Wednesday, November 01, 2006

Pernele, un pericol pentru sănătate ...

Cercetători ai Universităţii din Manchester au descoperit milioane de spori de ciuperci se află chiar sub capul nostru, în pernele pe care dormim.

Aspergillus fumigatus, specia întâlnită cel mai frecvent în perne este cel mai posibil să cauzeze boli. Aspergiloza a devenit cauza principală de deces la pacienţii cu leucemie şi la cei cu transplant de măduvă osoasă. Fungii determină apariţia crizelor de astm bronşic la adulţi.

Cercetătorii au studiat atât pernele din pene cât şi pernele sintetice şi au identificat mai multe mii de spori de fungi pe gram de umplutură a pernei folosite, ceea ce înseamnă mai mult de un milion de spori în fiecare pernă.

Contaminarea fungică a patului a fost studiată în 1936 dar în ultimii 70 de ani nu a mai fost făcut nici un raport despre această situaţie. Pentru acest nou studiu echipa de cercetători a studiat mostre din 10 perne folosite între 1,5 şi 20 de ani. Fiecare pernă conţinea o încărcătură fungică substanţială, cu un număr de 4 până la 16 specii identificate în fiecare mostră şi chiar un număr mai mare în pernele sintetice. Fungul microscopic Aspergillus fumigatus a fost evidenţiat mai ales în pernele sintetice dar au fost identificaţi şi fungi care se găsesc mai frecvent în condiţii de umiditate crescută, mucegai.

Profesorul Ashley Woodcock care a condus cercetările relatează: “Ştim că pernele sunt populate de acarieni (fiinţe microscopice conţinute de particulele de praf) care mănâncă fungi şi una din teorii susţine că fungii folosesc fecalele acestor acarieni ca sursă de azot şi nutriţie (alături de celule moarte de pe pielea oamenilor). De aceea se consideră că în pernă există un adevărat ecosistem în miniatură”.

Aspergillus este un fung foarte des întâlnit. El se găseşte peste tot. Asperziloza invazivă apare mai ales la nivelul plămânilor şi sinisurilor dar la unele categorii de pacienţi imunodeprimaţi se poate răspândi în alte organe cum ar fi creierul. Este o afecţiune greu de tratat, în Europa 1 pacient din 25 decedează în spital cu această boală. Pacienţii imunodeprimaţi cum ar fi cei care suferă de SIDA, transplant, tratament steriodian sunt mai frecvent afectaţi de pneumonie sau sinuzită cu Aspergillus cu evoluţie potenţial letală.

Aspergillus poate agrava astmul bronşic, mai ales la adulţii care au astm de mai mulţi ani şi provoacă sinuzite alergice la pacienţii predispuşi. Expunerea constantă la fungii din pat poate fi problematică. Ei pot ajunge la nivelul plămânilor afectaţi de tuberculoză cauzând hemoragie.

“Din moment ce pacienţii îşi petrec o treime din viaţă dormind şi respirând în apropierea unei surse importante de variate specii de fungi, aceste descoperiri au implicaţii deosebite pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii- mai ales astm bronşic şi sinuzită ”

Sursa: sfaturimedicale.ro

No comments: