Monday, October 09, 2006

Homosexualitatea, o “materie” ce trebuie invatata si inteleasa de parinti

Atitudinea pe care un parinte o adopta in momentul in care observa ca fiul sau fiica sa dezvolta un comportament homosexual are diverse forme. Fie din nestiinta, fie dintr-o razbunare absurda pe soarta, daca vreti, acesta nu apeleaza la rabdare, intelegere sau dezbatere. Putini sunt aceia care isi accepta propriul copil asa cum acesta s-a dezvoltat. Vina apartine, in special, celor care lanseaza pe piata tot felul de expuneri depasite ale acelor terapeuti care cred in faptul ca homosexualitatea este o boala. Parintii copiilor homosexuali preaiu din aceste carti “retete” pe care incearca sa le aplice pe odraslele lor.

Este absurd sa crezi, de exemplu, ca indrumarea spre practicarea unor sporturi tipic masculine si evitarea unor comportamente specifice fetelor ii vor determina pe baieti homsexuali sa revina la heterosexualitate.
La fel si in cazul fetelor. Daca lesbienele ar folosi machiaj si ar fi mai feminine, heterosexualitatea lor innascuta se va adeveri. Cartea “Anything but Straight” scrisa de Wayne Besen este una dintre cele mai reprezentative lucrari care trateaza la acest mod homosexualitatea. Genul acesta de psihologi le sugereaza parintilor sa-si determine copii cu dorinte homosexuale sa se simta rusinati pentru tipul de barbat sau de femeie care sunt.

Folosind un limbaj care sa nu deranjeze, psihologii despre care am vorbit mai sus se sustrag de la avertismentul Asociatiei Psihologice Americane, care a atentionat in legatura cu o practica des intilnita. APA sustine ca daca incerci sa ajuti persoane homosexuale sa-si reprime dorintele amoroase si sexuale rezultatul e unul devastator: depresie pe viata.

Multi autori au luat aminte de criticile ce le-au fost aduse, reusind sa “deghizeze” ideile pe care le transmit cititorilor. Acestia “indulcesc” termenii folositi, spunandu-i parintelui sa-si corecteze copilul, dar sa nu-l dojeneasca daca acesta se joaca cu o jucarie necorespunzatoare sexului sau. Spre exemplu, daca un baietel se joaca cu o papusa, acestia sfatuiesc parintele sa i-o ia si sa-i spuna ca i-o va oferi unei fetite care are nevoie de ia. In plus, faptul ca un baiat se joaca cu papasi nu inseamna neaparat ca este homosexual si nici nu conduce la probleme de orientare sexuala. Landu-i unui copil jucariile sub pretextul ca nu sunt corespunzatoare sexului sau, indiferent ca o vei face cu blandete sau agresiv, respectul de sine al acestuia va fi lezat.

O alta greseala este ca mamele sa se indeparteze si chiar sa le intoarca spatele fiilor lor atunci cind acestia au un alt comportament decat cel asteptat. Cum ar fi atunci cind o mama simte o repulsie profunda fata de fiul ei daca acesta ii cere permisiunea de a-i folosi trusa de machiaj. Copilul nu trebuie sub nici o forma sa-i perceapa parintelui aceste sentimente. Acesta isi va uri mama si se va simti umilit fara sa stie cu ce a gresit.

Si daca pina la urma o mama poate accepta mai usor faptul ca fiul\ fiica este atrasa de persoane de acelasi sex, pentru un tata acest adevar poate deveni o drama. Abandonarea baietilor de catre tati, indiferent daca acestia sunt homosexuali sau heterosexuali, este una dintre cauzele principale ale anxietatii si ale depresiei barbatilor ajunsi la maturitate.

Concluzia ar fi ca este inutil ca un parinte sa-si doreasca sa schimbe orientarea sexuala a copilului sau. Nu va reusi niciodata. Mai mult decat atat, il va conduce spre minciuna si spre o viata dezechilibrata si nefericita. Multi parinti se simt rusinati, considera ca au gresit cu ceva din moment ce fiul sau fiica lor simte atractie pentru persoane de acelasi sex. O considera un esec personal. Este normal ca un parinte sa se simta neputincios constatand ca ca fiica este lesbiana sau fiul este gay. Se afla in situatia de a trebui sa invete ceva ce el nu stie. Cu toate astea el isi poate ajuta instinctiv copilul observandu-l si mai ales lasandu-l sa se dezvolte liber.

No comments: