Tuesday, August 29, 2006

Despartirile... cum scapi mai usor?

Cine pune capat unei relatii cand aceasta nu mai merge? Daca micile obiceiuri si tabieturi ale partenerei tale, lucruri care altadata ti se pareau adorabile, au inceput de ceva timp sa te calce pe nervi, atunci acesta este, poate , primul semn ca relatia asta se poate duce de rapa.

Daca a inceput sa te enerveze faptul ca te suna exact in mijlocul pranzului cand nu ai chef decat sa manaci linistit, daca atitudinea ei “am tot timpul dreptate” a inceput sa te scoata din minti, daca ti se pare ca parerea ta nu conteaza catusi de putin pentru ea, atunci mesajul e clar: relatia asta e pe duca.

Putine sunt relatiile care incep bine si continua si mai bine. Cele mai multe se termina. Si se termina prost. Asa ca momentul in care trebuie incheiata oficial legatura dintre voi doi e cel mai greu de suportat. Nu exista solutii pentru a face despartirile usoare. Ideal ar fi ca amandoi sa ajungeti la aceeasi concluzie, eventual in acelasi timp, dar sa fim seriosi, pe cati i-ai auzit ca s-a intamplat asa? Poate de aceea multi evita sa aduca in discutie problema, sperand ca lucrurile sa se termine de la sine. Si de cele mai multe ori lucrurile se complica si sunt si mai greu de rezolvat apoi.

Nu avem solutii pentru despartiri perfecte, dar cateva lucruri care sa faca lucrurile mai suportabile ar fi.
Daca ai de gand sa te desparti de iubita (pardon, partenera, daca era iubita nu te desparteai, nu?), atunci trebuie ca ea sa afle prima. Ce vreau sa spun? Adica nu face greseala de a le spune mai intai prietenilor tai ca vrei sa te desparti. De cele mai multe ori vestea va ajunge si la partenera ta inainte sa apuci tu sa o informezi oficial. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa vorbesti cu amici despre eventualele probleme pe care le ai in cuplu. Ideea e sa nu le spui ca vrei sa te desparti.

Alege cu grija ziua in care “divortul” devine oficial. Daca e o fire emotionala si stii ca ii vei frange inima, incearca sa ii spui intr-o vinere. Asa va avea timp sa treaca peste pe durata weekend-ului, ajutata probabil de prietene. In schimb, daca e genul care se va lupta si se va impotrivi, mai bine spune-i luni. Munca din timpul saptamanii o va tine ocupata si ii va lua gandul de la tine (sa speram). Tine minte insa ca nu exista momentul perfect pentru a incheia o relatie, asa ca incearca sa o faci intr-una din zilele astea, in lumina celor de mai sus.
Locul este si el foarte important. Alege un teren neutru. In nici un caz acasa la ea. Si nici la tine. Incearca sa gasesti un loc in care amandoi sa va simtiti bine, confortabil, unde sa va puteti exprima liber sentimentele, sau lipsa lor. O idee ar fi un parc. Restaurantul este din start o idee proasta.

Daca va face o scena n-ai cum sa scapi. Tine minte insa, frica de a fi pus intr-o situatie jenanta nu e un motiv de a fugi pur si simplu si a o lasa singura. Siguranta ei, si poate si a ta, primeaza. In plus, daca va plimbati prin parc, ii dai vestea si ea face o scena, iar tu fugi, intr-un fel sau altul, vei fi catalogat instantaneu drept un las.

In aceste situatii nu exista telefon, mail, scrisori. Nu! Daca vrei sa te desparti, ii spui in fata. E normal ca in astfel de imprejurari sa vrei sa fii cat la mai distanta, dar trebuie sa iti invingi instinctele si sa te prezinti in persoana.

Pastreaza lucrurile la un nivel cat mai simplu. Nu e nevoie ca ea sa afle intreaga istorie a deciziei pe care ai luat-o. Merita o explicatie, si e bine sa o primeasca, dar nu trebuie sa intri in detalii. In plus, e important sa arati catusi de putin ca iti pare rau ca s-a ajuns in situatia asta ingrata, chiar daca, poate, in sinea ta nu ai nici un regret.

Gandeste-te putin si la ce simte ea. Si inca ceva: nu-i spune ca ai sa suni, daca nu ai de gand sa o faci. Fii corect atat cu ea, cat si cu tine insuti. Incearca sa o faci sa iti inteleaga punctul de vedere. Vorbiti. Daca apare ocazia, fa-o sa dea chiar ea exemple despre cat de prost merge relatia si sa accepte ca nu exista alta solutie decat despartirea.

Foarte important e sa nu te razgandesti. Odata luata decizia, nu te abate de la ea. Fii pregatit sa contracarezi orice incercare a ei de a te face sa te razgandesti. Fii pregatit pentru lacrimi. Aproape sigur va plange, asa ca trebuie sa incerci sa fii alaturi de ea, dar sa nu te razgandesti, nu te lasa influentat.

Acum chiar nu e momentul sa te lasi coplesit de sentimente de vina sau pareri de rau. Altfel, o relatie care ba merge, ba e trasa pe dreapta e unul dintre cele mai rele lucruri care ti se pot intampla in domeniul asta.

Nu e nicodata usor sa inchei o relatie, dara daca ai curajul, si trebuie sa il, sa mergi pana la capat cu decizia ta, vei evita o gramada de alte probleme. In felul asta vei scapa si tu, si ea de o problema care ar fi putut deveni greu de rezolvat.

No comments: