Friday, September 15, 2006

Sarutul descifrat ...

Se spune ca o femeie isi poate recunoaste jumatatea intr-o clipa. Este indeajuns sa il vada pret de cateva secunde pentru a isi da seama ca isi doreste sa traiasca alaturi de el pana la adanci batraneti. Nu stiu in ce masura este adevarat, dar un lucru il stiu sigur: primul sarut iti poate spune ce sanse are noua relatie. Complementaritatea, rolul jucat de parteneri in timpul sarutului pot da seama de comportamentul lor in cadrul unui cuplu.

Cea mai lunga relatie a mea a inceput cu stangul. Era un blind date pus la cale de prietenii asezati la casele lor care nu intelegeau de ce nu ma pot pune pune si eu in rand cu lumea.

El, cobaiul, era o persoana introvertita, tacuta si parea a nu avea nimic special. Primele ore in compania lui mi s-au parut cele mai plictisitoare din viata mea.

Rezumatul serii: pauze lungi, mucuri de tigara ce se ingramadeau in scrumiera si cateva franturi de conversatie care nu reuseau sa depaseasca doua replici. Nu reuseam sa comunicam, nu gaseam absolut nimic in comun si imi petreceam multele momente de tacere gandindu-ma la planuri de razbunare pentru dragii si binevoitorii mei prieteni care nu tinusera cont si de dorinta mea de a nu participa la experimentele lor de Cupidoni in devenire.

Desi nu intentionam sa repet experienta chinuitoare, am cedat si am avut parte de un prim sarut. S-a lasat cu scantei... In drum spre casa, fredonam in minte ”Do that to me more one more time/ Once is never enough with a man like you...” Nu mai suntem impreuna, dar a fost cea mai frumoasa si mai trainica relatie a mea.

Parca ar fi o reiterare a basmului cu broscuta raioasa pe care printesa trebuia sa o sarute pentru a o transforma in printul frumos si bogat...

Originile sarutului

Revenind la oile noastre si la franturi de articol mai putin subiective, m-am gandit sa incep cu inceputul, cu originile sarutului.

Desi nu exista un consens cu privire la inceputurile acestui magic obicei, majoritatea antropologilor considera ca sarutul a evoluat din... adulmecat. In ziua de astazi, in unele culturi sarutul nu exista, dar frecarea nasurilor este un obicei comun. Si in lumea animala, acest obicei este larg intalnit: cartitele si delfinii isi freaca nasurile, testoasele se ating cu nasul, cainii isi ling reciproc boticurile si lista de exemple poate continua...

Este probabil vorba aici despre o nevoie primara, de o dorinta de a simti mirosul celuilalt si poate de a testa compatibilitatea sexuala...

O alta teorie sugereaza ca sarutul isi are originile in relatie mama-copil. Gestul de hranire prin care mama mesteca hrana si apoi o paseaza puiului poate, de asemenea, sa dea seama de originea sarutului.

Teoria lui Freud sustine ca sarutul este o tentativa de reintoarcere la securitatea din timpul alaptarii.

Sarutul descifratSarutul in istorie

Primul sarut erotic atestat s-a produs in urma cu vreo 3500 de ani in India. Ciudat sau nu, filmele indiene nu prea prezinta scene cu saruturi patimase. S-or fi plictisit si ei dupa atat practica...

Inca din primele zile ale crestinismului, sarutul/ sau pupatul - ca sa nu fiu atat de triviala - simboliza ideea de pace. Desi la inceput sarutul pare a avea mai mult un rol ceremonial, conotatia sa erotica pare a fi castigat teren in zilele noastre.

Cei care au introdus sarutul in ceremonia nuntii au fost rusii, iar cei care si-au insusit sarutul erotic au fost francezii.

Sarutul cultural

Sarutul nu este un obicei universal. El poate exista intr-o cultura, poate sa nu existe sau putem vorbi de variante ale sarutului cum ar fi:

Sarutul eschimosilor - frecarea nasurilor. Acest tip de sarut mai este intalnit in anumite culturi din zona Pacificului.

Sarutul fluture - atingerea genelor

Sarutul omidei - atingerea sprancenelor

Sarutul nu este ceva innascut. De exemplu, bastinasii insulei Mangia din Pacific nu s-au sarutat pana cand nu i-au invatat albii care i-au colonizat in 1700.

In China Antica, sarutul era strict legat de actul sexual, motiv pentru care dormitorul era singurul loc unde se producea magia sarutului.

In unele tari musulmane, saruturile in locuri publice sunt strict interzise, iar in Vietnam sotii nu se saruta in afara casei si in fata copiilor.

Belgienii se saruta de trei ori, cel din urma pupic fiind aducator de noroc.

Pe scurt despre sarut

Cel mai lung sarut

14 februarie 2004 este ziua in care a inceput cel mai lung sarut. Cu o durata de 31 de ore, 18 de minute si 33 de secunde, indelungul sarut i-a avut drept protagonisti pe italienii Andrea Sarti si Anna Chen.

Detalii...

Actul tuguierii buzelor implica aproximativ 34 de muschi faciali, iar un sarut de un minut arde aproximativ 26 de calorii.

Sarutul in… minute

In medie, o persoana petrece aproximativ 20.160 de minute saruntandu-se.

Pupici!


Un articol de Andra Micu

No comments: