Cercetarile arata ca, in decurs de 24 de ore, o persoana uita aproximativ 80% din ceea ce a invatat. In consecinta, nu trebuie sa ne mire faptul ca tot mai multi oameni cauta modalitati prin care sa isi impunatateasca memoria si puterea de concentrare. Iata cateva suplimente si sfaturi care te pot ajuta sa iti imbunatatesti performantele.
1.Fier si zinc
Studii recente arata ca exista o legatura evidenta directa intre puterea de concentrare, memorie si aceste doua elemente indispensabile: fierul si zincul. Deficienta de zinc poate conduce la pierderea capacitatii de concentrare si la o memorie mai putin buna pe termen scurt.
Pierderea abilitatii de concentrare poate fi un indicator prematur al carentei de fier.
2.Cafeina
Cafeina poate avea efecte pe termen scurt. Caracteristicile individuale determina impactul cafeinei asupra organismului.
Unele persoane se pot simti in forma datorita accelerarii batailor inimii, pe cand altii se pot simti inconfortabil.
Se ridica de asemenea problema consumului excesiv de cafeina. In cazul unei “supradoze”, se obtine inversul efectului scontat: pierderea capacitatii de concentrare si a atentiei.
Imbunatateste-ti memoria si capacitatea de concentrare
3.Glucoza
Efectul zaharului asupra concentrarii este complex. Aparent, creierul foloseste glucoza ca tip principal de “combustibil”.
Intr-un studiu pe un esantion de 20 de adulti carora li s-au servit fie bauturi dulci, mancaruri bogate in carbohidrati (care se transforma in glucoza in organism), fie bauturi cu efect placebo.
Unul dintre cercetatori, profesor doctor Gordon Winocur de la Rotman Research Institute din Toronto, afirma ca cercetarea a relevat efectul benefic al glucozei asupra memoriei. Cu toate acestea, nu recomanda acest “tratament” tuturor, deoarece exista si alti factori (cum ar fi stresul) care intervin in procesul metabolizarii glucozei.
Mai mult, cresterile rapide ale nivelului de zahar din sange conduce la concentrare mai slaba. De aceea, daca intentionezi sa iei un snack, atunci opteaza pentru legume si fructe proaspete.
4.Alimentatie sanatoasa
Desi nu exista o legatura directa intre dieta zilnica si capacitatea de memorare, o dieta sanatoasa ajuta la cresterea performantei in general, asa ca efectele se resimt si in acest plan.
Excesul sau deficitul de hrana influenteaza negativ puterea de concentrare.
5.Somnul
Somnul insuficient conduce evident la pierderea capacitaii de concentrare. Intrucat 8 ore de somn pe noapte este un simplu ideal, afla care este nevoia de somn a organismului tau si pune in practica.
6. Vitamine si minerale
Vitaminele B, C, E, beta-carotenul si magneziul ar avea proprietati de imbunatatire a performantelor creierului, dar nu exista suficiente studii pentru a atesta aceasta.
De asemenea, sunt recomandate suplimente ce contin acizi grasi omega 3 (se gasesc in peste), vinpocetine si colin (nutrient din lecitina).
Combinatia dintre vitamine, minerale si ginseng, gingko are de asemenea efecte benefice asupra memoriei si sanatatii mintale.
Sfatul MEU : optati pentru un regim de viata sanatos din care sa nu lipseasca vitaminele si mineralele (de preferinta preluate din alimente) si exersati in permanenta (mintea).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment