebiti,
plini de vitalitate si resurse, optimisti, nobili, loiali si generosi.

Nu le cade bine cand sunt tradati sau subapreciati si sunt foarte posesivi. Analizand lucrurile mai atent, iti dai seama ca in adancul
lor sunt terorizati de gandul ratarii, singuratatii sau al lipsei de afectiune. Numai ca sunt atat de mandri, incat nu si-ar recunoaste
niciodata temerile. Iar atunci pareaza.

Cand face urat?

Reactioneaza foarte prompt si violent cand sunt jigniti, inselati sau subapreciati.

FECIOARA (23 august - 22 septembrie)

"SA ANALIZAM"

Cum e zodia asta?

Lacate manii (mai mici sau mai mari) are, Fecioara s-ar mai putea numi si"zodia micilor maniaci".

Ce "PASARELE" are?

Totul izvoraste din atributele semnului: spirit de observatie (care detecteaza chiarsi cele mai marunte defecte), simtul amanuntului,
puternice tendinte critice,gandire analitica, dragoste pentru ordine, punctualitate si curatenie, tentatiade a clasifica si cataloga.
Toate astea sunt bune in munca, dar in relatiidevin destul de enervante.

Experta in despicatul firului in patru, Fecioara mai sufera de ceea ce am putea numi"obsesia perfectiunii", "fixatia restului" si
"sindromul furnicii". Pe rand, ar veni cam asa: vrea ca totul sa fie perfect si
iti scoate ochii pentru orice fleac, cat de mic. Apoi, econoama, tine socoteala pana la ultimul sfant. In plus, aduna mereu, colectioneaza,
stocheaza.

Cand face urat?

Cu cat imbatraneste, cu atat devine mai tipicara si mai pisaloaga. I se iarta insa multe, fiindca e inteligenta, practica, harnica si devotata.

BALANTA (23 septembrie - 22 octombrie)

"NU SUNT SIGUR..."

Cum e zodia asta?

Balanta e un semn profund relational - pentru ea conteaza enorm sa fie placuta si acceptata de ceilalti.

Ce "PASARELE" are?

Din acest motiv, chiar daca are fixatiile ei, e suficient de diplomata ca sa nu-i agaseze pe cei din jur cu ele. Totusi, se intampla adesea
sa te nedumereasca prin nehotararea ei. La origine se afla "mania echitatii" - incearca intotdeauna sa analizeze diferitele aspecte
ale unei situatii pentru a fisigura ca face alegerea justa.

Te mai poate sacai cu sintagme de genul "nu e drept", "pe de alta parte", sau "stiu ca ai dreptate, dar si el (ea)...". Uneori e cuprinsa de o ciudata manie a contradictiei, sustinand o opinie adversa, numai de dragul de a... echilibra balanta discutiei!

Cand face urat?

Maniile ei cele mai frecvente tin de nevoia de armonie: "face urat" daca-i e tulburata pacea interioara, daca ii strici ambianta sau
daca o agresezi cu zgomote disonante, culori tipatoare ori cu manifestari de prost-gust.

SCORPION (23 octombrie - 21 noiembrie)

"MA TEM DETRADARE"

Cum e zodia asta?

La capitolul obsesii si frustrari, Scorpionul detine suprematia. Este cel mai framantat si suspicios semn din zodiac.

Ce "PASARELE" are?

Vesnic nemultumit, sufera de obsesia perfectiunii. E extrem de exigent, atat cu sine, cat si cu ceilalti. Investeste totul, dar vrea totul in schimb. Are insa un dispozitiv intern hi-fi pentru detectarea fisurilor, si reactioneaza intens la ele.

Vesnic in garda, se amorseaza instantaneu (chiar inainte de a aparea motivele reale, pe care parca le presimte) si ramane amorsat.

E adevarat ca are mania secretelor, ii place sa manipuleze lumea, e gelos, usor paranoic, obsedat sexual, distructiv si autodistructiv.
Dar are o personalitate fascinanta si plina de resurse, fiind capabil de performante uluitoare.

Asa ca merita sa-l admiri si sa incerci sa-l intelegi, in ciuda "umbrelor" sale.

Cand face urat?

Daca i-ai gresit, nu te amagi crezand ca va uita. Nu uita niciodata si ti-o plateste cand ti-e lumea mai draga.

SAGETATOR (22 noiembrie - 21 decembrie)

"CU MINE VORBESTI?"

Cum e zodia asta?

Entuziast si optimist, Sagetatorul e un adaptabil care nu prea face fixatii.

Ce "PASARELE" are?

Are, totusi, unele sensibilitati care pot duce la suparari si complicatii. Mai intai, e snob si oportunist - nu pierde nici o ocazie sa aminteasca de relatiile lui cu "lumea buna" si sta cu ochii roata dupa evenimentele mondene de pe urma carora ar putea profita. In fapt,
este foarte conventional si pune mare pret pe ce spune lumea despre el.

Sufera de "sindromul supraevaluarii", care ii poate strica planurile de "respectabilitate". Ii e greu sa-si recunoasca limitele si se baga
in situatii care-i depasesc posibilitatile. De aici actiunile iresponsabile, promisiunile neonorate, incurcaturile financiare sau chiar legale.

Fiind cel mai norocos din zodiac, pana la urma scapa cu bine din toate.

Iar apropiatii il iarta, fiindca e vesel, simpatic si "baiat bun".

Cand face urat?

Daca-i spui ca e snob, se supara, pretinzand ca e doar modern si sociabil.

CAPRICORN (22 decembrie - 20 ianuarie)

"ASCULTA-MA PE MINE"

Cum e zodia asta?

Introvertit, incapatanat si suspicios, Capricornul are multe complexe, dar le ascunde cu diplomatie.

Ce "PASARELE" are?

Obsesia lui primordiala este aceea de a detine controlul. De-asta e mereu in garda si se straduieste continuu, incarcandu-se cu atatea
responsabilitati. Toate actiunile lui au un scop. Iar scopul, oricare ar fi, e menit sa-i asigure controlul asupra oamenilor si situatiilor.

Convins ca are mereu dreptate, se considera dator sa dea sfaturi si indrumari. Daca nu e ascultat, poate recurge la strategii subtile si
chiar la manipulare pentru a te aduce acolo unde vrea.

Mult-trambitata lui modestie e o baliverna - in realitate, Capricornul este extrem de ambitios si de orgolios.

Totusi, alaturi de Scorpion, este una din "piesele de rezistenta" care misca lumea inainte si care merita atentie si consideratie.

Cand face urat?

Daca il jignesti sau ii strici planurile nu uita si nu iarta. Nu are simtul umorului si nu e maleabil.

VARSATOR (21 ianuarie - 19 februarie)

"ITI SPUN DREPT..."

Cum e zodia asta?

"Originalul" zodiacului, Varsatorul, e plin de contradictii si paradoxuri.

Ce "PASARELE" are?

E un revolutionar cu ciudate tendinte tiranice, un liberal capabil de uimitoare idei fixe, un nonsalant cu surprinzatoare accese paranoice, un
singuratic cu nevoi sociale foarte marcate. Este vizionar si utopic, altruist si egoist deopotriva.

Cu toate ca nu ezita sa spuna exact ce gandeste, fara sa-i pese de consecinte, se intampla deseori sa faca tocmai pe dos fata de ceea
ce le predica altora. Inzestrat cu multa vitalitate si cu o personalitate distincta, indiferent ca etipul savantului distrat sau al
razvratitului agitat, te surprinde cu cele mai neasteptate manifestari.

Cand face urat?

Independent si incapatanat, se enerveaza instantaneu cand e contrazis sau nu e lasat safaca ce vrea. Din fericire, ii trece repede. Iar oamenii il iubesc, fiindca e prietenos, saritor, optimist si ii contamineaza cu entuziasmul lui uneori atat de copilaros.

PESTI (20 februarie - 20 martie)

"DEPINDE..."

Cum e zodia asta?

Enigmatici, evazivi, irationali si impredictibili, Pestii sunt cei mai derutanti produsi ai zodiacului.

Ce "PASARELE" are?

"Functioneaza" numai pe baza de emotii, perceptii, impresii si intuitii.
Majoritatea sunt atinsi de "sidromul relativitatii" (Einstein a fost Peste!). Ei stiu ca realitatea nu e niciodata una singura, ci ca are foarte multe fatete.

Sunt maestri in "arta aburirii". Pentru unii alunecosi, pentru altii fascinanti, Pestii sunt plini de toane si de mici manii inofensive.

Au fixurile lor legate de lumea misticului, fantasticului, superstitiei si magiei. Cu toate astea, sunt persoane maleabile, compasive si
ingaduitoare, care mai degraba incearca sa-i inteleaga pe ceilalti, decat sa-i judece. Chiar daca sufera, sunt gata sa ierte si au o imensa
capacitate de iubire si devotament.

Cand face urat?

Avand o viziune global-intuitiva a lucrurilor, se enerveaza sau se inchid in sine cand li se cer explicatii si argumente logice.

Fixuri si obsesii de zodii

Cele trei zodii care au ca element pamantul - Taur, Fecioara si Capricorn - sunt pline de calitati (rabdatoare, protectoare, te poti
baza pe ele la necaz, practice), dar au si ele lipsuri, ca tot omul: sunt lacome, devin usor obsedate de lucrurile care nu le convin, se
acomodeaza foarte repede cu sarcina de a nu face nimic si de a lenevi pur si simplu. Sunt prada usoara cand e vorba sa capete dependente.

Semnele de aer - Gemeni, Balanta si Varsator - iti descretesc fruntea cu optimismul, inventivitatea si charisma lor, dar de la calitate la defect nu e decat o zvarlitura de bat: actioneaza impinsi de impuls (care
nu e intotdeauna benefic), le cam place sa barfeasca (indiferent de sex) si sa-i dispretuiasca pe cei care nu le sunt la inima, sunt instabili.

Ei...am ajuns si la semnele de foc! Adica Berbec, Leu si Sagetator. Acestia, pe cat sunt de "laudabili" pentru stilul lor inflacarat in
orice ar face, pe atat pot fi de rai. De exemplu, nu poti spune ca vreunul dintre reprezentantii zodiilor sus-numite este apatic,
lipsit de curaj si vointa. Sau ca nu e receptiv la nevoile celor din jur. Sau ca
nu e loial.

In schimb, tot inflacararea ii face sa se grabeasca la manie, sa fie gelosi pana in varful urechilor si sa li se puna pata pe ceva sau
cineva, fara sansa de revenire rapida. Tot din pasiune ajung sa umble cu capul in nori cam tot timpul, lucru pe care ceilalti il interpreteaza
drept egoism si egocentrism.

Cele trei semne de apa - Rac, Scorpion si Pesti - pot fi extrem de iubitoare, pline de compasiune, flexibile, dar, la polul opus, ii
marcheaza indiferenta si instabilitatea. Ii obsedeaza gandul ca se comploteaza impotriva lor (si nu enevoie sa aiba motive pentru aceasta
obsesie) si ca sunt nedreptatiti.

Daca ar fi sa alegem o singura mare hiba a fiecarei zodii, probabil ca cea mai potrivita ar fi: Berbec - egoism, Taur - multumire de sine
nefondata, Gemeni - superficialitate, Leu - tendinte dominatoare, Fecioara - spririt carcotas, Balanta - nehotarare, Scorpion -
caracter obsesiv razbunator, Sagetator - lipsa de tact, Capricorn - rigiditate, Varsator - detasare, Pesti - secretosenia.

Deh! Nimeni nu-i perfect, dar astrologii ne previn ca anul acesta putem sa ne facem mai "frumosi" din punctul de vedere al obsesiilor
noastre.

Cata vreme le stii pe ale tale, poti lucra la anihilarea lor.