Monday, August 28, 2006

Soia - pro si contra!

Produsele din soia pot fi solutia acestei probleme daca luam in calcul beneficiile, dar si posibilele pericolele la care ne expunem cand consumam aceste preparate.

Produsele din soia reprezinta o parte importanta din dieta asiaticilor, fiind cunoscut faptul ca aceste produse joaca un rol principal in prevenirea unor boli.

Exista, insa, si efecte mai putin cunoscute ale acestor produse, in special atunci cand soia a fost puternic procesata, modificata genetic sau este comsumata in cantitati mari.

Alergia la soia

Consumul de produse din soia iti poate cauza si reactii alergice. In acest caz, corpul tau percepe soia ca fiind daunatoare si produce substante pentru a se apara.

Trebuie sa stii ca alergia nu apare la primul contact cu aceste produse, corpul neavand timp sa dezvolte anticorpi. Intoleranta la soia apare chiar dupa 48 de ore de la un consum ulterior si o poti recunoaste dupa simptome precum: acnee, dermatita atipica, colita, conjunctivita, diaree, eczeme, febra, hipotensiune, stari de voma, mancarimi, respiratie dificila.

Beneficiile produselor din soia:

Daca nu te numeri printre persoanele care dezvolta intoleranta la aceste produse, iata cateva avantaje pe care ti le pot aduce:

1. continut ridicat de proteine – produsele din soia iti pot furniza mare parte din necesarul zilnic de proteine. Trebuie sa stii ca soia nu ar acelasi continut de aminoacizi ca si carnea, de aceea preparatele din soia trebuie combinate cu portii de legume si cereale integrale;

2. ajuta la prevenirea cancerului de san, prostata, colon, uter – acest efect se datoreaza unor compusi numiti isoflavoni, despre care se crede ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase;

3. ajuta la prevenirea bolilor de inima – in tarile in care produsele din soia fac parte in mod regulat din meniu, frecventa bolilor cardio-vasculare este scazuta. Soia actioneaza in acest sens prin reducerea colesterolului, a tensiunii si prin prevenirea formarii arterosclerozei;

4. ajuta la prevenirea osteoporozei – produsele din soia au un continut bogat de calciu. De exemplu, o portie de tofu contine aproximativ 20% din necesarul zilnic de calciu. Combinand consumul de produse din soia cu o activitate fizica regulata poti ajuta la prevenirea osteoporozei;


5. poate contribui la prevenirea sau diminuarea simptomelor menopauzei;

6. produsele din soia fermentate au efecte probiotice – efectele probiotice te ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor.

7. alti nutrienti din compozitia produselor din soia – pe langa faptul ca reprezinta o sursa de proteine si calciu, aceste produse au un aport moderat de zinc, magneziu, fier si seleniu.

Exista trei modalitati prin care poti elimina pericolele produselor din soia si profita doar de propritatile lor benefice:

1. evita ingredientele non-organice, modificate genetic. Verifica atent eticheta produselor si allege-le exclusiv pe cele cu precizarea “produs organic”.

2. evita ingredientele din soia care presupun o procesare puternica cum sunt, de exemplu, concentratele de proteina din soia. In afara faptului ca aceste ingrediente nu iti vor aduce beneficii semnificative, iti pot cauza chiar probleme de sanatate. Opteaza pentru produsele mai putin procesate precum tofu, laptele de soia, miso, tempeh, natto.

3. Produsele soia trebuie sa reprezinte o parte mica sau moderata din dieta ta si sa fie completate de legume, cereale integrale, carne slaba. Foloseste produsele din soia doar ocazional, de exemplu in zilele in care vrei sa tii post.

No comments: