Cursa lunga sau proba de viteza?
De mici invatam ca prietenia este o relatie intre doi, trei sau mai multi indivizi pe care ii leaga activitati sau idealuri comune. Dar putem vorbi de idealuri comune intre colegii de serviciu? Sa vedem...
Exista prietenii din scoala primara sau generala, din liceu si din facultate. Poate nu-i mai leaga nimic in prezent, in afara de trecut. Cand se intalnesc, isi amintesc de petreceri, povesti de iubire, examene, profi, vacante, iubiri de-o vara, emotii etc.
Foarte putine dintre aceste "prietenii" sunt adevarate si dureaza in timp. Farmecul lor este insa mereu valabil pentru ca amintesc de o perioada fara prea multe griji si frumoasa in felul ei. Vine vremea sa lucrezi undeva si aici gasesti colegii de birou. Dar te poti imprieteni, pe bune, cu ei?
Cand "se leaga" prietenia la job
* Cand lucrati pe aceleasi proiecte. Uneori pot sa apara discutii in contradictoriu, chiar certuri (fiecare cu personalitatea lui!), dar in final, cand totul iese "beton", nimic nu e mai frumos decat sarbatorirea momentului.
* Cand ramaneti frecvent peste program. Acele ore de dupa 5:30 p.m., cand, chiar daca muncesti, atmosfera e mult mai destinsa - cu dat muzica mai tare, suit pe masa (la asta era experta una dintre noi), povestiri "din casa" (despre parinti, iubiti, animale de casa etc).
* Cand incepe sa functioneze acea "chimie" si "intelegere din priviri". Dupa aproape un an impreuna in acelasi birou aproape ca aveam capacitatea de a ne citi gandurile.
* Cand treceti impreuna prin situatii critice. Si mai ales daca problemele se rezolva fericit.
* Cand participati la team building-uri (o gaselnita foarte isteata a americanilor).
* Acolo ai ocazia sa-ti vezi colegii intr-o ipostaza mai putin oficiala si sa descoperi ca aveti multe in comun.
Atentie la "bisericute"!
OK, sunteti trei, patru prieteni/e buni/e. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa va transformati intr-o "gasca" de tip adolescentin. Aminteste-ti de ce esti in biroul acela: intai de toate, ca sa muncesti. "Bisericutele" nu sunt bine vazute de sefi, pentru ca:
1) e posibil ca "socializarea" la birou sa va ia mai mult decat e permis din orele de lucru;
2) sunt sefi care au ca strategie de management celebra zicala "dezbina si domneste", asa ca nu vad cu ochi buni "coalitiile".
In afara de asta, o anumita "alianta" iti poate strica imaginea la un moment dat - una dintre voi face o greseala de neiertat si vei fi bagata in aceeasi oala cu ea. Nu zic sa va ascundeti, dar pastrati un "profil moderat".
Dureaza mai mult "de-o vara"?
De obicei, o astfel de prietenie mai tine foarte putin timp dupa ce locul de munca nu mai este comun. Va vedeti mai rar, vorbiti mai rar - totul din lipsa de timp. Dar nu e obligatoriu! Daca intre voi s-a sudat o relatie de prietenie veritabila, poate dura si o viata. Desigur, pentru ca "datoria" nu va mai aduce zilnic in acelasi loc, va trebui sa faceti ceva eforturi sa pastrati "fiorul" viu.
Si cum ramane cu capitolul "love"?
Dupa partea cu prieteniile de la birou mai ramane de lamurit un alt fel de relatie: cuplarile! Acest tip de relatie functioneaza dupa regula alb sau negru. Ori se termina cu o nunta, ori cu un "divort" fara acte.
De ce apar relatiile la birou?
* E mai comod. Amandoi lucrati in acelasi loc, nu mai trebuie sa va cautati/gasiti partenerul prin baruri, prin intermediul prietenilor "petitori".
* E mai sigur. Puteti sa va "supravegheati" reciproc.
* E special. Se presupune ca nu mai sunt multe cupluri combinate la birou, ca voi. Deveniti un fel de Romeo & Juliet ai companiei. Asta daca politica companiei in care lucrati permite asa ceva (sunt multe care nu vad cu ochi buni relatiile de dragoste infiripate la birou)!
* E sexy. Numai gandul ca stai la o distanta de doua birouri de cel alaturi de care tocmai ti-ai petrecut noaptea; mancati impreuna la pranz, va mai oferiti cate un pupic pe furis...
De ce dispar relatiile de la birou?
* va plictisiti. Aceleasi subiecte de conversatie, aceiasi colegi, nimic nou.
* va invidiati daca lucrati in acelasi departament si unul dintre voi e promovat. Daca nu sunteti destul de maturi pot incepe discutiile care duc la despartire.
* va indragostiti de altcineva. Poate fi un alt coleg sau altcineva "din afara sistemului". Exista cazuri de cuplari intre colegi deja casatoriti (fiecare cu altcineva, desigur). Dureaza foarte putin, de regula. Una peste alta, relatiile sentimentale la locul de munca nu sunt recomandate.
P.S. Eu nu m-am indragostit la birou, dar pot spune ca sunt fericit ca mi-am gasit o prietena de suflet si sper sa nu ne desparta nimic deocamdata.Ba dimpotriva ne vom muta impreuna....
E ce ziceti de asta?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment