Monday, July 03, 2006

Un efect surprinzator al alcoolului

După un raport publicat în Journal of Studies on Alcohol, dacă o alegere riscantă este semnificativ mai atractivă după consumul de alcool în cantităţi moderate pentru o singură persoană, la nivelul unui grup de oameni lucrurile se inversează.

Rezultatele studiului condus de Professor Dominic Abrams, Tim Hopthrow, Lorne Hulbert şi Daniel Frings la University of Kent arată că alcoolul consumat în comunitate, în cantităţi moderate, furnizează pentru gurpul respectiv un mijloc de monitorizare şi (auto)reglare, care poate să prevină câteva aspecte al “miopiei alcoolice”.

“Până în prezent, în cele mai multe cercetări s-a concentrat asupra efectelor alcoolului la nivelul persoanelor individuale. De exemplu, după ce consumă alcool, un om poate să devină mai agresiv, mai afectiv sau iresponsabil din punct de vedere sexual.

Un efect surprinzator al alcooluluiBăutul în grupuri este omniprezent în societatea noastră modernă. Nu este neobişnuit ca o decizie să fie luată în timp ce se consumă alcool într-o cantitate moderată, de exemplu la întâlniri de afaceri sau la conferinţe.” – ne explică Professor Abrams.

Pentru a compara decizia individuală cu cea luată de un grup, după ce li s-a dat alcool sau placebo, participanţii studiului aflate singuri sau în grupuri de patru au fost rugate să indice atratcţia faţă de un anumit risc.

Studiile preliminare au arătat că un individ îşi asumă riscuri mai mari după consum de alcool. În contrast, membrii unui grup au devenit mult mai atenţi în luarea unei decizii, tocmai pentru a contrabalansa efectul băuturii. După Abrams, ”această descoperire contrazice stereotipiei că dacă beau, oamenii devin mai neastâmpăraţi.”

Tim Hopthrow a mai adăugat: “Cercetările noastre demonstrează că alcoolul are efecte diferite la nivel individual şi comunitar, iar în anumite condiţii aceste efecte poate să difere de presupunerea generală despre influenţa negativă a băuturilor. Acest nou rezultat este important în ceea ce priveşte locul alcoolului în viaţa socială de fiecare zi.”

No comments: