Dorinta de clasificare, de incadrare in tipare nu a fost neglijata nici de sexologi, care s-au gandit sa imparta raspunsul sexual in mai multe etape. Evident, nu a existat un acord, intrucat fiecare barbat este diferit, iar uneori se poate trece peste anumite faze.
Primii care au realizat o etapizare a rapunsului sexual au fost Master si Johnson, celebrii sexologi care au repus clitorisul in drepturi, afirmand sus si tare ca micutul este sursa primara a orgasmului. Experienta ne-a aratat ca au gresit...
Prin anii '60, ginecologul William Master si psihologul Virginia Johnson au studiat numeroase persoane in actiune si au dat verdictul: raspunsul sexual masculin trece prin patru faze. Este vorba despre: excitare, platou, orgasm si rezolutie. Criteriul de delimitare a fost reprezentat de schimbarile prin care trece corpul in timpul orgasmului.
Etapizarea realizata de cei doi pare a fi ceva de genul wam bam, thank you m'am, intrucat cele 4 etape sunt bine batute in cuie. Cu toate acestea, lucrurile nu stau intotdeauna atat de simplu. De exemplu, unii barbati trec prin mai multe faze de platou pana sa ajunga la orgasm. Meritul celor doi este acela de a disocia intre orgasm si ejaculare. Cele doua fenomene sunt distincte si consecutive, nu simultane asa cum se credea (si inca se mai crede). Practicantii Tao descoperisera in urma cu mult mai mult timp ca orgasmul multiplu poate fi obtinut si la barbati.
Dorinta sexuala
Inainte de prima faza descrisa de Masters si Johnson trebuie introdus si elementul numit dorinta sexuala. Helen Singer Kaplan, o binecunoscuta terapeuta pe probleme sexuale a adaugata aceasta faza mentala care da seama de interesul sexual a barbatului. Interesant este ca aceasta faza poate fi independenta de celelalte. O dorinta sexuala mica poate genera o erectie mare, la fel cum o dorinta mare poate sa nu preceada o erectie.
Excitarea
Cresterea ritmului batailor inimii, respiratia grea, tensiunea musculara sunt cateva dintre “simptomele” acestei etape.
Primul semn fiziologic al excitarii sexuale este erectia, in cadrul careia lungimea, diametrul si fermitatea penisului se maresc considerabil.
O schimbare brusca de temperatura, un zgomot, un fenomen neprevazut pot conduce la pierderea partiala sau completa a erectiei.
Unii considera ca semn al excitarii este “stropul placerii”: cateva picaturi de lichid prezente in varful penisului - acestea contin de obicei spermatozoizii. Masters si Johnson considerau ca acesta este semnul fazei de platou, dar cercetarile recente au aratat ca momentul in care stropul de lichid este eliberat difera de la barbat la barbat. Unii il pot elibera chiar daca sunt putin excitati sau nu sunt deloc excitati. Cert este ca procesul este declansat de un spasm involuntar al muschiului PC. Muschiul PC este responsabil pentru contractiile pelvisului din timpul orgasmului si totodata, el este cel care te ajuta sa pui frana in momentul mictiunii. Controlarea lui conduce la orgasme mai puternice si la intarzierea ejacularii. Exercitiile frecvente (Kegel) te pot ajuta chiar sa ai orgasm fara a ejacula. Sunt putini cei care au reusit, insa merita incercat...
Erectia reprezinta umplerea penisului cu sange si se produce in patru faze: initierea, umplerea, rigiditatea si mentinerea. Initierea este un fel de acord intre creier si penis prin care se stabileste ca este ok sa ai erectie. In stadiul umplerii, sangele se indreapta catre penis, determinand marirea acestuia. Venele care asigura evacuarea sangelui din penis sunt prevazute cu niste valve speciale cu ajutorul carora cantitatea de sange ce iese este redusa treptat. In momentul in care o cantitate suficienta de sange s-a deplasat in penis, valvele incep sa se inchida, iar sangele este blocat in interior. Acesta este stadiul rigiditatii. Mentinerea este declansata in momentul in care valvele s-au inchis.
“Nivelul” rigiditatii poate fi masurat in functie de unghiul pe care il face penisul cu corpul. Astfel un penis orientat in sus, spre buric este semn al unei erectii foarte tari, pe cand unul orientat inainte este pe jumatate tare.
Multi barbati se asteapta ca din momentul in care incepe preludiul sa aiba o erectie si isi imagineaza ca odata in pat cu o femeie goala (si frumoasa) ar trebui ca mandria sa se trezeasca. Cu toate acestea, de multe este nevoie de mai multa stimulare. In plus, procesul in sine nu urmeaza un trend ascendent, fiind posibile fluctuatii ale erectiei. Unii barbati pierd putin (sau mai mult) din erectie in momentul in care penisul nu mai este stimulat direct.
Abilitatea de a avea erectii poate fi afectata uneori fie de factori psihologici, fie de medicamente sau droguri. Oboseala, stresul, depresia, lipsa de activitate sexuala pot conduce temporar la pierderea erectiei. In capitolul stres poate intra si stresul de a nu fi prins atunci cand persoana cu care imparti patul nu este partenera oficiala. Alcoolul, nicotina, antidepresivele, medicamentele impotriva ulcerului, alergiei sau cele pentru reglarea presiunii sangelui pot contribui si ele la pierderea erectiei.
Platoul
Aceasta este faza preejaculatorie. Ritmul cardiac si respirator ating cote maxime (150-170 batai/minut, iar rata respiratorie ajunge pana la 60/ minut). Penisul continua sa creasca in diametru, iar bijuteriile familiei se apropie de corp, marindu-si si ele dimensiunea. Cu cat se ramane mai mult in aceasta faza cu atat testiculele se maresc mai mult.
Orgasmul si ejacularea
Muschii se contracta involuntar, creste brusc ritmul respiratiei si al batailor inimii. Tensiunea creste pana la un punct maxim si in final se elibereaza. Orgasmele difera in intensitate, uneori putandu-se manifesta prin simple contractii ale prostatei si senzatii usoare de placere. Alteori, se pot solda cu gafaieli, urlete necontrolate, contractia muschilor fetei si in final dulcele sentiment de imponderabilitate, de relaxare maxima.
Ejacularea este un proces ce se produce dupa orgasm. De cele mai mult ori, cele doua procese – orgasmul si ejacularea – sunt resimtite simultan. Uneori, placerea este mica, dar ejacularea apare, iar alteori ejacularea nu precede orgasmul.
Emisia este prima faza a ejacularii. Sperma incepe sa se deplaseze de la prostata, producand un sentiment de “plenitudine” la baza penisului. Cea de-a doua faza este expulzia. In acest moment muschiul PC, incepe sa pulseze, expulzand sperma.
Si daca tot am deschis subiectul numit prostata, ar fi cateva lucruri de spus despre punctul G al barbatilor. Stimularea prostatei in timpul actului sexual poate conduce la orgasme explozive. Cu toate acestea, tehnica este una oarecum “murdara”, fiind nevoie de penetrare anala. Un deget este indeajuns (si un lubrifiant bun).
Se poate incepe prin miscari usoare du-te vino, iar in momentul in care ai devenit relaxat (pentru ca nu este o situatie tocmai normala) ea poate efectua miscari cu degetul de tipul “vino incoa'”. Nu vreau sa stiu care este expresia faciala a cititorilor mai pudici si imi cer scuze pentru atentatul produs. Stiu ca, in general, barbatii sunt sensibili la subiectul homosexualitatii, dar combinarea stimularii penisului cu cea anala poate sa faca diferenta dintre un simplu orgasm si unul demential. Pentru o stimulare indirecta a prostatei, se poate masa perineul (zona dintre anus si baza penisului).( nu am ce comenta la asta decat ca "fetelor incercati la prietenii vostri-daca nu vor, sa ma sune ca sa le clarific problema".)
Rezolutia
Erectia scade, corpul isi revine. Perioada de pauza intre doua erectii poate varia de la cateva minute la cateva ore. Din acest motiv, femeile sunt mai norocoase, la ele nefiind nevoie de acest mic repaus.
De ce nu am putea face dragoste/ sex fara a avea astfel de cunostinte? Constientizarea stadiilor prin care trece trupul in timpul actului sexual poate conduce la imbunatatirea vietii sexuale sau te poate ajuta sa depistezi din timp eventualele probleme.
No comments:
Post a Comment