Daca am incerca sa exprimam esenta dezvoltarii musculare in cateva cuvinte, am putea spune: antrenament cu greutati + alimentatie + odihna. Bineinteles, culturismul inseamna mult mai mult decat atat, dar ca in orice domeniu este bine ca la inceput sa existe privirea de ansamblu, altfel exista riscul “sa nu vezi padurea din cauza copacilor”.
Multi incepatori, in goana lor dupa crestere in masa musculara sunt mult mai preocupati sa afle care supliment e mai bun, de la ce firma sa cumpere, dar scapa din vedere probleme mult mai importante, asa cum este si problema somnului.
Omul isi petrece o treime din viata dormind. Somnul este de o importanta fundamentala pentru sanatatea noastra, atat pe plan fizic, cat si pe plan mintal si afectiv. De fapt, somnul reprezinta o necesitate a vietii, rolul sau in mentinerea sanatatii fiind la fel de important ca si cel al aerului, alimentelor si apei. Daca somnul este perturbat, indivizii nu isi mai pot desfasura activitatile in mod eficient, acesta afectand aproape toate aspectele vietii. Pentru culturisti un somn bun si odihnitor, respectarea numarului de ore necesar refacerii reprezinta una dintre premizele esentiale obtinerii performantelor dorite, exprimate mai ales in dezvoltare eficienta in masa musculara.
Nu multi sunt cei care stiu ca muschii se dezvolta in perioada de repaus si nu in timpul efortului fizic. Efortul depus in cadrul antrenamentelor cu greutati reprezinta doar stimulul de crestere, dar hipertrofierea musculara are loc in perioada cand muschiul nu mai este solicitat, mai ales in somn. Privarea de somn, in unele cazuri voluntara (pentru diverse distractii sau pentru invatat), dar in multe cazuri provocata de nerespectarea unei igiene a somnului, va duce la modificarea tuturor functiilor fiziolgice ale organismului si se va manifesta atat la nivel comportamental (iritabilitate, stare depresiva, capacitate scazuta de concentrare), cat si in ceea ce priveste mentinerea performantelor fizice. Un culturist care nu doarme suficient o perioada de timp va remarca stagnarea dezvoltarii musculare, uneori chiar o involutie, alterarea capacitatilor motrice, de coordonare si a fortei. Cu alte cuvinte, va constata ca antrenamentul “nu mai merge” ca inainte, oboseste mult mai repede, nu se poate concentra, nu mai poate incarca bara sau nu mai poate efectua numarul de repetari propus, respira cu dificultate si, in general, nu are “chef” de sala. Privarea de somn este cumulativa si poate avea efecte grave asupra sanatatii.
Pana a se ajunge la administarea de medicamente hipnotice, este esential sa facem o analiza a somnului, a conditiilor in care se desfasoara si sa identificam cauzele problemei. Culturistii adevarati sunt oameni cu un program de viata foarte ordonat si cu multa vointa; aspirantii la titlul de “culturist adevarat” ar trebui sa stie cateva lucruri despre igiena somnului:
Orarul de somn. Desi exista diferente mari intre oameni (unii dorm 6-7 ore si se simt perfect odihniti, iar altii au nevoie de 10 ore), este recomandat un minim de 8 ore pe noapte si optional inca 1-2 ore in cursul zilei. Treziti-va la aceeasi ora in fiecare dimineata (chiar si in week-end). Încercati sa mergeti la culcare la aceeasi ora in fiecare seara. Un orar regulat de somn va face ca acesta sa fie cat se poate de eficient.
Antrenamentul. S-a constatat ca exercitiile fizice efectuate in cele 3-4 ore premergatoare orei de culcare altereaza somnul. Asadar aveti grija cand va programati antrenamentul. De asemenea, se stie ca exercitiul fizic regulat efectuat in prima parte a dupa-amiezei imbunatateste profunzimea somnului.
Mesele bogate. Mesele bogate, consumate seara, pot modifica somnul. Portia de proteine luata inainte de culcare, pe langa faptul ca asigura necesarul proteic pe perioada noptii, se poate constitui intr-un obicei care sa faca parte din “ritualul” de culcare, cu rol in inducerea somnului.
Somnul din timpul zilei. Nu este obligatoriu. Daca nu simtiti nevoia sa dormiti, nu va fortati. Unora le este suficient somnul de noapte.
Cofeina, ceaiul si suplimentele cu proprietati neurostimulatoare (unele produse termogenice, mai ales cele care contin efedrina, vitaminele, produsele pentru slabit cu structura amfetaminica). Trebuie evitate cu 4-6 ore inainte de culcare.
Nicotina. Tigarile si alte produse care contin nicotina sunt stimulante; ele trebuie evitate inainte de culcare si in timpul trezirilor din cursul noptii. Alcoolul. Alcoolul grabeste instalarea somnului. Din nefericire, chiar in cantitati reduse, el afecteaza ultima parte a somnului.
Mediul. Locul in care doarme o persoana trebuie sa fie cat se poate de confortabil. Trebuie evitate temperaturile extreme, lumina si zgomotul. Zgomotul este cea mai frecventa problema, care uneori nu poate fi controlata; impactul sau negativ asupra somnului poate fi totusi redus folosind un aparat care sa “mascheze” zgomotul, de exemplu un ventilator.
Este bine ca fiecare dintre noi sa-si creeze un “ritual” de culcare, de exemplu sa bea un pahar cu lapte, sau sa ia ultima portie de proteine pe ziua respectiva, sa citesca 1-2 pagini dintr-o carte usoara si sa incerce sa alunge din minte problemele din acea zi sau cele care il asteapta in ziua urmatoare. O metoda buna de inducere a somnului consta in rememorarea unor amintiri relaxante si placute din copilarie, cu incercarea de transpunere in mediul respectiv.
Uneori problemele pot fi mai grave decat niste insomnii tranzitorii, iar in aceste cazuri cea mai indicata solutie este o consultatie la medicul de familie, care este singurul in masura sa recomande utilizarea hipnoticelor. Auto-administarea comporta unele riscuri, mai ales daca este aplicata in necunostinta de cauza.
Asa ca dragii mei incercati sa va autocunoasteti pt ca nimeni nu va va cunoaste decat voi insiva, incercati sa tineti cont de ceea ce e scris mai sus, pt ca sincer acuma la mine chiar a functionat si functioneaza si pe bune ""Daca vrei, poti !"
sau "...pentru ca meriti !"
P.S. ....ROXANA STIE....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment