Tuesday, August 29, 2006

Sanii la barbati - cum rezolvi problema?


Unul dintre cosmarurile noastre in materie de "a sta in forma" sunt pectoralii. Un barbat cu burta nu e nimic neobisnuit, probabil din cauza apetitului crescut pentru bere, dar un barbat cu sani - da, ai citit bine - e ingrozitor. Nu e cazul sa te gandesti la cine stie ce ciudatenii, dar acest lucru se poate intampla, mai ales in cazul barbatilor care nu fac nici un fel de sport si au o problema cu greutatea.


De ce se intampla sa apara "sanii barbatesti"? Exista doua cauze principale. Una este de ordin medical. Ginecomastia (dezvoltarea anormala a sanilor la barbati) apare din cauza unui dezechilibru hormonal, indus uneori de diferite tratamente sau suplimente nutritive. Steroizii luati fara supravegherea specialistului pot duce la ginecomastie, dar aceasta poate fi asociata si cu aparitia unei tumori testiculare . Daca acesta este cauza, rezolvarea nu vine decat pe cale medicala, asa ca vizita la medic e obligatorie.

Cealalta cauza este lipsa exercitiilor fizice, combinata, cel mai adesea, cu ingrasatul. Ai crede ca o simpla dieta si cateva exercitii te pot ajuta sa scapi de aceasta problema, dar nu este asa. Sanii sunt depozite de grasime atasate pe muschii pectorali. Problema este ca nu poti scapa de grasimea nedorita doar printr-o simpla dieta si cateva exercitii, intrucat nu ai cum sa controlezi care vor fi rezervele la care corpul tau va apela pentru surplusul de energie necesar unui exercitiu sau altul. Cu alte cuvinte, daca ai burta, simpla executare a unui oarecare numar de abdomene zilnic nu te va ajuta sa scapi de bagaj. Acelasi lucru e valabil si in cazul pectoralilor.

Rezolvarea sta atat in adoptarea unei diete care sa excluda in principal grasimile, dar si intr-un plan de exercitii care te vor ajuta sa iti refaci muschii pectorali. Cele mai indicate sun exercitiile cardiovasculare, acestea permitand consumul mare de calorii intr-o mica perioada, foarte indicat atunci cand vrei sa scapi grasimea deranjanta.

Alergatul este cel mai bun exercitiu, dar, daca ai probleme cu incheieturile sau pur si simplu nu iti place, exista si alte metode. Vaslitul este o optiune foarte buna. Poti face asta la sala de sport la care mergi sau, daca ai posibilitatea, mergi undeva unde chiar poti vasli pe bune. E un exercitiu foarte bun intrucat iti solicita in principal partea superioara a corpului, permitand atat o modelare a muschilor, cat si arderea grasimilor.

O alta optiune este bicicleta eliptica. Desi bicicleta e un bun exercitiu cardio, acesta iti solicita mai mult picioarele, pe cand bicicleta eliptica implica si partea superioara a corpului, unde e localizata problema.

De asemenea, practicarea unui sport este foarte recomandata. Baschetul, tenisul sau fotbalul sunt cateva optiuni, implicand atat perioade de solicitare foarte intensa, cat si momente de relaxare. In plus, practicarea unui sport ajuta la mentinerea formei fizice, atat din punctul de vedere al dezvoltarii musculare, cat si la antrenarea incheieturilor. Daca practici un astfel de sport, e foarte putin probabil sa suferi de o marire a sanilor.

Retine, daca crezi ca problema ta nu e cauzata de lipsa de activitate fizica si depasirea greutatii normale, ia masuri si consulta un medic. Astfel vei putea rezolva o problema cu mult inainte de a te pune in situatii jenante, sau, mai rau, care sa iti ameninte sanatatea.

No comments: