Friday, September 15, 2006

Ne mai casatorim?

Rata divorturilor este in continua crestere, ne casatorim mai tarziu, iar “uniunea consensuala” este un fenomen ce a inceput sa prinda radacini si pe la noi.

Copilarim mai mult, ne angajam mai tarziu, ne construim o cariera si abia apoi ne hotaram sa ne casatorim. Stabilitatea cuplului este pusa din ce in ce mai des sub semnul intrebarii.

Fara a fi un concept perimat, casatoria este supraevaluata in zilele noastre. Nu se pune problema ca nu mai exista respect pentru aceasta institutie, asa cum adeseori se afirma, ci exista prea mult respect insotit de o doza de teama – teama de a nu da gres. Romanii cred in casnicie, cred in fidelitate, cred in cupluri reusite (casnicia medie dureaza 22 de ani), dar influentele din afara se fac simtite si la noi.

Ce alternative intalnim la casatoria clasica? Avem fie concubinajul, fie casatoriile deschise, fie... cuplurile homosexuale. Dintre toate acestea, concubinajul este dupa parerea mea cea mai sanatoasa, casatoria deschisa cea mai periculoasa, iar asupra cuplurilor de homosexuali nu as dori sa ma pronunt nu din pudoare, ci din necunostinta de cauza.

Uniunea consensuala este mai degraba un trend decat o realitate. Cuplurile avangardiste neaga utilitatea certificatului de casatorie, preferand sa isi consume iubirea fara stirea autoritatilor. Dupa parerea mea, acesta este un cuplu puternic. Nu ii leaga decat iubirea sau obisnuinta. Sunt liberi sa plece oricand, dar nu o fac. Nu sunt liberi sa insele, dar nici nu au jurat fidelitate vesnica.

Un cuplu nesanatos mi se pare cel in care se practica asa-numita casatorie deschisa. Eu am voie sa insel, ea are voie sa insele, dar ne intoarcem amandoi seara in patutul nostru. O varianta a acestui tip de relatie este cuplul de swingeri. Ambii parteneri au drepturi egale in ceea ce priveste relatiile sexuale cu... alte persoane. De cele mai multe ori, partenerii agata impreuna sau isi satisfac predispozitiile latente sau manifeste de voyeuristi privindu-si partenerul/ partenera in bratele alteia/ altuia. De cele mai multe ori, barbatul este cel care cere largirea sferei casniciei. Femeia se supune si la putin timp dupa incepe sa ii placa. Desi regulile “jocului” sunt simple si clare, uneori limita este intrecuta. Sentimentul de gelozie este firesc si nu poate fi stapanit la nesfarsit. Ideea de a iti privi sotia dezbracata de alt barbat nu cred ca este cea mai placuta imagine.

Nu am fost contaminati decat partial de influentele nefaste din afara, dar se pare ca viata de cuplu are din ce in ce mai mult de suferit, pe masura ce ne “occidentalizam”.

Un articol de Mihnea

No comments: