Thursday, October 12, 2006

Fereste-te de vineri 13!

Vineri, 13 octombrie 2006 bate la usa. Suntem obisnuite sa ne dam ochii peste cap si sa ne dorim ca ziua sa treaca mai repede ca niciodata fiindca, se spune, nu exista 24 de ore mai incarcate cu ghinion decat acestea.

Blestemul numarului 13 este o traditie tipic americana. Ei sunt bine cunoscuti pentru marea abilitate de a evita numarul in cauza: blocurile care au mai mult de 12 etaje sunt numerotate in felul urmator: etajul 1, 2, 3... 11, 12, 14, 15, iar multor strazi le lipseste casa de la numarul 13. Unii americani nu accepta sa lucreze in aceasta zi, altii nu mananca in restaurate, iar unii refuza vehement sa stabileasca data nuntii in aceasta zi (adevarul este ca nici eu nu m-as marita pe 13... de ce sa atragi ghinionul?).

Tocmai pentru ca aceasta teama a devenit atat de populara, psihologii au studiat-o si au si denumit-o: frica de numarul 13 se numeste (mi-e frica sa incerc sa o pronunt!) triskaidekafobie, iar teama de vineri 13 poarta o denumire si mai complicata: paraskevidekatriafobie.

13 la diferite popoare
In religia vechilor nordici, o legenda povesteste despre un faimos banchet in Walhala, raiul razboinicilor si al vitejilor, la care au fost invitati 12 zei. Loki, zeul intunericului, nu a fost chemat la aceasta petrecere, motiv pentru care acesta l-a atacat pe Balder (echivalentul lui Zeus in traditia nordicilor) si l-a omorat. Ca urmare, intreaga Walhala a fost distrusa. Din acel moment s-a considerat ca fiind ghinion sa inviti 13 oameni la o petrecere.

Surprinzator (sau nu) Biblia povesteste despre exact 13 oameni prezenti la Cina cea de Taina (Isus si cei 12 apostoli).

Fobia numarului 13 nu se opreste aici: in traditia musulmana nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa – se spune ca toti vor muri in urmatorul an. In plus, daca numele tau are 13 litere, vei avea norocul diavolului (Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy and Albert De Salvo ).

Fereste-te de vineri 13!Egiptenii si chinezii ies din categoria triskaidekafobilor: ei considera numarul 13 norocos. Se pare ca si multi dintre romani fac aceasta afirmatie in incercarea de a salva reputatia (castigata pe nedrept... sau nu?!) numarului fatal.

Vineri 13 este in realitate o sumatie de ghinion: vineri – considerata cea mai nenorocoasa zi a saptamanii, combinata cu 13, cea mai nefericita zi a lunii au ca rezultat cea mai ghinionista zi posibila: vineri 13. Aceasta coincidenta are loc de 48 de ori in 28 de ani, apoi ciclul se repeta identic.

Am stabilit deja motivele pentru care numarul 13 este considerat ghinionist. Se pare ca nici ziua de vineri nu se lasa mai prejos:

Chiar daca esti superstitioasa, sau nu, cercetatorii (americani) au dovedit ca ziua de vineri 13 are intr-adevar o incarcatura istorica plina de “ghinioane”: se pare ca Eva i-ar fi oferit faimosul mar al pacatului lui Adam intr-o zi de vineri... 13, iar conform Bibliei in aceeasi fatala zi ar fi inceput Potopul. In plus, intr-o zi de vineri 13 Isus a fost rastignit.

Conform credintei maiase sfarsitul lumii va avea loc intr-o zi de (ghici!) vineri 13 (in anul 2012... grabiti-va cu ultimele dorinte, conform maiasilor, nu mai avem mult!).

Fobia zilei de vineri nu se opreste azi: se pare ca in anii 1800 marinarii refuzau sa plece pe mare vinerea. Pentru a infirma toate aceste zvonuri, marina britanica a selectionat cativa marinari intr-o zi de vineri pe care i-a imbarcat intr-o nava numita “H.M.S. Friday”, au gasit un capitan pe nume James Friday si i-au trimis pe mare intr-o zi de vineri. Se pare insa ca socoteala de pe uscat nu s-a potrivit cu cea de pe mare, pentru ca nava nu s-a mai intors niciodata in port.

Legendele din jurul zilei de vineri isi gasesc explicatia tot in religie. Inainte de existenta bisericii crestine ziua de vineri era dedicata lui Venus, zeita dragostei, o prezenta feminina in cosmogonia anticilor. Odata cu schimbarea religiei din pagana in crestina, biserica a fost condusa de catre barbati. Se presupune ca acestia nu au acceptat ca ziua de vineri sa fie guvernata de o zeitate feminina, motiv pentru care au initiat zvonurile conform carora vinerea este o zi ghinionista, zvonuri care nu au fost uitate pana in ziua de astazi.

Poate parea putin ciudat, dar se pare ca ziua de vineri 13 chiar este ghinionista! Oamenii sunt predispusi sa aiba accidente sau sa se imbolnaveasca la aceasta data.

Explicatia stiintifica este urmatoarea: avand atat de multe povesti construite in jurul zilei de vineri 13, oamenii tind sa dezvolte o anxietate crescuta la aceasta data, suprasolicitandu-si sistemul nervos vegetativ, cel care regleaza activitatea organelor interne. Datorita acestei suprasolicitari, ne putem imbolnavi mai usor. In legatura cu frecventa crescuta a accidentelor, cercetatorii sustin ca ziua de vineri 13 ne determina sa fim mai neindemanaci decat de obicei, fenomen usor explicabil prin aceiasi anxietate.

Un articol de Oana Trifu

No comments: