Monday, October 09, 2006
Indragostit si asertiv...
Mai toti oamenii stiu cum e sa fii indragostit. Dar cum ramane cu ce de-al doilea termen din titlu? Ei bine, asertivitatea este o capacitate mintala indelung si, poate, abuziv invocata de psihologi pentru a-si ajuta clientii sa faca fata depresiei. A da dovada de asertivitate inseamna a mobiliza o doza de agresivitate constructiva, necesara pentru a impinge lucrurile pe calea dorita de tine.
Iata ca s-au ivit in discutie doi termeni care aparent n-au de a face cu erotismul: depresia si agresivitatea. Daca ne gandim bine, aceste doua trairi sunt legate de starea de om indragostit, iar stiinta fiziologiei umane poate demonstra ca aceste legaturi sunt mult mai “intime” decat credeti. Bunaoara, depresia este recunoscuta a fi dispozitia predominanta a indragostitului.
Nu-ti poti imagina un indragostit razand de parca ar fi gadilat continuu de sentimentul iubirii, dar poti accepta cu usurinta imaginea unuia care ofteaza si plange, mai ales in absenta persoanei iubite. De altfel, ivirea depresiei la indragostiti este explicata de simplul fapt ca se indragostesc de o persoana care, cel putin pentru inceput, le este inaccesibila. Daca nefericitul este un barbat, el va fi privit de catre femeie cu un ochi cu atat mai exigent, cu cat este mai dispus sa renunte la dragostea lui.
Pusi in fata unui refuz, unii tind sa il perceapa ca pe un verdict nefast la adresa propriei persoane. De aceea, de multe ori, adolescentii indragostiti nici nu se incumeta sa “ceara prietenia”. Altii vor simti cum sunt cuprinsi de o adevarata inversunare si afirma sau infaptuiesc lucruri care pot parea agresive.
Aceasta dovedeste ca nu este intamplatoare invecinarea si chiar intrepatrunderea nucleior vegetativi care declanseaza reactia de agresiune cu cei care moduleaza excitatia sexuala la nivelul encefalului. Iata un argument in plus: in cadrul terapiei reactiei de doliu, momentul esential este acela al manifestarii unei furii fata de destinul sau divinitatea care ti-a rapit persoana draga.
In dinamica erotismului, asertivitatea de a nu renunta la apropiere este cea care le permite doar anumitor barbati sa culeaga roadele.
Barbatii considera ca femeia(si nu numai) este prefacuta fiindca spune “Nu” atunci cand de fapt vrea sa spuna “Da”. Din punct de vedere etologic (al stiintei care se ocupa de comportamente in cadrul tuturor speciilor), ea spune “Nu” pentru ca are nevoie sa vada care barbat renunta si care este capabil sa nu renunte. Aceasta este o instinctiva evaluare a asertivitatii barbatului.
In cele din urma, sa trecem la cateva aspecte practice. Asertivitatea erotica trebuie manifestata cu calm si nicidecum cu agitatie motorie. Cea mai buna atitudine este cea de alternanta a blandetii cu fermitatea controlata.
De exemplu, un sarut fin pe degete urmat de o strangere ferma de mana asigura un contrast tulburator in sinea celui care stie ca trebuie sa spuna “Nu”.
Mai mult, unei femei care foloseste expresia “nu voi fi a ta niciodata” trebuie sa-i raspunzi in mod repetat cu “acest niciodata se afla in palma mea”. Cum ramane insa cu asertivitatea femeii in fata barbatului iubit? Ei bine, ea trebuie sa manifeste capacitatea incontestabila de a ghici in palma lui faptul ca vor fi impreuna .... nu e asa? :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment