Thursday, August 17, 2006

NUTRITIE


Poţi reduce riscul apariţiei bolilor cardio - vasculare, cancerului şi diabetului limitând consumul de carne roşie, produse derivate din lapte integral şi a mâncărurilor prăjite.

Pentru un aport mai mare de vitamine, minerale şi fibre, consumă fructe şi legume.

Carbohidraţii complexi (conţinuţi de legume, cereale, legume) sunt cea mai bună sursă de energie. La fel ca porţia zilnică recomandată de vitamine şi minerale! Alcoolul în exces poate duce la accidente, boli şi dependenţă. Tot mai sănătoase sunt fibrele (legume, cereale, legume) care reduc riscul colesterolului şi al cancerului la colon. Peştele conţine aceeaşi cantitate de proteină ca şi carnea roşie, însă fără urmă de grăsimi saturate! Beţi de la 6 până la 8 pahare de apă pe zi şi evitaţi dietele drastice. Sunt ineficiente pe teremen lung.



Piramida unei diete sănătoase



Piramida te învaţă cum să mănânci variat, cum să îţi dozezi alimentele şi ce trebuie evitat. Ce înseamna o porţie? În cazul cerealelor, o felie de pâine a 25g, sau 75 g de paste, orez sau cartofi. În cazul legumelor, o porţie se referă la o mână sănătoasă din fiecare sau la 190 ml de suc de legume. Fructe: 1 măr, banană sau portocală de mărime medie sau 190 ml de suc de fructe. Lactate: 250 ml lapte sau iaurt, 40g de brânză. De asemenea, o porţie însemnă 50-75 g carne de vită, pasăre, peşte, 180 g fasole uscată, un ou sau 30 ml ulei de cocos.



Traducere Piramida unei diete sănătoase:

Baza - cereale (pâine, cereale, orez, paste, cartofi ) - 6 -11 porţii

Rând 2 - Fructe - 2- 4 porţii , Lgume: 3-5 porţii

Rând 3 - Stânga: Produse lactate - 2-3 porţii; Dreapta: Carne de vită, pasăre, fasole uscată, ouă, nuci 2-3 porţii

Vârf - grăsimi, uleiuri, dulciuri - a se folosi rar.

No comments: