Trecem uneori pe lângã vechi clãdiri fãrã a ne pune întrebãri. Cui au apartinut, ce destinatie au avut, cine le-a locuit sau vizitat.
Multe dintre ele ascund o fabuloasã istorie: pasiuni ascunse, comploturi, întâlniri tainice, aranjamente politice sau de afaceri s-au petrecut în spatele multor ziduri pe lângã care trecem nepãsãtori.
Mica lor istorie încerc s-o fac cunoscutã în acest colt de paginã. Încep modesta mea încercare cu hotelul Continental, situat în Calea Victoriei, colt cu Strada Ion Câmpineanu. Clãdirea a fost construitã în 1886 de arhitectul Ritten Foster Enil, pe locul hotelului Broft, care apartinea omului de afaceri Menahem Elias. Hotelul Broft s-a fãcut celebru prin faptul cã a fost primul stabiliment care a adãpostit o prostituatã de lux. E vorba de o frantuzoaicã care îsi afisase tariful pe usã, 2 galbeni.
Pudibonda societate din acea epocã a cerut evacuarea prostituatei din hotel si expulzarea din tarã, lucru care s-a si întâmplat. Menahem Elias a demolat hotelul Broft dupã lungi procese cu Primãria Capitalei si-a construit actualul hotel Continental, care fãcea parte, la acea vreme, din lantul european de hoteluri Continental. Proprietarii s-au schimbat de-a lungul timpului.
Dintre acestia îi amintim pe Grigore Stefãnescu si pe asociatul sãu, Tache Teodorescu. Le-a urmat Marin Canciovici, asociat cu Andrei Cernea, la care s-a adãugat mai târziu Ionel Bita, fost mult timp chelner aici. Hotelul Continental avea 240 de locuri, plus alte 180 în grãdinã.
În cele douã saloane în forma de L s-au perindat înalti functionari din aparatul de stat, oameni de afaceri din Bucuresti si din provincie, precum si parlamentari, în perioada sesiunilor parlamentare. În restaurant au cântat renumiti artisti ai vremii: Cristache Cioloc, Grigoras Dinicu, Gicã Stefãnescu, fratii Ionescu-Gãinã. Preparatele culinare si vinurile de calitate din podgoriile românesti au atras în saloanele restaurantului nume celebre ale culturii române. Aici luau masa scriitori ca Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Octavian Goga, Cincinat Pavelescu. Tot aici, marele Constantin Tãnase sãrbãtorea cu tot ansamblul de la Grãdina Cãrãbus sfârsitul stagiunii de varã.
La aceastã petrecere, Tãnase alerga de la un cap la altul al mesei, întrecându-se în ghidusii cu actorii sãi. Meniul era simplu, mâncãruri traditionale românesti, fãrã caviar si sampanie. Se bea, însã, mult vin. Mai veneau la restaurantul Continental si altfel de personaje, oameni care trãiau din afaceri dubioase, care provocau scandaluri de presã sau în Parlament si uneori chiar la Palat, cum s-a întâmplat cu afacerea „Skoda“. Un astfel de personaj era Vasilescu-Cantalup, escroc de talie internationalã. Luau masa la Continental oameni politici ca Virgil Madgearu, Nicolae Titulescu, Dr. N. Lupu, I. Gh. Duca sau Constantin Argetoianu. Angajatii Continentalului erau pe mãsura clientilor. Chelnerii manifestau veleitãti de oameni de litere sau iubitori de muzicã. Celebru a rãmas chelnerul Apostol, care era colectionar de discuri muzicale.
La Apostol puteai gãsi o mare si diversã discotecã, unicã în Bucuresti. Dirijori celebri ca George Georgescu si Ionel Perlea îl vizitau acasã pe Apostol, pentru a asculta un disc rar. La putin timp dupã rãzboi, hotelul si restaurantul Continental au fost închise si s-au redeschis în 1954. Aici cânta si o orchestrã având-o ca solistã pe Maria Tãnase. Din 1960, restaurantul rãmâne închis pânã în 1976, când s-a terminat restaurarea.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment