Monumetala clãdire a Hotelului Bulevard, situatã pe actualul Bd. Elisabeta la nr. 3, vizavi de Cercul Militar, a fost ridicatã pe la jumãtatea secolului al XIX-lea pe terenul marelui ban Vintilã Corbeanu, cumpãrat de I. Herdan, celebrul producãtor de produse de panificatie (cei mai în vârstã îsi aduc aminte de pâinea si biscuitii Herdan).
Lucrarea a început în 1855 si s-a terminat în 1867. Impunãtoarea clãdire este dovada faptului cã nici în acea perioadã nu se respecta planul de urbanism, cã fiecare construia dupã bunul plac, dacã avea multi bani. Clãdirea, asa cum se poate vedea si astãzi, împiedicã sistematizarea zonei.
Pe aceastã temã s-a desfãsurat o furibundã campanie de presã sustinutã în principal de profesorul si ziaristul de origine francezã Ulyse de Marcilliac. „Cum nu-si dã nimeni seama – scria ziaristul – cã Hotelul Herdan (asa s-a numit la început), asezat de-a curmezisul asa cum este, se va împotrivi pe veci la trasarea unui bulevard în dreapta, prelungire a celui existent?“
Probabil ca sã scape de gura presei, la numai un an dupã inaugurare, Herdan a vândut hotelul unei doamne pe nume Pohr, care l-a rebotezat Grand Hotel du Boulevard si l-a dat drept zestre fiicei sale, cãsãtoritã cu italianul Lucien Bertola, unul dintre cei mai mari gastronomi ai vremii. Asezat în centrul Bucurestilor, Grand Hotel du Boulevard a fost gazdã pentru multe personalitãti si martor al multor evenimente importante.
Aici s-au adunat la 5/17 ianuarie deputati si ministri pentru a discuta demisia din guvern a lui Dimitrie Sturza, care se opunea politicii de apropiere a României fatã de Rusia, dusã de guvernul de atunci. Tot aici, Ion Brãtianu a sãrbãtorit cea de-a 5-a aniversare a lui Rosetti si 25 de ani de la aparitia ziarului „Românul“, la 25 septembrie/4 octombrie 1881. La 15 aprilie 1911 un grup de ziaristi oferã, în sala de marmurã a hotelului, un banchet în onoarea lui Constantin Bacalbasa, care fusese ales deputat, si a lui I. Bacalbasa, ziarist si el, frate cu proaspãtul deputat, care fusese numit director general al Teatrelor. Tot în 1911, oficialitãtile au oferit un fastuos banchet în onoarea maresalului japonez Nogi, eroul de la Port-Artur.
La Grand Hotel du Boulevard au locuit personalitãti ale culturii românesti: Constantin Brâncusi, întors din Franta în 1924, Al. Kiritescu, în vremea când scria „Gaitele“. În cafeneaua hotelului se întâlneau Onisifor Ghibu, Ilarie Chendi si Octavian Goga, precum si Mihail Sadoveanu cu St.O. Iosif, îmbiati cu bucãtele fine si vinuri din podgoriile românesti si din cele frantuzesti, spaniole si italiene. Memoria Hotelului Bulevard mai retine si alte întâmplãri care au marcat istoria. De pildã, în noaptea de Înviere, în 1934, 4 ofiteri din armata românã, instalati la etajul 2, în camera numãrul 44, au încercat un atentat împotriva regelui Carol al II-lea care trecea pe sub ferestrele hotelului, împreunã cu alaiul regal, spre Mitropolie. Încercarea a esuat, iar atentatorii au fost arestati.
Clãdirea a functionat ca hotel pânã prin anii ’50 ai secolului XX, când a primit altã destinatie. În 1975 a intrat în restaurare, iar în 1977 si-a reprimit functia avutã initial, cea de hotel si restaurant. Sãlile decorate în stil baroc, tavanele cu vitralii si candelabre în stilul baroc francez, mobilierul în stil Ludovic al XVI-lea, întreaga arhitecturã, fac din Grand Hotel du Boulevard o adevãratã bijuterie a capitalei.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment