Parul este format dintr-o parte numita tija, situata la exteriorul epidermei, avind o directie oblica fata de aceasta si dintr-o parte numita radacina situata in dermul profund sau in hipoderm. Radacina se termina cu bulbul care contine in interiorul sau papila, formata din tesut conjunctiv bogat vascularizat. La exteriorul radacinii se gasesc doua teci, una epiteliala si una conjunctiva, formind foliculul pilos. Anexele firului de par sunt glandele sebacee si cite un muschi ridicator, formind impreuna aparatul pilo-sebaceu.
Tipul de par variaza in functie de virsta, sex, rasa, sanatate si ereditate. La fat, firul de par e scurt si subtire, putin pigmentat in timp ce la adult se intilneste parul matur, avind diferite nuante. Cresterea parului are loc la nivelul foliculilor pilosebacei si se desfasoara cu o viteza de 0,1 - 0,4 mm pe zi. Aceasta viteza este variabila, fiind dependenta de mai multi factori: vascularizatia foliculilor, starea de sanatate a sistemului nervos vegetativ, a glandelor sebacee si suprarenale si de nivelul hormonilor hipofizi. Culoarea parului variaza in functie de granulele de pigment prezentate la exteriorul firului de par.
Oxigenarea parului are ca urmare distrugerea pigmentului din par, care va deveni galben sau chiar alb. Incaruntirea parului e un proces asemanator, avind la origine distrugerea granulelor de pigment din firul de par. Astfel, acesta va ajunge treptat la culoarea alba. Albirea parului incepe initial la timple, pentru ca apoi sa cuprinda toate zonele cu pilozitate abundenta, cu exceptia regiunii axilare si pubiana. Cercetatorii afirma ca incaruntirea parului se datoreaza deficitului unei enzime - torozinaza, cu ajutorul careia tirozina se transforma in melanina, pigmentul care coloreaza parul. Deci, lipsa enzimei va determina lipsa pigmentului, avind ca urmare albirea parului. Se pare ca lipsa cuprului este aceea care prodce lipsa enzimei.
O alta ipoteza este aceea ca parul albeste datorita patrunderii bulelor de aer in interiorul firelor. In locul unde a patruns aerul nu se mai poate fixa pigmentul, iar parul se decoloreaza. Se presupune ca bulele de aer patrund in firul de par in timpul cresterii, dar aparitia lor e influentata si de hormonii tiroidieni si hipofizari, precum si de emotiile negative si stresul emotional. Aceasta ipoteza explica albirea parului la persoanele ce au suferit socuri psihice mari sau tensiuni nervoase indelungate.
Cu toate ca inainte incaruntirea parului era considerata un semn de intelepciune, astazi paarul alb da o senzatie de imbatrinire, de aceea se incearca corectarea acestui fenomen. In ziua de azi, datorita modului de viata si stresului cotidian, albirea parului poate sa apara surprinzator de precoce, chiar in jurul virstei de 25-30 de ani. Exista nenumarate tipuri de vopsele de par dar rezultatul lor este mai mult sau mai putin satisfacator pentru cei care doresc sa-si recapete culoarea initiala. A aparut chiar o crema care se pare ca stimuleaza reintrarea pigmentului in firul de par, ducind la revenirea culorii.
Totusi, cel mai bine este sa evitam aparitia procesului de albire a parului care in general este ireversibil. O dieta echilibrata, care sa asigure organismului nu numai necesarul de calorii ci si vitamine, minerale (Cu), ar putea avea efecte foarte bune in acest caz. De asemenea efortul fizic produce in corpul omenesc transformari benefice. Se imbunatateste respiratia, circulatia sanguina, creste randamentul de folosire a substantelor nutritive iar activitatea glandelor endocrine e mentinuta la un nivel optim. Toate acestea, pe linga o multitudine de alte efecte favorabile asupra organismului, determina si o hranire adecvata a firului de par, ajutindu-l sa creasca sanatos si sa-si pastreze culoarea. Daca la exercitiile fizice si la dieta se adauga o viata psihica echilibrata, rezultatul va fi extraordinar: sanatate, frumusete si tinerete.
Suna bine ,nu? Si nu e Connex...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment