de Alexandra Batar
De prea multe ori avem dificultati in a alege cadoul pentru o persoana apropiata, nu gasim ceva potrivit chiar si dupa lungi cautari. Dar ce facem atunci cand trebuie sa oferim un cadou unui partener de afaceri, un om pe care nu-l cunoastem prea bine personal, despre care nu stim prea multe ? Iata cateva sugestii.
Vorbim aici despre oameni de afaceri, barbati sau femei care isi permit satisfacerea placerilor si nevoilor, cu alte cuvinte, oameni care isi permit mai totul. Vorbim despre oameni cultivati, cu gusturi alese, care diferentiaza un cadou de bun-gust de unul kitsch. Ce putem oferi?
Este evident ca trebuie excluse cadourile prea personale, cum ar fi parfumurile, obiectele de imbracaminte, unele accesorii. Trebuie evitate si cadouri din categoria «haioase», kitsch, diplome amuzante sau tricouri inscriptionate. Renuntam, asadar, la papirusuri pe care scrie «pentru cel mai bun(a) sef(a)», la canile personalizate sau la suporturi pentru betisoare parfumate.
Ne intereseaza, in primul rand, obiectele usor impersonale, dar de bun-gust. Sa cautam obiecte de arta veritabile, nu imitatii, lucruri rare si deosebite care pot fi apreciate de afaceristii adevarati.
Obiecte cu o poveste de spus...
Dupa cum stim, mereu este binevenita o sticla de vin sau o bautura fina, in general, dar sa nu ne rezumam la atat. Un vin rar, vechi si de calitate face impresie mult mai buna decat o sticla de sampanie dintr-o alimentara. Spre exemplu, un cadou inedit ar fi una sau doua sticle de vin din anul nasterii sarbatoritului, din cramele vechi ale tarii, mai ales daca cel pentru care cumparam cadoul este un pasionat al vinurilor.
Poate ca data viitoare cand ai o intalnire de afaceri, ar fi bine sa te fii atent la detalii, la gesturile interlocutorului, imbracaminte, bijuterii sau accesorii. Nu-l ignora cand vorbeste despre ce a facut in concediul de acum trei ani, pentru ca poti afla anumite subiecte de interes sau pasiuni ale acestuia, detalii de o deosebita importanta atunci cand va trebui sa faci un cadou.
Mai sunt si acele obiecte din categoria «de pus pe birou» sau «decoratiuni» cum ar fi un presse-papier, suporturi pentru instrumentele de scris, obiectele din fier forjat, masti din ceramica, tablouri sau vaze, arme albe sau de foc. Daca, la inceput, erau considerate deosebite, astazi si-au pierdut din originalitate, devenind un soi mai cizelat de kitsch. Pentru o reactie deosebita, sa cautam, mai degraba, in magazine de antichitati, obiecte din argint sau cu o istorioara frumoasa. Un obiect cu o poveste parca are alt miros decat unul nou, de pe rafturile unui magazin.
Ca tot vorbim despre obiecte vechi, aducem in discutie si cartile valoroase, in editii limitate pe care le putem gasi in anticariatele din oras. Mai sunt de mentionat albumele de arta, insa realizate impecabil si, de preferinta, cu comentarii in limba romana, pentru a starni interesul celui care rasfoieste. O idee buna ar fi un album de imagini din anumite zone ale lumii sau ale tarii care prezinta interes pentru sarbatorit, albume care sunt, la randul lor, mici opere de arta. Daca cel pentru care cumparam este din zona Fundata-Moeciu-Bran, spre exemplu, cautam un astfel de album care sa expuna fotografii deosebite din regiune. Trebuie doar sa investim putin timp, caci atfel de creatii se gasesc in librarii.
Icoanele pot fi un cadou potrivit...
Un cadou frumos pentru un om despre care stim ca este crestin ar fi o icoana, insa trebuie sa fim atenti de unde o cumparam si cum arata. Excludem acele poze puse in rama sau cu beculete pe margini, sunt culmea kitsch-ului. Daca nu gasim magazine de specialitate, o calatorie scurta la o manastire sau chiar intr-o biserica poate fi de mare folos. O icoana care isi merita pretul este una in care culorile nu sunt prea tari, in care sunt folosite mai multe tehnici, pe care a fost aplicata foita de aur sau argint si care, la vederea ei, ne face sa intelegem si sa apreciem munca depusa de autor. Pentru a impresiona si mai mult, se poate vorbi cu un preot pentru a o sfinti, dureaza doar cateva zile, cel mult.
Sa ne facem putin curaj si sa incercam si lucruri usor personale...
Spuneam ca trebuie evitate unele accesorii, cum ar fi gentile pentru femei, curelele, bijuteriile. Totusi, trebuie sa diferentiem niste lucruri. Sunt acele accesorii care se potrivesc oricui si sunt binevenite oricand. O bijuterie nu prea ostentativa, din aur sau platina, fara prea multe briz-briz-uri sau pietre va fi, cu siguranta, apreciata. Simplitatea spune mult mai multe decat opulenta. Ceasurile, la randul lor, sunt un cadou frumos, atata timp cat sunt de calitate si isi pastreaza neutralitatea, nefiind nici prea elegante, nici cu un aspect sportiv. Pentru o impresie si mai buna, putem depune un efort ceva mai mare, gravand pe spatele ceasului un citat sau versuri celebre. Pentru barbati, o pereche de butoni sau un ac de cravata dintr-un metal pretios pot fi un cadou potrivit si de bun-gust.
O categorie de multe ori evitata de oameni este «muzica», intrucat multi considera ca fiecare are gusturi diferite si e imposibil de stiut ce place sau ce nu. Ei bine, sunt acele stiluri de muzica apreciate de toata lumea, care intregesc orice colectie de CD-uri. Nu ne referim la muzica clasica, deoarece cu asta se poate da gres mult mai usor. Vorbim despre jazz, blues, bossa-nova, chillout, lounge sau baladele rock. Sunt stiluri muzicale cumva “universale”, care nu deranjeaza si care sunt binevenite in masina sau acasa. Bineinteles, albumul trebuie sa fie unul original, nu contrafacut sau «ars» de pe calculator. Iar daca dorim ca darul sa fie si mai original, putem cauta viniluri (placi) rare care, acum, sunt foarte cautate si valoroase.
Ambalajul – de multe ori trecut cu vederea
Un alt detaliu pe care multi il uita este punga de cadou sau ambalajul. Cel mai bine ar fi sa se evite hartiile prea colorate, cu funde mari sau prea stralucitoare. Desi pare neinteresant, un ambalaj intr-o culoare mai inchisa, cu o singura panglica (fie de aceeasi culoare, fie diferita) face o impresie mult mai buna, caci denota simtul valorii, al bunului-gust si al simplitatii. Asadar, sa fim atenti cand domnisoarele din magazin impacheteaza cutia, mai bine ne bazam pe gusturile proprii.
Unui partener de afaceri NU ii faci cadou:
o Cani personalizate
o Diplome haioase
o Maimutoi de plus
o Rame de fotografie
o Seturi de cosmetice (de genul celor care contin deodorant, gel de dus si sapun)
o Animale de companie (pesti, hamsteri, pisici etc)
o Obiecte electrocasnice
o Orice obiect pe care nici tie nu ti-ar placea sa il primesti.
Unui partener de afaceri ii poti face cadou:
o Obiecte de arta originale
o Vinuri sau alte bauturi rare
o Icoane deosebite
o Accesorii neutre
o Albume de arta
o Carti vechi, valoroase
o Raritati
o Obiecte care spun o poveste
Tot ce am spus pana acum sunt doar idei de cadouri, nu litera de lege. Sunt, intr-adevar, lucruri demne de tinut minte, insa trebuie sa realizam ceva : cadoul potrivit nu se cumpara in ultima clipa sau la intamplare. Mai mult, ar fi indicat sa ne documentam putin despre hobby-urile sau pasiunile respectivului, fara sa exageram. Orice idee este binevenita, orice indiciu ne ajuta. Trebuie depus un efort si acordata o atentie speciala, trebuie manifestat un interes, pentru ca astfel, cadoul va face in mod sigur o impresie placuta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment