Friday, August 11, 2006

Optimism si longevitate ...

Care este legatura dintre acesti doi termeni?

Se spunea ca oamenii buni traiesc putin – o vorba ce umbla in timpuri stravechi cand bebelusii si copii deseori nu ajungeau sa creasca, si oricine (din cauze naturale sau nu) putea sa fie dintr-o data doborat de o boala infectioasa. Exista o legatura intre personalitate si sanatate? In studiile stiintifice, nu este usor de demonstrat ca atitudinea pozitiva sau negativa afecteaza sanatatea. Totusi, trebuie luat in considerare ca o dispozitie optimista si deschisa ar putea sa contribuie la o viata mai lunga.

Si, intr-adevar, exista o ipoteza conform careia o persoana echilibrata, stabila social si bine integrata, are un risc mai mic de a se imbolnavi si de a muri prematur decat cei singuratici si cei in permanenta nemultumiti si pesimisti. Cele mai multe studii arata ca optimismul e asociat cu o viata mai lunga, desi nu este garantat deplin. Intr-un studiu ce a durat 23 de ani, realizat de cercetatori de la Universitatile Yale si Miami intr-un mic oras din Ohio, persoanele peste 50 de ani ce vedeau inaintarea in varsta ca pe o experienta pozitiva, au trait in medie cu 7,5 ani mai mult decat cei care nu gandeau asa – ceea ce constituie o diferenta importanta. (Cercetatorii au analizat factorii privind rasa, sexul, starea de sanatate, moralul si singuratatea.)

Alte studii au legat, de asemenea, optimismul de longevitate. Cercetatorii clinicii Mayo au urmarit 447 de subiecti ale caror caracteristici fusesera evaluate cu 30 de ani inainte. Cei identificati ca si optimisti au avut riscul de mortalitate injumatatit fata de cei care au fost identificati ca si pesimisti sau “mixt”. Optimistii au avut mai putine probleme pe masura ce au imbatranit - mai putine limitari, mai putina suferinta, si mai multa energie.

Intr-un alt studiu, numit: „Paharul pe jumatate gol sau pe jumatate plin”, cercetatoarea Dr. Laura Kubzansky de la Harvard a descoperit ca optimismul protejeaza oamenii impotriva bolilor de inima. Alte studii au aratat ca optimistii tind sa isi revina mult mai repede decat pesimistii in urma operatiilor daorate infarcturilor coronariene. Dr. Kubzansky, precum si alti cercetatori, a ajuns la concluzia ca emotiile negative si pesimismul cronic ar trebui sa fie declarati ca factori de risc pentru bolile de inima.

Optimismul este o calitate de pret ce merita sa fie cultivata. Daca iti doresti o viata cat mai lunga si fericita – oare cine nu isi doreste asa ceva? – analizeaza putin cat de optimist sau cat de pesimist esti. Poate ca nu esti o persoana vesela prin natura, poate ca nu ai fost obisnuit sa gandesti pozitiv; dar exista, oricand, loc pentru mai bine – aceasta inseamna, de fapt, optimismul.

Gandeste cat mai pozitiv posibil – nu este niciodata prea tarziu pentru mici schimbari de atitudine care iti pot imbunatati viata. Fa tot ce poti pentru a te bucura de viata: ai grija de tine, mananca sanatos, nu fuma, fa exercitii zilnic. De fapt, este o idee excelenta sa faci toate acestea chiar daca esti un optimist „incurabil” si asa ai fost dintotdeauna.

No comments: