Dintre fructele energizante sunt unele care au o valoare calorică foarte mare, fapt ce le indică în tratamentul unor afecţiuni epuizante (după sau în timpul unor boli cronice) sau în susţinerea efortului la sportivi şi tineri, precum şi pentru ajutorarea celor de vârsta a treia.
Arahidele sau alunele americane (Arachis hypogaea) reprezintă o plantă exotică a cărei curiozitate se manifestă prin aceea că fructele ei se dezvoltă în pământ. Ele sunt puternic energizante, 100 g de produs uscat dezvoltând în organism, prin metabolizare, circa 650 de calorii. Fructele se consumă puţin prăjite, adesea acoperite cu un praf subţire de sare, ca aperitiv, după ce s-a îndepărtat coaja. Ele conţin multe substanţe azotate (până la 49% din greutatea lor), materii grase constituite în principal dintr-un ulei comestibil, format din acizi graşi nesaturaţi şi substanţe glucidice (din care amidon până la 20%). Toate aceste substanţe reprezentate cantitativ în procente foarte mari sunt responsabile de valoarea energetică foarte mare a alunelor. Mai conţin, tot în procent apreciabil, aminoacizi esenţiali (colină, betaină, arginină, cistină, histidină etc.), fără de care viaţa nu este posibilă, apoi săruri minerale, de potasiu, fosfor şi fier în cantitate mare, precum şi vitamine oleosolubile.
Valoarea energetică a fructelor uscate Alunele au efect nutritiv şi energetic (superioară cărnii de porc), care le indică în astenii şi surmenaj fizic, la copii şi sportivi care fac eforturi fizice mari, precum şi celor de vârsta a treia, în special în sau după afecţiuni epuizante. Prezenţa uleiului de arahide format din acizi graşi nesaturaţi le face să fie folosite cu succes în hipercolesterolemii, în ateroscleroze şi în toate afecţiunile rezultate din prezenţa depozitelor de colesterol. Uleiul (untul de arahide) este folosit mai ales în regimurile alimentare fără colesterol. Un alt fruct energizant, cu calităţi superioare, este aluna de pădure (Corylus avellana) de provenienţă indigena. Fructul este, de asemenea, foarte bogat în substanţe grase (mai mult de 50% din greutatea fructului uscat), din substanţe azotate, în cantitate mare, săruri minerale de calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, clor, sodiu, fier şi cupru, iar ca vitamine pe cele liposolubile şi vitaminele B. Valoarea energetică a fructelor uscate este de aproape 700 de calorii, fapt ce le conferă calităţi energizante atât de necesare celor care suferă mai ales de diabet zaharat şi TBC, după boli epuizante sau celor care depun efort (şcolari, sportivi şi caşectici). De menţionat faptul că prin amestecarea fructelor energizante cu miere, creşte valoarea energizantă a acestora. Alunele de pădure conţin, de asemenea, un ulei hipocolesterolemiant datorită acizilor graşi nesaturaţi pe care îi conţin.
Miezul migdalelor dulci este folosit deseori în cosmetică Un alt fruct energizant este migdala dulce (Prunus dulcis), a cărui valoare calorică este de aproximativ 650 de calorii (fruct uscat). Migdalele conţin o mare cantitate de vitamine A şi B, fermenţi, săruri de potasiu, în cantitate mare săruri minerale de calciu, fosfor, fier etc., o enzimă (emulsina) şi substanţe glucidice (zaharoase) în procentaj ridicat. Miezul migdalelor dulci (comestibil) este folosit mult în cosmetică sub formă de lapte de migdale şi mai rar în terapeutică în unele afecţiuni ale căilor respiratorii, în boala ulceroasă, ca factor energetic, remineralizant pentru cei care depun eforturi, în scleroze şi în toate afecţiunile rezultate din prezenţa depozitelor de colesterol. La rândul ei, curmala (Phoenix dactilifera), fruct produs de un palmier exotic, conţine o mare cantitate de substanţe zaharoase, ceea ce îi conferă calitatea de puternic energizant (circa 350 de calorii la suta de grame de produs uscat). Curmala este foarte bogată în produşi minerali precum sărurile de calciu, fier (produsul este antianemic), de magneziu, în procentaje notabile, care le dau calităţi terapeutice: susţinerea eforturilor fizice şi intelectuale, în perioada de creştere, remineralizante, în prevenirea îmbătrânirii şi a cancerozei (sărurile de magneziu). Acest lucru este susţinut de prezenţa principalelor vitamine A, B, C şi D, ca susţinătoare şi stimulatoare de metabolisme. În fine, derivaţii cumarinici pe care-i conţine, îi conferă unele calităţi pectorale şi emoliente (în combaterea tusei).
Smochinele sunt nutritive şi uşor digerabile Un alt fruct energizant este miezul de nucă uscat (Juglans regia), care dezvoltă o energie echivalentă a circa 700 de calorii, care sunt produse în special de cantitatea mare de ulei pe care o conţine. Substanţele zaharoase nu produc decât o mică parte din energie. Miezul de nucă este bogat în săruri de potasiu, de fosfor, fier, în săruri de cupru şi zinc. Mai conţine vitaminele A, B şi C. Miezul de nucă, în afară de acţiunea sa energizantă, este activ şi în unele afecţiuni renale (diuretic), ale pielii (este depurativ), în reumatism şi gută. Datorita conţinutului său mic de zahăr este indicat diabeticilor. Ultimul fruct din aceasta serie a energizantelor este smochina (Ficus Carica) cu cele 250 g de calorii la suta de grame de produs uscat; acest efect energizant se datorează, de asemenea, substanţelor zaharoase pe care le conţine în cantitate mare. Pe lângă toate acestea, smochina conţine numeroase săruri minerale de fosfor, sulf, clor, sodiu, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, mangan, apoi vitaminele A, B, PP etc.), toate substanţele necesare consolidării organismului ca susţinătoare de efort şi activatoare de metabolism. Smochinele sunt nutritive şi uşor digerabile. Se recomandă în astenii şi constipaţii. Toţi aceşti produşi sunt ecologici şi pot fi administraţi la orice categorie de vârstă, fără efecte secundare.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment