Wednesday, November 01, 2006

Minciuni frumoase...

Nu e placut sa afli ca ai fost tradat de cel pe care il iubesti. In plus, a citi o lista cu lucrurile despre care mint oamenii, in general, e prin excelenta “nedistractiv”…

Despre deceptie...

Rezultatul lipsei de onestitate este fara indoiala deceptia, la care se poate ajunge pe doua cai: fie direct, prin enuntarea unor neadevaruri, fie indirect, prin lacunele de context sau disimularea unor situatii. Cea de-a doua varianta este preferabila, pentru ca atenueaza oamenilor sentimentul vinovatiei si al responsabilitatii pentru repercusiuni.

Surprinzator sau nu, distorsionarea unor fapte reale devine acceptabila prin faptul ca apare ca raspuns automat, in baza instinctului de protejare a sinelui de deziluzie. Exersarea perpetua a neadevarului, ajunge insa sa reprezinte “realitatea” celor care il practica, ceea ce determina supraestimarea gradului de onestitate, neconstientizarea deceptiei si, deci, reactii ca in cazul a ceva inopinat.

Cu toate acestea, a minti este inerent si necesar totodata vietii noastre, echilibrul intre adevar si neadevar fiind de fapt ceea ce mentine o legatura afectiva. In mod paradoxal, oamenii sunt mult mai sinceri si mai neloiali deopotriva, in relatiile cu persoanele cele mai apropiate.

In urma unui sondaj de opinie, a reiesit faptul ca partenerii de cuplu ascund sau disimuleaza un fapt real, intr-o conversatie din 3, iar copiii mint incepand cu varsta de 3 ani, pentru ca adultii sa fructifice aceasta “traditie”.

Dragostea e oarba.
Indragostitii pot aluneca foarte usor pe panta deceptiei, din pricina nivelului crescut de incredere reciproca pe care sunt dispusi sa si-l acorde. Insa cei care iubesc devin totodata mult mai susceptibili in privinta comportamentului partenerului, decat al oricarei persoane straine. De multe ori deceptia se instaleaza cu succes si, contrar clasicelor opinii despre existenta semnalelor nonverbale pentru detectarea unor demersuri ale tradarii, in realitate acestea pot functiona foarte bine. Mai putin placut este cand totul se descopera, adesea pur accidental, pentru ca oamenii considera, in mod eronat, ca sunt diferiti in privinta manierelor de a trada.


1. Chestiuni de relationare

Ascunderea adevaratelor motive pentru care indragostitii nu vor petrece timpul impreuna (“Sunt ocupat/a”; “Nu am timp momentan”); diminuarea nivelului de implicare in relatii anterioare (“Nu l-am iubit niciodata cu adevarat”; “Nu am iubit pe nimeni asa cum te iubesc pe tine”); neadmiterea unor sentimente aparte fata de fosti parteneri, prieteni apropiati si chiar colegi de serviciu; ascunderea unor scrisori, apeluri telefonice, fax-uri si alte asemenea elemente prin care se pastreaza legaturi apropiate cu altii; negarea flirtului cu alte persoane; negarea pastrarii anumitor secrete; ascunderea motivelor lipsei de timp, care, in fapt, se acorda altora.


2. Chestiuni sexuale

Ascunderea fanteziilor sexuale, cu atat mai mult a celor care nu implica partenerul de cuplu; negarea obiceiului masturbarii, a faptului ca se intampla frecvent si a tendintei de a utiliza materiale pornografice; a minti (pozitiv) in privinta placerii (scazute) din timpul actului sexual cu partenerul de cuplu; neadmiterea numarului real de parteneri sexuali, a unor obiceiuri sau locuri preferate pentru sex; ascunderea tentatiei de a face sex in afara relatiei; negarea interesului fata de persoane de acelasi sex sau a experientelor sexuale cu acestea.


3. Ganduri negative

A admite (falsa) simpatie fata de cei apropiati partenerului de cuplu; falsa apreciere a aparitiei si a comportamentului partenerului – stil de imbracaminte, varsta, greutate, gesturi, tabieturi si diferite trasaturi ale personalitatii; sentimente negative in privinta orientarii lui profesionale – falsa atitudine de respect pentru partenerii sai de serviciu, a locului de munca etc.; ascunderea sentimentelor negative ale altora in privinta partenerului tau.


4. Comportament inadecvat

Consum excesiv de droguri sau alcool si ascunderea unor experiente trecute sau actuale; slabiciune pentru jocurile de noroc si negarea preferintelor pentru cursele de caini/cai, cazinouri etc.

5. Diferente de principii

Ascunderea anumitor credintze, opinii, care contravin celor ale partenerului de cuplu; fals interes pentru activitatile lui preferate.

6. Chestiuni financiare

Ascunderea modurilor de a face cheltuieli, a obiectelor achizitionate; falsa acceptare a diferentelor de ordin financiar ale partenerilor; tainuirea castigurilor reale (venit, resurse aditionale, mosteniri etc.).

7. Complexe si frustrari

Neadmiterea varstei, a greutatii, a starii de sanatate reale; negarea sentimentelor de gelozie; exagerarea performantelor profesionale; ascundera unor fapte/sentimente fata de cei apropiati (partenerul de cuplu – pentru a primi un plus de atentie; familie – pentru evitarea unor conflicte; prieteni – pentru construirea unei imagini solide).

Detectarea lipsei de onestitate poate fi un traseu dificil, de vreme ce regulile jocului sunt de multe ori in favoarea celui care tradeaza. De ce? In genere, oamenii au dorinta de a avea incredere in partenerul de cuplu, pur si simplu pentru ca aceasta este garantia sigurantei si a confortului psihic. Din nevoia de a evita complicatiile si seria de riscuri pe care le implica, oamenii se complac adesea, acceptand mai degraba minciuni “frumoase”, decat adevaruri “monstruoase”...

No comments: