De ce abordez acest subiect de care ne e teama sa admitem ca exista in relatiile noastre? Pt. ca vreau sa nu apara la mine! Simplu! Desi s-ar putea sa fi aparut si sa nu constientizez eu inca!... Dispare tandretea, dispare sarutul, mangaierile...adica e dezastru! E tot ce poate fi mai rau intr-o relatie! E inceputul sfarsitului!
Adevarata arta nu este aceea de a creea o relatie, ci aceea de a o intretine mereu vie. Monotonia pandeste toate relatiile si asteapta doar o clipa de neatentie pentru a pune monopol pe cuplul tau. In orice relatie, mai devreme sau mai tarziu, se instaleaza monotonia. Si acum te gandesti: aoleu, e de rau! Insa nu este chiar asa...
Imagineaza-ti cum ar fi daca nu ai sti ca il gasesti in fiecare dimineata langa tine, ca la 6 seara vine acasa, ca ii place omleta cu sunca si ca duminica e ziua voastra de plimbare prin parc? Asta e doar un exemplu, si nu ce mi se intampla mie! Asa monotonie as vrea eu! :)
Dar sa revin ! Orice relatie are nevoie de stabilitate, fara de care ar fi un haos. Personalitatea unui om reprezinta suma caracteristicilor lui constante, cele care raman neschimbate indiferent de imprejurari. De exemplu: daca ar fi sa-l caracterizezi pe prietenul tau intr-un cuvant si acela ar fi "ambitios", inseamna ca este principala lui trasatura de personalitate si ca asa se va comporta atat la serviciu, cat si cu prietenii sau familia. Daca insa spui ca e ambitios la serviciu, foarte glumet in relatiile cu prietenii si cald cu familia (observa ca am zis numai de bine), asta inseamna ca principala lui trasatura de personalitate este flexibilitatea, capacitatea de a se adapta oricarei situatii.
A-ti cunoste partenerul inseamna a sti ce-i place si cum va reactiona in anumite situatii. Da, vei spune, si atunci ce farmec mai are relatia cand totul e atat de previzibil? Cum sa fii fericit cand stii ca va adormi la filmul de dragoste care a castigat cinci Oscaruri? Previzibilul e deosebit de important! Una din nevoile de baza ale omului este controlul, siguranta ca se poate descurca in orice situatie neasteptata. Si cum traim intr-o lume care evolueaza atat de rapid, gandeste-te cum ar fi ca iubitul tau sa se schimbe in fiecare zi! Cum ar fi sa-i placa in fiecare zi altceva, sa aiba alta idee de distractie in fiecare saptamana, sa prefere alte feluri de mancare. Eu unu nu stiu daca as face fata...sau spate...
Monotonia e necesara! Dar ca orice lucru, trebuie practicata cu masura. Daca devine tandru in fiecare seara la ora 8 dupa stiri, daca iesiti la sfarsitul fiecarei saptamani in acelasi bar si purtati aceeasi discutie la micul dejun, "ceva e putred in Danemarca!"
Monotonia poate duce la plictiseala, la senzatia de timp stat in loc, pentru ca totul e acelasi. Dar de ce se intampla asta? De ce nu mai e ca la inceput, cand in fiecare zi te surprindea cu ceva nou? In prima etapa a unei relatii, oricine urmareste sa atraga continuu pe cel de care e interesat. Ca sa cuceresti pe cineva, e necesar sa-i mentii atentia asupra ta, sa-l faci sa se simta cea mai dorita persoana si nu in ultimul rand, sa-i arati ca tu esti cel mai interesant personaj din toate timpurile. :))
Cand partenerul tau considera ca te-a cucerit, nu va mai avea acelasi avant pionieresc in a-ti face cadouri sau a aduce ceva nou relatiei. Dar asta nu inseamna ca nu mai e interesat de tine! Inseamna doar ca nu mai e interesat sa te cucereasca!
Nu cred insa ca a face acum din nou pe inabordabila/lul va rezolva aceasta situatie. In primul rand ca ai fi fals si aceasta e cel mai rau lucru care se poate intampla. In al doilea rand pot aparea efecte adverse. Adica el poate intelege ca nu-l mai iubesti si pentru a nu suferi mai mult, va fi primul care va pleca si atunci chiar se va schimba ceva. Majoritatea oamenilor nu realizeaza ca a mentine o legatura de dragoste este mult mai greu decat a cuceri! Mentinerea implica multa iubire (caci daca dragoste nu e, nimic nu e), dar si imaginatie, inventivitate si, de ce nu, curaj.
Daca simti ca relatia ta ar avea nevoie de un suflu proaspat, de mici modificari "pe ici pe colo, prin punctele esentiale", din punctul meu de vedere ai doua alternative. Fie ii spui direct ce ti-ai dori si va ganditi impreuna la noi modalitati de a va petrece timpul sau folosesti o metoda mai subtila, indirecta, prin care sa-i comunice ce astepti de la el. Si ce moment ar fi mai bun decat Craciunul? Chiar daca ne indepartam de semnificatia religioasa a sarbatorilor in general, acestea joaca un rol deosebit de important in viata noastra. Pentru ca in aceste zile iti aduci aminte de tine (te surprinde afirmatia aceasta?), incerci sa-ti faci ordine in viata si iti propui sa fi mai bun, sincer, muncitor etc.
De ce nu ti-ai propune sa fi mai ingenios, mai creativ, mai surprinzator? Daca te hotarasti sa pui in aplicare prima optiune, ai mare grija cum comunici dorinta ta! In nici un caz nu trebuie sa sune ca un repros, asa ca nu-i atrage atentia asupra a ceea ce nu face, ci concentreaza-te pe ce ai vrea sa faca. De exemplu: in loc de "Nu ai mai fost romantic de nu mai stiu cand", foloseste "As fi foarte fericit daca am crea o atmosfera romantica". Nu il acuza, pentru ca primul lucru la care se va gandi nu va fi dorinta ta, ci cum sa se dezvinovateasca! Nici nu e nevoie sa fie vina cuiva, monotonia se intampla de obicei de la sine. Iar remedierea situatiei presupune eforturile amandorura, nu numai ale tale sau ale lui. De aceea e bine sa folosesti "noi" in loc de "tu" sau "eu", pentru ca ultima data cand am verificat, intr-o relatie erau implicati doi oameni!
Aceasta dezvaluire poate fi si un bun prilej de discutie despre sentimentele, nevoile si asteptarile voastre. E important sa faceti ceva care sa va placa la amandoi si in plus, unde sunt doi apar mai multe idei. Daca preferi sa iei tu initiativa, vei avea mai mult de lucru. Dar nu capitula inainte de start! Iti recomand sa mergi pe ideea: "sa se modifice primesc, dar sa nu se schimbe nimic!" (astazi se pare ca I.L.Caragiale e preferatul meu). Nu e nevoie sa-ti nascocesti pasiuni sau preferinte noi pentru a-ti pipera viata de cuplu. Fa aceleasi lucruri din fiecare zi, dar altfel! De exemplu, daca faceti de obicei dus separat, intra peste el si faceti... dus impreuna. Daca de obicei mancati in bucatarie ascultand radioul, adu-i micul dejun in pat si uitati-va la televizor. Ca sa-i atragi indirect atentia ca ai nevoie de ceva nou, diferit, incepe deci cu lucrurile mici si care va reprezinta.
Nu spun sa nu faceti lucruri cu totul surprinzatoare! Insa, cantareste bine, daca iubitul tau nu va fi socat sa te vada intr-o ipostaza care pana atunci nu te-a caracterizat. De exemplu, daca cel mai periculos lucru pe care il faci de obicei este sa traversezi strada, nu stiu cum va primi vestea ca vrei sa faceti catarari pe gheata! Daca propunerea e departe de ceea ce esti tu cu adevarat, poate suna a fals si va duce la un refuz: nu e pregatit sa te vada atat de schimbat!
Pe de alta parte, daca stie ca ai gustul riscului, acum e momentul sa incercati ceva pe care mult timp l-ai amanat. Mai ales daca el isi doreste acest lucru. Aici exemplele merg de la un Revelion la o cabana mai izolata pe munte, pana la a va face amandoi un tatuaj. Nu uitati si de cadouri la fel de semnificative: daca ii cumperi de Craciun o pereche de patine, asta va insemna ca e musai sa mergeti la patinoar sa le incerce.... Si uite cum s-a spart monotonia! Si nici macar nu i-ai reprosat ca nu te-a mai scos in oras de nu stiu cand.
Monotonia poate avea efecte benefice asupra cuplului, daca accepti ca monotonia si rutina nu sunt doar accidente tranzitorii in viata unui cuplu, ci devin un mod de convietuire.
Un mediu structurat si linistit (care, intr-o perspectiva malitioasa, ar putea fi caracterizat ca monoton) confera siguranta si confort.Priveste monotonia in cuplu ca pe un surplus de confort si siguranta.
Imprevizibilitatea este o stare de spirit - de multe ori asteptam ca partenerul sa ne surprinda, fara insa a privi in ograda noastra.
Ce facem noi pentru a combate starea de previzibilitate care s-a instalat in cuplu?
Primul pas ar trebui sa fie in analiza propriei noastre previzibilitati, iar al doilea - discutia. Putem sa solicitam partenerului sa ne surprinda, sa vorbim despre dorintele si despre asteptarile noastre.
Schimbarea celuilalt nu este intotdeauna o solutie - fiecare dintre noi avem o personalitate unica. Ajungem sa ne acceptam, sa ne obisnuim cu noi, chiar sa ne iubim. De aceea, tentativa de a-i schimba pe ceilalti nu este intotdeauna solutia optima. O alternativa ar fi sa descoperim care este unicitatea lor si sa propunem solutii de schimbare numai in domenii sau aspecte care nu fac parte din "nucleul central" al personalitatii celuilalt.
E foarte bine stiut si mediatizat faptul ca intr-o relatie de lunga durata la un moment dat apare rutina si monotonia sexuala "Sexul nu mai e ca altadata". Motivul acestei plictiseli este repetitia. Oricat ar fi o mancare de buna si ori cat de mult ti-ar placea la un moment dat, daca o mananci zilnic te vei plictisi pana peste cap de ea, asta nu inseamna ca e mai putin buna decat era la inceput, ci pur si simplu ca mancand-o foarte des te saturi de ea. E normal si uman. Cam asta se intampla in multe cazuri in relatia sexuala a unui cuplu. Nu are legatura cu iubirea, pentru ca de multe ori se pune problema asa, in realitate cei doi se pot iubi mai mult si mai profund ca niciodata doar ca viata lor sexuala a intrat intr-o linie dreapta si automat nu mai prezinta nivelul de incitare de la inceput.
Pare adevarat dar in realitate poate fi doar un sofism, pentru ca in viata intima a unui cuplu cu o sexualitate dezvoltata si dispusi sa o descopere mai mult sau sa si-o redescopere, se poate imbunatati in timp vizibil fata de perioada de inceput. Exista o intimitate mai mare si orice dorinta ori cat ar fi ea de perversa e privita cu ochi mai frumosi si e mai usor de spus si realizat.
Nu putine sunt cazurile cand ambii parteneri au fantezii, dorinte care-i urmaresc dar nu si le pot implini pentru ca sunt neimpartasite. Partenerul tau trebuie sa stie intai ce-ti doresti ca sa-ti poata oferi si atunci cand mai si gasesti o cale de comunicare se deschide o carare spre implinirea visurilor tale erotice.
Nu de putine ori fiecare isi gaseste refugiul in imaginatia lui, satisfacandu-se altfel decat prin partener din jena si frica de a-si dezvalui dorintele.
Si nu putine sunt cazurile in care femeia sau barbatul nu-si cunosc sexualitatea in plenitudinea ei. Asa-zisa moralitate a societatii si prejudecatile ei au o influenta atat de puternica incat creaza un blocaj psihic de dezvaluire si acceptare.
Si hai sa spunem ca aceasta neglijenta fata de sexualitate nu ar fi mare lucru si chiar asa mare pacat pentru ca viata merge oricum inainte, dar este cunoscut ca orice lucru refulat ajunge la un moment dat sa afecteze echilibrul psihic, si mai ales cand e vorba de cea mai puternica energie de care omul dispune, energia sexuala. Daca acesteia nu i se da ceea ce cere, se supara si te supara si pe tine, chiar daca la prima vedere nu localizezi sursa. E o stapana dura si capricioasa, daca nu-i vei da ce-si doreste te va pedepsi.
Ceea ce se pare ca nu se poate accepta este ca omul e o combinatie rara de romantism si perversitate, de sensibilitate si duritate. Nu exista semn de intrebare e o certitudine. Asa am fost creati.
Daca vezi un film si te atrage o anumita scena sau internetul care e o galerie si o biblioteca erotica infinit de mare, inseamna ca acel lucru iti place chiar daca pana atunci nu tu nu i-ai acceptat existenta, sau nu vei dori sa o faci. El in realitate exista indiferent de vointa ta.
Sexualitatea unui cuplu poate insemna un act de tandrete covarsitor dar si foarte multe lucruri un pic mai neobisnuie cum ar fi jocurile sau asa-zisele fetish-uri. Toate tin de dorinta partenerilor de a se descoperi si implini.
Deci fiti dezinvolti si sinceri si nu aveti decat de castigat!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment