Chiar daca, deocamdata, nu detin potiunea magica impotriva imbatrinirii, specialistii par sa fi gasit una dintre solutiile miraculoase impotriva urmarilor trecerii timpului: vitamina E si exercitiul fizic.
Efectele par sa fie valabile chiar si in cazul persoanelor care au depasit virsta de 70 de ani, relateaza publicatia „Biological Research for Nursing”. Virtutile antioxidante ale vitaminei E (tocoferolul) sint dovedite de catre specialisti de multa vreme. Mai multe studii au demonstrat ca organismul uman utilizeaza aceasta vitamina pentru a neutraliza distrugerile provocate de radicalii liberi formati in urma reactiilor metabolice. Procesul de imbatrinire este favorizat de lipsa substant elor anti-oxidante, pe care corpul, pe masura ce imbatrineste, le fabrica in cantitate tot mai mica. Astfel, celulele corpului sint distruse din ce in ce mai mult de radicalii liberi. Cercetatorii americani de la Universitatea Gainesville, din Florida, au urmarit 59 de persoane cu virsta medie de 76 de ani.
Participantii la experiment au fost repartizati in patru grupe, care fie au luat vitamina E, fie placebo (medicamente care seamana cu cele care contin substanta activa, dar care in realitate nu contin nici un fel de substante active). In acelasi timp, unele grupe de participanti la studiu au urmat un program de exercitii fizice, in vreme ce alte grupe au ramas inactive pe parcursul experimentului. Dupa patru luni, specialistii au evaluat greutatea, volumul respirator si tensiunea arteriala a participant ilor la studiu.
De asemenea, a fost masurat gradul de distrugere a celulelor cu ajutorul unor substante prezente in singe. Rezultatele au demonstrat ca cei care au luat suplimente de vitamina E si care au practicat sportul si-au imbunatatit respiratia, tensiunea arteriala, iar indicatorii privind prevenirea distrugerilor celulare au fost mult imbunatatiti. Rezultatele au aratat, de asemenea, ca vitamina E poate, chiar si in absenta sportului, sa imbunatateasca acesti indicatori. Mai multe studii au aratat ca vitamina E protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. Vitamina C si beta-carotenul (din morcovi) sint antioxidanti la fel de eficienti pentru protectia organismului impotriva imbatrinirii.
> Oxigenul si glucoza reprezinta combustibilul care alimenteaza corpul omenesc. In urma arderii acestora, in celule se formeaza reziduuri toxice – radicalii liberi – care afecteaza in timp celulele si accelereaza procesul de imbatrinire.
Antioxidantii sint substant ele care pot anihila efectul nociv al radicalilor liberi. > Vitamina E se gaseste in special in uleiurile vegetale de germeni de griu – acesta contine cea mai mare cantitate de vitamina E (aproximativ 190 de miligrame la 100 de grame), de soia, de floarea-soarelui, de porumb. De asemenea, vitamina E se gaseste in nuci, alune, creveti si in carnea de peste gras (somon). Vitamina E este foarte sensibila la lumina, la actiunea caldurii si la oxigenul din aer. Actiunea vitaminei E este potentata de prezenta vitaminelor A si C. |n schimb, actiunea vitaminei E este inhibata de fier.
De aceea, administrarea acestor doua suplimente trebuie facuta la un interval de cel putin opt ore unul de celalalt. De asemenea, daca suferiti de hipertensiune arteriala, daca urmati un tratament anticoagulant sau antidiabetic cu insulina este bine sa consultati medicul inainte de a lua suplimente cu vitamina E.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment