Cred ca nu o data v-ati pus aceasta intrebare la care, de fapt, cercetatorii inca mai cauta raspuns.Cine nu isi doreste sa imbatraneasca incet sau daca s-ar putea deloc? Dar totusi, cateva explicatii si teorii au fost deja elaborate:
1. Imbatranirea se datoreaza unui program genetic, durata vietii fiind dependenta de gene.
2. Codul genetic se modifica sub actiunea agresiunilor. Bineinteles, exista si un sistem de reparare dar acesta poate fi el insusi defect.
3. Regenerarea, deci inmultirea celulelor se face numai prin (mitoza si meioza)prin retranscrierea codului genetic. La nivelul acestui mecanism, erorile se acumuleaza incetul cu incetul. Aceste erori pot determina acumularea multor proteine anormale si implicit, moartea celulelor.
4. Sistemul imunitar se modifica in timp. El devine mai putin eficient si dezvolta fenomene anormale de autoimunitate.
5. Organismul acumuleaza radicali liberi. Acesti radicali liberi nocivi sunt in general captati de enzime sau de diferite molecule. Cu trecerea anilor, acest sistem de aparare se epuizeaza si radicalii liberi deterioreaza din ce in ce mai mult structurile si organele corpului.
Mecanismele imbat ranirii au inceput sa fie elucidate. Se poate trai intr-o forma extraordinara mult timp, prevenind rigorile varstei: printr-o alimentatie sanatoasa si nutritiva, printr-o activitate fizica, printr-o viata afectiva si sexuala activa, destinsa si indestulatoare. Fiecare particica din corpul nostru imbatraneste in maniera sa si in ritmul sau. Plamanii, vasele sangvine si articulatiile sunt atinse mai rapid. Creierul este mai rezistent, la fel ca si pielea. Acesta este un atu pentru facultatile intelectuale, pentru memorie si pentru piele, pe care le putem pastra mult timp intacte. Dar totusi, nu putem fi de-a pururea tineri. Celulele din corpul nostru nu se reproduc la infinit. Celulele subcutanate se divid de 60 de ori inainte de a muri. La 20 de ani, ele au efectuat deja 40 de diviziuni, la 80 de ani 3-4 si apoi, din ce in ce mai rar si mai incet. Pielea isi schimba aspectul, devine mai subtire iar componentele care-i asigura elasticitatea (colagenul si elastina) diminua.
De ce imbatranim?Organismul poarta inscris in nucleul celulelor noastre linia vietii. Suntem programati sa traim 110, 120 de ani. Daca am sti sa decodam patrimoniul nostru genetic, constituit din miliarde de informatii, am putea sa depistam anumite erori in program care produc diferite afectiuni: mucoviscidoza, miopatiile, maladia lui Alzheimer si predispozitia la anumite cancere. Patrimoniul genetic este inscris in genom sau ADN (acidul dezoxiribonucleic) care, transmitand mesajele determinate de ereditate, ne comanda alcatuirea: culoarea ochilor, forma gurii etc.
Fiecare mesaj sau informatie e reprezentat de una din gene sau de parti din genom. Genomul contine toate informatiile de care avem nevoie pentru a trai si care pentru a se reproduce foloseste o copie. Genomul este organizat in 23 de cromozomi ale caror brate poarta genele. Pentru a se reproduce, aceste brate se impart in doua. Noi nu atingem varsta de 120 de ani deoarece cromozomii au rebuturi. Deci pentru reproducere se foloseste o copie; copia unei copii se va modifica, astfel incat ultimele sunt asa de prost imprimate, incat celula, prost executant, va citi prost si se va opri din munca. In afectarea acestor sisteme un rol il au si diferite boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, care scurteaza speranta de viata. Revederea e foarte importanta: depinde de noi cum ne administram capitalul de sanatate. A imbatrani este un dar pe cans a imbatrani in stare buna este un adevarat privilegiu. Un rol deloc de neglijat in imbatranirea noastra il are societatea.
Exista tendinta din ce in ce mai evidenta de a inlocui la locul de munca persoanele mai in varsta si cu mai multa experienta, cu cei tineri. Marea majoritate a tinerilor angajeaza persoane intre 28-42 ani, neinteresandu-le cei peste aceasta limita; si nu este tocmai bine.
Numerosi cercetatori in geriatrie si neurologie considera ca lupta contra imbatranirii incepe prin integrarea sociala a persoanelor in varsta. Preocuparea pentru corpul propriu, hrana adecvata, starea de curiozitate, activitatea sunt secretele longevitatii. Aceasta presupune inainte de toate practicarea moderata, toata viata, a unui sport. Exercitiul fizic este o necesitate majora. De asemenea, o activitate mentala si o curiozitate permanenta, o preocupare pentru tot ce e nou, ajuta la mentinerea unui creier tanar. Putem fi curiosi, creativi si cu o memorie de invidiat la orice varsta. Goethe a scris "Faust" dupa varsta de 70 de ani, Verdi a compus "Othello" la 73 de ani si exemplele pot continua. Maladia Alzheimer manifestata prin pierderea memoriei si a luciditatii este mai frecventa la cei din paturile sociale mai putin scolarizate. Scoala nu garanteaza o viata pana la 100 de ani, dar curiozitatea, despre care Einstein spunea ca a fost motorul vietii sale, face ca longevitatea sa nu afecteze mintea omului. Elixirul tineretii este reprezentat de viata interioara. Si ne intrebam: nu cumva curiozitatea este adevaratul secret al centenarilor?
O foarte mare atentie trebuie acordata si alimentatiei. Prin hrana organismul isi gaseste substante care anihileaza radicalii liberi (nocivi pentru organism) precum si vitamine necesare A, E, C, acizi aminati, B-caroten, zinc, seleniu. Din pacate, dezechilibrele alimentare, alimentele sarace din punct de vedere nutritiv, tigarile, alcoolul, medicamentele provoaca unora dintre noi carente de vitamine sau minerale, care stau la baza multor boli. Fara a cade pe latura excesului, trebuie sa ne gandim intotdeauna daca mancam destule legume si fructe proaspete. In cazul curei de slabire trebuie administrate vitamine dupa sfatul medicului. Nu faceti abuz de medicamente care taie pofta de mancare deoarece acestea formeaza in stomac un balast care scade absorctia zincului. Vitaminele consumate in exces au efecte nedorite. De aceea ele trebuiesc consumate numai sub prescriptia medicului. Vitaminele E si C reduc riscul de angina pectorala. Ele protejeaza contra oxidarilor HDL (care extrage si transporta colesterolul depus in tesuturi), ceea ce preintampina procesele de obstructie ale arterelor. De asemenea, au rol in prevenirea cataractei, impiedicand opacifierea cristalului. Deci au efect antioxidant. Injectiile cu vitamine A, B, C, D, E si F si de oligoelemente, cupru, zinc, argint, seleniu, la nivelul fetei sau gatului, trateaza in profunzime imbatranirea pielii. Celulele sunt reactivate, colagenul si elastina sunt produse in cantitate mai mare si circulatia cutanata se imbunatateste. Toate acestea asigura stralucire si tinerete tenului. Linus Pauling a primit premiul Nobel de chimie deoarece a descoperit ca vitamina C poate preveni raceala, gripa si cancerul. Vitamina A protejeaza contra cancerului de plaman prin stimularea siastemului imunitar. Contraceptivele orale cresc nevoile organismului in vitamina A si B. Ferul este recomandat de obstreticieni femeii insarcinate, care adesea este anemica. Vitamina D este sintetzata la nivelul pielii sub actiunea razelor UV ale soarelui (este sufcienta plimbarea timp de 2-3 ore/zi) si se gaseste in alimentatie (peste, ficat,galbenus, carne, lapte). Trebuie acordata o mare atentie vitaminei D de catre cei in varsta deoarece scaderea concentratiei ei (si in urma dereglarilor hormonale prezente la cei batrani) produce asteoporoza (scheletul devine fragil si e dispus la fracturi). Aportul suplimentar de vitamine, exercitiile fizice regulate si hormonoterapia pot preveni aceasta boala, precum si atrofia muschilor. La fumatori, nevoile de vitamina A si C sunt crescute, in timp ce adeptii alcoolului au nevoi de vitaminele complex B.
Prevenirea imbatranirii trebuie sa fie activa: inainte de toate trebuie evitat pe cat posibil soarele, trebuie renuntat la fumat, la sedentarism prin practicarea unor sporturi adaptate. De asemenea trebuie dusa o lupta permanenta cu excesul de greutate care poate fi ocolit prin reducerea consumului de zahar si grasimi. Pentru o tinerete mai indelungata sunt recomandate oligoelementele, B-carotenele, vitamina E si protectorii vasculari, acizii grasi nesaturati existenti in uleiul vegetal precum si cele enumerate mai sus. Astfel, nu numai ca ne mentinem tineri dar scade si risculde imbolnavire.
P.S...
Acum daca cititi articolul acesta poate va schimbati modul de viatza nu pentru ca asa ar fi mai bine pt. voi ci pentru ca merita sa incercati ca sa aflati daca se aplica sau nu organismului vostru.Fiecare e diferit chiar daca toti suntem oameni, fiecare actioneaza/reactioneaz diferit la medii diferite, deci de ce nu ?Timpul trece oricum si nu se mai intoarce, iar fiecare an care vi se adauga in plus la data nasterii din buletin , credeti-ma conteaza in ziua de azi mai ales in relatii interumane ca sa nu spun ca in relatiile intre barbati e chiar subiect eliminatoriu, ca la facultate.asta o stiu eu pe propria piele. Asa ca sfatul meu e luati aminte la cele mai sus scrise daca vreti sa fiti sanatori si sa va bucurati de frumusetea vietii cat mai mult timp....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment