Vedete ca Britney Spears, Joshua Jackson, Ricky Martin, Mariah Carey, Naomi Campbell, au acceptat sa le fie mazgalite cu lapte partea de deasupra buzei superioare. Astfel, “Milkstache” – mustata din lapte – a decorat cu succes dragalasele chipuri si a devenit rapid un simbol…
Campania “pro-lapte” nu este deloc o pierdere de timp, asa cum ati fi tentate sa credeti la prima vedere. Laptele nu este un simplu aliment, este un adevarat cocktail de sanatate, din nefericire cam neglijat in ultimul timp, de noi toti.
Ce stii despre lapte?
Laptele este compus, in proportie de 80-90%, din apa, iar restul de 10% il reprezinta un cumul de substante necesare organismului – grasimi, carbohidrati, minerale, proteine si vitamine. Gustul sau dulceag, inconfundabil, este asigurat de o substanta specifica numita lactoza.
Odata ajuns la maturitate, organismul uman isi pierde capacitatea de a digera usor lactoza, aceasta fiind in schimb foarte bine asimilata de copii.
De asemenea, intre alte substante pe care le contine, respectiv albumina, globulina si cazeina, aceasta din urma este cea mai importanta proteina a laptelui, intrucat contine o serie de aminoacizi esentiali, pe care corpul nu ii poate produce de la sine. Tot ea este cea care confera laptelui aspectul opac, albicios.
Mit si realitate
Laptele ofera mai multe elemente nutritive decat bauturile energizante, de pilda, insa multi nu concep ca acesta este perfect pentru perioadele de solicitare fizica intensa sau de slabire a organismului, in ideea ca laptele ingrasa. Care este adevarul?
1. Mit – bauturile/batoanele energizante sunt cele mai bune pentru sportivi
Realitate – laptele, implicit vitaminele pe care le include, furnizeaza mai multe elemente nutritive decat toate bauturile energizante. Nu numai ca asigura necesarul de energie, dar previne si deshidratarea.
2. Mit – laptele ingrasa
Realitate – laptele degresat si cel cu 1% grasime au un continut caloric extrem de redus, desi aceleasi principii nutritive ca laptele integral. Poti bea linistita trei pahare cu lapte, zilnic, fara teama ca vei castiga in greutate.
3. Mit – se poate acumula calciu si din alte alimente
Realitate – laptele si produsele lactate furnizeaza 75% din calciul pe care il vei gasi in toate alimentele. Evitand includerea laptelui in meniu, iti va fi cam greu sa satisfaci pe deplin nevoia de vitamine a organismului tau.
4. Mit – laptele nu se bea seara sau inainte de exercitiile fizice
Realitate – o cana cu lapte este chiar recomandata inainte de efortul fizic, pentru ca ofera energie. Amestecat cu cereale, devine “mana cereasca” pentru organism. Seara, daca bei o cana cu lapte in care sa adaugi si putina miere, ai garantia unui somn linistit.
Formula “3 pe zi”
Pana la 35 de ani oasele corpului cresc in densitate, chiar daca la 20 de ani se opresc din cresterea in lungime.
Fara portia normala de calciu pe zi, care se gaseste in 3 pahare cu lapte, creste riscul imbolnavirii de osteoporoza, o afectiune foarte urata care ajunge sa slabeasca oasele atat de mult incat un stranut, o tuse sau o simpla lovitura, pot provoca fracturi, mai cu seama in zona coloanei vertebrale, incheieturilor soldului si ale mainilor.
In cazul in care nu reusesti sa consumi zilnic 3 pahare cu lapte, e bine sa stii cateva trucuri:
- nu manca o ciocolata, bea lapte cu ciocolata – are mai putine calori;
- inlocuieste apa cu laptele cand prepari anumite sosuri, piure de cartofi, orez, prajituri sau omleta;
- adauga branza la salate, la sandvisuri si la diverse alte mancaruri;
- consuma iaurt, mai cu seama dimineata, cu 30-40 de minute inainte de micul dejun;
- pentru desert, renunta la prajituri in favoarea unei cani cu lapte sau a unui iaurt degresat.
In final, retine: un litru de lapte echivaleaza continutul de calciu a 21 de oua, respectiv a 12 kilograme de carne macra de vita sau a 2,2 kilograme de paine din grau. Mai ai nevoie si de alte argumente?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment