Friday, June 09, 2006

Meteodependenta...

Cum vine asta, sa depinzi de capriciile vremii? Ei bine, sunt milioane de oameni in lumea intreaga carora oscilatiile meteorologice le fac viata grea. In medicina, acest fenomen, cunoscut sub numele de meteorosensibilitate, este tratat cu maxima seriozitate.

Sa ne intelegem, daca esti meteodependenta, nu inseamna ca esti si bolnava! Dar nici meteorolog si nici paranormala. "Ma dor oasele, e clar ca se schimba vremea", iti spui adesea. Chiar daca ai ghicit de fiecare data, nu trebuie s-o pui pe seama capacitatilor tale de premonitie. La mijloc este un intreg ansamblu de reactii ale organismului la diversi factori stresanti. Daca vrei o analogie, meteodependenta se aseamana cu imbatranirea - ambele sunt urate, nu le asteptam sa vina niciodata, dar ele ne pandesc la granita dintre sanatate si boala, si, la un moment dat, intra in viata noastra, devenind mesagerii afectiunilor. Totul depinde de capacitatea organismului tau de a se adapta la diverse fenomene atmosferice, de la schimbarile bruste de temperatura si presiune pana la anotimpuri.

Agentii fizici bioclimatici care iti streseaza organismul

1 Temperatura
Influenteaza starea persoanelor cu probleme cardiovasculare si reumatice. Daca te expui brusc la frig, se produce o vasoconstrictie la nivelul circulatiei periferice, pentru a impiedica pierderea caldurii, provocandu-ti uneori dureri la nivelul mainilor si picioarelor. Daca te expui dintr-o data la caldura, se va produce in organism o vasodilatatie, valorile tensiunii arteriale incepand sa scada, putand declansa dureri anginoase si stari de lesin.

2 Presiunea atmosferica
Are influente asupra oxigenarii sangelui si asupra circulatiei sangvine. O presiune atmosferica scazuta antreneaza o accelerare a batailor inimii si o crestere a tensiunii arteriale. O presiune crescuta scade frecventa respiratiilor si favorizeaza oxigenarea sangelui.

3 Aeroionizarea
Ionii din aer sunt negativi si pozitivi, fiind repartizati aproximativ in mod egal. Atunci cand aeroionizarea este cu preponderenta pozitiva, sistemul psihoendocrino-vegetativ poate suferi. Aeroionizarea negativa este de preferat, dar trebuie sa stii cand s-o cauti. Cele mai mari sanse le ai seara. Primavara este anotimpul in care beneficiezi la maximum de aeroionizare negativa!

4 Ceata
Din punct de vedere psihologic, antreneaza diverse reactii neurovegetative, mergand pana la anxietate si depresie. Ea mai reprezinta si un stres respirator atat pentru plamani, cat si pentru caile respiratorii.

5 Umiditatea, curentii de aer si magnetismul
Umiditatea are influente nefaste la nivelul aparatului respirator. Vantul rece poate declansa crize de angina pectorala. Magnetismul terestru si cel atmosferic influenteaza sanatatea.

Antrenamentul, cheia sanatatii!
"Daca organismul este tanar si sanatos, atunci impactul schimbarilor meteorologice bruste nu va fi foarte mare, iar resursele biologice de adaptare generala vor permite ca aceste fenomene sa treaca neobservate. Daca organismul are cateva tare biologice, solutia o reprezinta anticiparile meteo cat mai precise. Antrenarea organismului este un proces de lunga durata, dar care, pe langa adaptabilitate, mai aduce si alte beneficii: tratarea unor disfunctii sau suferinte", ne-a lamurit dr. Gelu Onose, medic primar reumatolog la Institutul National de Reumatologie "Ioan Stoia" din Bucuresti.

Simptomele meteodependentei

E greu de "pictat" un tablou simptomatic, mai ales ca fiecare organism reactioneaza diferit, in functie si de bolile pe care le are deja.
Totusi, se pot observa niste indicii care apar mereu la schimbarile vremii. Insa, inainte de-a te ghida dupa aceste semne, ar fi bine sa te asiguri ca in aparitia lor nu intervine si subconstientul: "Daca eu stiu ca am o artroza la genunchi si aflu ca se schimba vremea, incep sa-mi fac probleme ca o sa ma doara genunchiul". Cand se va instala durerea, evident ca o vei lega de conditiile meteo si iti va ramane aceasta fixatie o anumita perioada.
Inainte de-a te declara dependenta de conditiile climaterice, tine timp de cateva luni un jurnal (doua, trei, chiar patru luni). In el noteaza cu exactitate si regulat toate modificarile starii tale de sanatate care survin la schimbarile vremii.
Aceste date ii pot fi de mare folos medicului tau de familie, care nu numai ca va putea pune mai usor diagnosticul, dar va afla mai multe despre problemele tale de sanatate.

Iata cateva dintre manifestarile meteodependentei:

* ameteli, vertij, senzatie de sufocare si de greutate in piept, palpitatii;
* dureri ale oaselor, ale articulatiilor, ale mainilor si picioarelor, crize reumatice;
* dureri de cap, migrene, insomnii sau somn intrerupt, transpiratie excesiva;
* disconfort, anxietate, irascibilitate, depresie;
* stare de slabiciune, colici, crampe abdominale etc.

Daca stii ca ai meteorodependenta, poti preveni neplacerile ciulind urechile la buletinele meteo! Atunci cand indicele de confort termic (raportul dintre temperatura si umiditate) depaseste valoarea 80, stresul poate deveni periculos pentru organism, asa ca va trebui sa-ti iei masuri suplimentare de precautie.
Daca ai probleme cu inima, cu tensiunea arteriala si cu circulatia sangvina, evita sa te expui brusc de la cald la frig si invers.
Daca suferi de depresie, nu te plimba in aer liber cand e ceata.

Cele mai afectate de oscilatiile meteorologice sunt persoanele aflate la varsta a doua.

In ce categorie de meteorosensibilitate te incadrezi?

Treci cu usurinta peste schimbarile meteorologice bruste, fara sa te plangi de dureri sau de stari de disconfort? Faci parte din grupul persoanelor meteoroadaptabile.

Daca suferi de reumatism, artroza, boli cardiovasculare, depresie, dereglari ale sistemului neurovegetativ si de fiecare data cand se schimba vremea, ti se reactiveaza afectiunea respectiva, inseamna ca ai devenit meteorosensibila.

Ai observat ca la orice fenomen atmosferic survenit brusc, te lupti cu durerile de cap, cu starile de nervozitate sau, pur si simplu, ai o indispozitie generala? Intri in randul persoanelor meteorodependente.

Daca poti prezice modificarile vremii cu o zi, doua inainte, din cauza faptului ca te incearca vagi dureri la nivelul unei fracturi vechi, a unei cicatrici sau a unei rani avute candva, te inscrii in categoria anticipativilor.

Metoda de preventie si tratament

Climatoterapia implica patru proceduri climatice tipice: baia de soare, baia de aer, cura de teren si cura in salina.

Cura heliomarina combinata cu talasoterapie este recomandata vara. Prin expunerea la soare cresti temperatura corpului, apoi, daca aplici namol, o scazi brusc. Daca stai din nou la soare, ridici temperatura organismului, dupa care o stingi cu o baie in mare, antrenand toata circulatia sangvina. Daca nu poti merge anual la mare, o poti aduce la tine acasa, cu dusurile scotiene, prin care obtii aproape acelasi tip de calire.
Pentru a reusi, insa, trebuie sa afli un mic secret: expunerile se incep intotdeauna cu apa calda, la 37grd.C, si dureaza doua minute. Apoi urmeaza jetul cu apa rece, la 35-33grd.C, pret de 20 secunde. Se fac sase-sapte succesiuni. Lunar, diferentele de temperatura dintre apa rece si cea calda vor trebui sa creasca cu cel putin doua grade, pana se va ajunge la 20 grade diferenta (adica 40grd.C cu 20grd.C).
Cum iti dai seama ca ai procedat corect? La final, dupa ce te-ai sters cu un prosop aspru, trebuie sa ai pielea roz, tegumentele calde, o stare de bine, un tonus echilibrat, un somn bun, iar noaptea, tensiunea arteriala sa nu varieze semnificativ.

Cura de teren este o alta terapie benefica meteorodependentilor, dar aceasta se face in statiunile balneoclimaterice. Ea imbina plimbarea (intr-un cadru natural, in care presiunea atmosferica este crescuta, iar peisajul relaxant) cu solicitarea aparatului locomotor, stimuland circulatia sangvina periferica.

Cura in salina. Aici climatoterapia este la ea acasa: temperatura este racoroasa si constanta tot timpul anului, curentii de aer sunt aproape inexistenti, umiditatea este moderata, iar aerosoli salini - din plin. Mai mult, nu exista alergeni. O cura ca la carte ar trebui sa dureze cel putin 18 zile intr-una din salinele: Praid, Slanic Prahova, Targu Ocna.

Clisee de tipul "Am facut baie, nu pot sa ies afara, pentru ca voi face pneumonie" sau "Nu ma plimb pe vreme rea, fiindca racesc" nu sunt valabile in cazul unei persoane calite. Aceasta poate iesi imediat dupa un dus sau o baie, chiar daca e iarna, cu conditia sa se stearga si sa se imbrace bine. Reumaticii meteodependenti pot urma si un tratament medicamentos. Se poate institui o cura de una-trei luni, in special la schimbarile de sezon (iarna-vara) cu alfa-blocante, in doze blande. In nici un caz nu se recomanda vasodilatatia brutala.

Procedurile lui Kneipp le poti face chiar acasa

Calugarul vienez Sebastian Kneipp a sistematizat, la inceputul secolului al XIX-lea, mai multe grupaje metodologice de factori termici contrastanti pentru calirea organismului. In starile anxioase, depresive, cauzate de schimbarile meteo, poti incerca urmatoarea procedura: iti introduci picioarele in apa rece pana la genunchi, maxim doua minute. Apoi le scoti din apa, iti pui ciorapi, fara sa te stergi cu prosopul, si te plimbi prin casa, pana cand picioarele se incalzesc.

Poti aplica metoda zilnic. Daca preferi dusul cu apa rece, alterneaza-l o data la doua zile. E bine sa-l faci seara, dar stai cu ochii pe ceas, durata sa fie de maxim doua minute. Apoi, fara sa te stergi, te imbraci, te invelesti si te ascunzi in pat.

Remedii naturiste

Polenul (evident, daca nu esti alergica)! Acesta poate fi utilizat de oricine, copil, femeie gravida, cu efecte benefice pe termen lung. El actioneaza asupra sistemului neuropsihic (mareste capacitatea intelectuala), a metabolismului general (regleaza functiile organismului, previne imbatranirea precoce) si asupra aparatului cardiovascular (actioneaza asupra hipertensiunii arteriale, aterosclerozei, fragilitatii vasculare).

Moxa poate fi si ea de folos in alungarea oboselii si a stresului, cauzate de insomnii. Metoda consta in combinarea acupuncturii cu fitoterapia. Planta Artemisa Oficinalis Vulgaris, inserata sub forma de rondele pe acul de acupunctura, are efecte benefice in reumatismul cronic si cefalee. Daca, totusi, te mai dor incheieturile, mainile si picioarele, la schimbarile meteo bruste, maseaza-le cu ulei de menta sau de rozmarin, in fiecare seara. Sunt bune si compresele calde cu ceai de coaja de salcie, aplicate seara. Uleiul de seminte uscate de nucsoara are proprietati carminative.

Ceaiurile de paducel si roinita, indulcite cu miere pot fi excelente, daca esti adepta terapiilor complementare. Acestea iti redau somnul, buna dispozitie, conferindu-ti o stare de calm si relaxare. Mai poti apela cu incredere la otetul de mere, uleiul de peste si preparatele din radacina de ghimbir.

Extractul de galbenele te poate ajuta daca ti-a crescut subit presiunea sangelui, in urma schimbarii de temperatura. Acesta scade presiunea sangvina si actioneaza, in acelasi timp, si asupra inflamatiilor din afectiunile reumatismale. Galbenelele au si un efect usor sedativ, putand fi utile in starile de nervozitate accentuata.

O dieta bogata in usturoi, combinata cu legume si fructe bogate in vitamina C, menite sa mareasca rezistenta organismului la factorii externi pot fi de folos.
Pentru combaterea asteniei si a depresiei se recomanda un regim bazat pe produse lactate nepreparate termic, cu oua, icre, seminte.
La micul dejun este bine sa mananci zilnic 100-150 g de samburi de nuca. Seara, in loc de desert, consuma stafide.

Remediile homeopate cel mai frecvent indicate in cefaleea data de curentii de aer sunt: Kalium nitricum (China). Apis-ul este bun pentru durerea de cap aparuta in urma expunerii la caldura, iar Bismutul atunci cand durerea se accentueaza iarna. Insa, de departe, cel mai vestit remediu homeopatic pentru inlaturarea stresului ramane Ignatia Amara. Acesta are la baza seminte din fructul arbustului Strycnos Ignatie - Fava Indica; ele contin alcaloizi (brucina si stricnina). Alcaloizii au actiune directa asupra sistemului nervos.
Prin urmare, Ignatia Amara anihileaza tulburarile psihosomatice, inlatura astenia, depresia si dispozitiile afective schimbatoare si poate regla tensiunea arteriala. Tratamentul dureaza cam doua-trei luni. Toate aceste remedii sunt insa orientative, medicul homeopat fiind cel care le prescrie.

Hreanul iti poate rezolva problema durerilor de cap. Frunzele sale se pot aplica pe frunte si pe ceafa. Radacina de hrean rasa si adaugata intr-o cada, in care zabovesti pret de 10-15 minute, iti domoleste crizele reumatice.

1 comment:

Anonymous said...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!