Monday, August 21, 2006

Barbati magari si femei usuratice

Toti barbatii sunt porci/ magari, iar toate femeile sunt usuratice. Aceasta opinie este atat de adanc incrustata in mentalul colectiv incat provoaca hemoragii puternice si intuneca mintea iremediabil.

Toti o apa si un pamant. De ce sa ne straduim sa il intelegem pe celalalt din moment ce putem sa il incadram intr-o categorie deloc flatanta? In felul acesta mai ecomisim putin timp pentru a ne uita la No comment sau la vreo telenovela romaneasca si avem si subiect de barfa cu vecinele din fata scarii.

Am citit un interviu cu Dan Bittman care ramane acelasi Don Juan dornic sa dea bine la sexul frumos. El nu se dezminte si afirma ca incadrarea tuturor femeilor in acea tipologie ingusta este o greseala facuta de barbati. Sa dam vina pe barbati! Ei sunt magarii care nu sunt in stare sa inteleaga frumusetea sufletului feminin si, in consecinta, le fac pe toate dornice de placeri carnale si atat. Cum ramane cu femeile? Chiar nu sunt femeile in stare sa scape de acea eticheta de “usuratice”? Nu reusesc, pentru ca ele o propovaduiesc. E mai usor pentru vecina de la 4 care e somera de cand o stii. E mai reconfortant pentru ea sa creada ca vecina de la parter si-a cumparat masina straina muncind pe rupte noapte de noapte. E mai facil sa se gandeasca ca ea este neprihanita si ca ar fi putut si ea sa ajunga cineva daca s-ar fi aplecat ceva mai mult.

Vecinul de la 5 trebuie sa aiba si el o justificare pentru viata personala inexistenta, nu? Daca nu are si el parale si mertan cum ar putea suci mintile unei blondine apetisante? Face entorsa la gat de fiecare data cand ajunge prin vreun club si cand il zaresti te intrebi unde e meciul de tenis. Foloseste replici de agatat expirate si spera ca termenul papusa are acelasi efect ca “pis-pis” cand cheama mata cartierului. Strangand material pentru fantezii erotice, el se intoarce acasa si se consoleaza folosind metoda vulpii - metoda folosita de animalul in cauza cand este incapabilade a intinde laba pana la struguri - si exclama: “femeile este usoare si umbla dupa avere”.

Dupa un timp, vecinul de la 5 pleaca in Spania si dupa doi ani de cules capsunele se intoarce cu masina straina in tara. Cu buzunarele pline de verzisori se indreapta catre cluburi de fite, in speranta de a isi intalni aleasa. Se lauda in stanga si in dreapta ca e om de afaceri. Mai arunca o aluzie referitoare la caii putere ai masinii sale si – hopa! – ii pica in plasa o blondina/ brunetica/ roscovana infometata. Investeste in domnisoara, o plimba prin strainataturi pana cand la un restaurant central chelnerul pregateste foarfecele pentru a ii taia cartea de credit neincarcata de mult timp. Domnisoara paraseste scena in cautarea unui barbat cu potential mai mare. Din nou sarac, vecinul nostru ajunge la vechea sa concluzie. Intr-un moment de profunda meditatie, incepe sa filosofeze, depistand o minunata axioma: “Totul poate fi cumparat, inclusiv dragostea.” Teoria lui schioapata evident. Domnul in cauza a uitat ca scopul lui a fost tocmai acela de a isi cumpara o femeie. Facandu-si reclama la prosperitatea materiala, parvenitul bronzat cu dungi, a atras evident numai acele albinute care isi doreau sa fie cumparate.

Sa nu uitam de vecina de la 2. Ea intalneste diversi cavaleri, dar isi daruieste inima unui smecheras, care dupa ce o conduce in asternuturi si ii jura iubire vesnica, se afiseaza cu vecina de la 1. Ea plange, se supara si la o barfa mica realizeaza cu nu are noroc si inchina o bere urland ca toti barbatii sunt magari - generalizare pripita, sindrom al unei minti inguste.

Care e numitorul comun al acestor personaje si intamplari pitoresti? Sexul, fie el ca scop sau ca mijloc. Sexul este radacina tuturor relelor, tuturor necazurilor, tuturor nedreptatilor, dar numai atunci cand el lipseste.

Sexul este o nevoie primara care reclama satisfacerea. Daca in dormitor nu se deruleaza filme de actiune, mai mult ca sigur vor aparea melodrame care trebuie ejectate prin refulare. Sexul este si o justificare. Atunci cand o minte mica nu poate intelege o fapta mare, ea va cioparti realitatea si o va transforma in fapte marunte, pe care le poate hali si digera in liniste. De ce ar incerca vecina de la 4 sa se ridice la nivelul femeii de succes cand o poate cobori sub nivelul marii ca sa se scufunde impreuna?

Nu sunt toti barbatii magari, nu sunt toate femeile usuratice, dar unii sau unele sunt. Aceasta nu insemna, insa, ca avem dreptul sa generalizam. O opinie, o barfa mica da seama de caracterul nostru, pentru ca ea ne apartine, ea a fost filtrata de o minte mai mult sau mai putin linistita. Si mai grav, o opinie se transforma intr-o atitudine, intr-o credinta. Si de acolo nu mai e drum de intoarcere.

Am scris articolul acesta din plictiseala, din plictiseala de a participa la discutii nesfarsite cu misogini si feministe sau misandre. Ma plicisesc rar si ma enervez la fel de rar. De fapt, aceste doua actiuni sunt consecutive: plictisul genereaza nervi intinsi la maxim.

Disclaimer: Nu am nimic cu persoanele care pleaca in Spania. Stau la etajul 3. Nu am nimic cu fitzele, au ele cu mine.

Un articol (daca il pot numi astfel) de Andra M

No comments: