Ce poate fi mai groaznic decat durerea de cap? Durerea de masele! Lasand gluma la o parte, toti stim cat de neplacuta poate fi o asemenea suferinta. Are darul de a-ti strica buna dispozitie, ba chiar si programul din ziua respectiva. Si daca o banala durere de cap te poate scoate din circuit, imagineaza-ti cat de devastatoare este o migrena!
Prin romanele victoriene si prin filmele frantuzesti asa-numite de epoca, domnitele cu crinolina se plangeau de migrene, se retrageau fuguta-fuguta in budoare si asteptau sa le treaca. Pentru ca am evoluat de atunci, stim mai multe despre migrene si cunoastem principalele remedii impotriva lor.
Daca suferi de migrene, este bine sa mergi la medicul neurolog, care, pe langa prescrierea unui tratament adecvat, va efectua si anumite teste pentru a exclude unele boli neurologice si cerebrovasculare grave: hemoragia intracraniana, infarct cerebral, anevrism cerebral (dilatarea unui vas de sange din creier), meningita, tumoare intracraniana etc.
Nu orice durere de cap e migrena
Migrenele se pot manifesta la orice varsta, dar, de obicei, isi fac aparitia intre 10 si 40 de ani, rarindu-se dupa 50 de ani. Frecventa crizelor variaza de la persoana la persoana - la unii pot aparea de cateva ori pe luna, in timp ce altii au doar cateva crize pe parcursul intregii vieti.
Ce trebuie sa mai stii este ca aproximativ 75% dintre "migrenosi" sunt femei!(fac parte si eu oare )
Cei care ajung la doctor suferind de cefalee o fac, cu precadere, pentru ca durerea lor si-a schimbat caracterul, devenind mai frecventa sau mai intensa.
Durerile de cap sunt de mai multe feluri, cea mai comuna fiind cefaleea "de tensiune", asociata cel mai frecvent cu stresul si cu tensionarea muschilor de la nivelul cefei si a coloanei vertebrale cervicale. Ar mai fi cefaleea de tip "cluster" (ce apare in fiecare zi, timp de mai multe saptamani, uneori chiar luni, pentru ca la un moment dat sa dispara si eventual sa reapara dupa o anumita perioada) si migrena.
Durerile de cap mai pot aparea in cazul folosirii drogurilor sau a anumitor medicamente (sau in momentul intreruperii lor), in unele afectiuni cerebrovasculare, traumatisme cranio-cerebrale, infectii sau tumori cerebrale, afectiuni ale gatului, ale ochilor (glaucom), ale nasului, ale sinusurilor (sinuzite), ale urechilor sau ale dintilor (infectii), sau pot fi cauzate de boli ale articulatiei temporomandibulare etc.
Cum apare? Ca o boare...
Exista mai multe teorii care incearca sa explice mecanismele de declansare a crizei migrenoase. Cea mai raspandita dintre ele sustine, sus si tare, ca migrena este, de fapt, o boala neuro-vasculara datorata in principal dilatarii arterelor de la nivelul meningelui ("foita" care inveleste creierul).
Inflamatia meningeala are darul de a exacerba durerea.
Se pare, insa, ca sufera de migrene doar cei care au o predispozitie genetica: daca un parinte are migrene, exista un risc de 50% si pentru copil.
In alta ordine de idei, durerea de cap "obisnuita" (nemigrenoasa) se datoreaza constrictiei vaselor meningeale (fenomen numit vasoconstrictie).
Pentru ca au cauze diferite, si tratamentele sunt diferite, in functie de organism.
Mofturoasa, dar tot timpul acasa
Migrena este mofturoasa din fire, putand imbraca foarte multe forme, insa cele mai populare sunt:
Migrena comuna (fara aura): este cea mai frecventa forma. Ea poate afecta o singura jumatate de cap sau tot capul. Cu o zi inainte de a se declansa te simti mai obosita sau poti sesiza o schimbare de dispozitie. Dureaza, de regula, 3-4 zile.
Migrena clasica (cu aura): este precedata de aparitia unui fenomen neurologic cunoscut sub numele de "aura" cu 15-60 minute inainte de declansare. Majoritatea aurelor sunt vizuale si sunt descrise ca flash-uri luminoase, linii in zig-zag sau imagini distorsionate; unele persoane acuza chiar pierderea temporara a vederii. O astfel de criza poate dura o zi sau doua.
Fereste-te de factorii declansatori
Exista elemente care favorizeaza aparitia migrenelor si care sunt cunoscute sub numele de triggeri sau factori declansatori. Ei pot fi extrem de variati - de la schimbarile emotionale pana la anumite alimente sau mirosuri.
Sunt grupati, mai exact, in factori "controlabili" si "necontrolabili". Din prima categorie fac parte stresul, lumina puternica, oboseala, consumul excesiv de aspartam, fumatul, alcoolul (vinul rosu), glutamatul monosodic (folosit in mancarea chinezeasca), anumite medicamente, sevrajul la cofeina, anumite alimente: ciocolata, nuci, branza maturata (contine tiramina), carne cu nitrati - mezelurile, in special. In a doua categorie, a triggerilor "necontrolabili", sunt incluse schimbarile meteorologice si modificarile hormonale din timpul ciclului menstrual. E foarte important sa stii ce anume iti poate produce migrena, care este factorul declansator vinovat, ca sa-l poti evita pe viitor.
Atacul incepe de la... cap
Cei care au migrene, stiu ca atacul se manifesta specific si anume:
Migrena are intensitate variabila, este localizata, de obicei, doar pe o jumatate de cap (pana la 40% din cazuri poate fi si bilaterala), poate fi pulsatila (ai senzatia ca "inima iti bate in cap") si, in mod caracteristic, e agravata de activitati fizice banale, precum urcatul sau coboratul scarilor, uneori chiar si de simpla miscare a capului. In general, durerea este atat de severa, incat te impiedica sa faci ce faceai de obicei - iar dupa ce, in sfarsit, a trecut, ramai cu o senzatie de oboseala.
Cefaleea este, de regula, insotita si de alte simptome: greata, varsaturi, anorexie (lipsa poftei de mancare), sensibilitate crescuta la lumina (fotofobie) si la zgomote (fonofobie), amorteala, dificultate in vorbire si tulburari ale somnului. Alteori pot aparea: vedere incetosata, diaree, crampe abdominale, paloare faciala, senzatia de caldura sau de frig si racirea extremitatilor. Atacul migrenos poate dura ore, zile, uneori chiar saptamani in sir. Brrrr!
De-ale femeilor(aici nu particip, nu am experientza, inca...poate candva,operatiile de scimbare de sex sunt la ordinea zilei, banale...asa ca nu se stie cand voi trece in the twilight zone )
Referitor la "migrena menstruala", trebuie sa stii ca ea se poate manifesta inainte, in timpul sau dupa menstruatie. Apare datorita scaderii concentratiei sanguine de hormoni estrogeni si progesteron. In aceasta situatie, administrarea de estrogeni premenstrual poate ameliora cefaleea, fara sa afecteze in vreun fel menstruatia (fapt care nu mai este valabil in cazul administrarii de progesteron). Afla ca migrena poate aparea si la consumatoarele de anticonceptionale orale. "Pilulele" pot genera sau agrava o cefalee sau pot ameliora o cefalee preexistenta.
Ajuta-te singur/a!
* Invata sa te relaxezi! Orice tehnica de relaxare, inclusiv masajul si exercitiul fizic, este binevenita.
* In timpul migrenei e bine sa te odihnesti intr-o camera linistita si intunecata, cu un prosop ud si rece pe frunte.
* O aspirina sau un ibuprofen luate la debutul crizei, te pot ajuta, daca nu ai nici o contraindicatie.
* Ia medicamentele prescrise de medic, in doza recomandata si asteapta sa-si faca efectul.
Opinia medicului
Dr. Simona Petrescu, medic specialist neurolog, Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, te informeaza:
Migrena este o durere de cap episodica, de obicei unilaterala, caracterizata prin multiple modificari neurologice, gastrointestinale, autonome.
Recent, episodul de migrena a fost impartit in cinci faze:
1 - Premonitorie (prodromala): consta in modificari de comportament, emotionale, ce apar cu una sau doua zile inaintea cefaleei.
2 - Aura este a doua faza, care daca este prezenta, precede cu 15-60 minute cefaleea.
3 - A treia faza este cefaleea propriu-zisa.
4 - Rezolutia cefaleei este a patra faza.
5 - Ultima faza persista cateva zile si este caracterizata prin slabiciune si stare de confuzie.
Este de retinut faptul ca, la anumite persoane, medicamentele vasodilatatoare (nitroglicerina, dipiridamolul) pot induce cefalee. De asemenea, trebuie tratate anxietatea si depresia. La femeile care iau anticonceptionale orale, o pauza in tratament poate duce la ameliorarea migrenei.
Ca tratament medicamentos util in preventia migrenei, exista variate clase de medicamente ce s-au dovedit utile. Acestea sunt: beta-blocante (propranolol, nadolol, atenolol), antidepresive triciclice (amitriptilina, imipramina), inhibitori ai recaptarii serotoninei (fluoxetina), antiinflamatorii nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul), anticonvulsivante (valproat, fenitoin) si blocante de calciu (verapamil).
Pentru ameliorarea simptomelor din episodul acut (din timpul crizei) exista, din pacate, doar cateva medicamente disponibile (anumiti derivati de ergot si triptani). Acestea sunt extrem de eficiente si trebuie administrate la cei cu migrena clasica (cu aura) in faza premonitorie, iar la cei cu migrena comuna (fara aura) imediat ce incepe cefaleea. Preparatele sunt disponibile in forme injectabile (intravenos sau subcutanat), sub forma de tablete si supozitoare.
Trebuie insa tinut intotdeauna cont de faptul ca aceste medicamente au importante reactii adverse si contraindicatii de administrare (le gasesti prezentate in prospect).
De aceea, e important ca strategia terapeutica sa fie stabilita numai de catre medicul neurolog, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
I inclination not agree on it. I regard as precise post. Especially the designation attracted me to review the intact story.
Good dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you for your information.
Post a Comment