Monday, October 02, 2006

O relatie de succes isi are originea in cunoasterea de sine

Rolul sexual si trasaturile sociale specifice fiecarui partener au un impact determinant in debutul unei relatii. Se poate observa dificultatea homosexualilor de a relationa, adesea fiind necesar ca acestia sa fie invatati cum sa interactioneze, lipsindu-le abilitatile de comunicare in intimitate. Poate si de aceea exista o diferenta deloc neglijabila intre gay si lesbiene. In cazul cuplului de lesbiene situatia este diferita. Partenerele sunt deosebit de implicate in relatie, fuzionand una cu cealalta. Pentru ele implicarea intr-o relatie este suficienta, ceea ce in cazul barbatilor nu este valabil.

In societate barbatul are pozitia ‘’celui care aduce banii in casa’’ si sexual este invatat ca este ‘’vanatorul’’, a carui prada ii ofera un statut aparte. Sa nu mai vorbim de mandrie. Barbatii au fost invatati sa nu-si manifeste emotiile puternice, ingreunand exprimarea sanatoasa a furiei, a suferintei si a vulnerabilitatii. In consecinta, in cuplurile de homosexuali intervin adesea probleme legate de bani, loc de munca, sex, gelozie si apropiere afectiva.

Intr-un cuplu heterosexual femeia este cea care ii arata barbatului aceste abilitati de relationare, iar daca este binevoitor le si invata. De aceea, in cazul homosexualilor care au avut o relatie heterosexuala de lunga durata stau mai bine la acest capitol decat cei care nu au trait niciodata cu o femeie. Asta inseamna ca trebuie “furata” rabdarea si receptivitatea la nevoile afective ale celuilalt, care fie ca ne place sau nu, sunt un atribut feminin, care trebuie sa fie folosit cat mai responsabil in relatia respectiva.

Asadar, este bine ca in cadrul cuplului, partenerii sa descopere impreuna ce inseamna sa faci parte dintr-o cultura a barbatilor care sunt atrasi de alti barbati ca parteneri sexuali, iubiti si prieteni. Este necesar ca fiecare individ sa studieze felul in care a fost conturata masculinitatea de-a lungul timpului, pentru ca apoi sa-si observe propria masculinitate si a celorlalti.

E nevoie de multa atentie, multa intelegere si un egoism minimalizat. Intr-o relatie nu se “asteapta”, doar se ofera. Barbatul gay, care nu se descurca in cuplu, trebuie sa invete ca armonia si durabilitatea, pe care si-o doreste, probabil, are la baza aceiasi reteta pe care o folosesc toti cei care se iubesc. Exista cazuri cand ei insisi se “recomanda” a fi diferiti de restul lumii. Gresit. In intimitatea caminului doi oameni care se iubesc, (nu conteaza sexul), trebuie sa urmeze aceleasi principii: respect, bucuria de a se fi intilnit, dragostea si siguranta ca nimeni nu-i va desparti daca ei nu o doresc. Focalizandu-se pe acest aspect va putea duce o viata mai sanatoasa si mai plina, bucurandu-se de relatii atat sociale, cat si romantice mult mai profunde cu alti barbati.

Alina TODOR

No comments: