De ce sunt preferabile cosmeticele de lux si produsele “home made”, celor comercializate oriunde, fara sigiliu? Pur si simplu pentru ca in ceea ce priveste ingrijirea pielii tale nu e cazul sa economisesti bani pe care i-ai putea cheltui apoi pentru tratarea unor probleme aparute in urma lipsei de precautie.
Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa ii intrebi pe altii ce ar trebui sa cumperi pentru tine. Obisnuieste-te cu ideea ca proprietatile pielii tale sunt unice si trebuie sa le cunosti inainte de a gasi produsele care li se pot adapta.
Garantia eficientei brand-urilor de lux, este chiar faptul ca au de protejat o imagine, o reputatie obtinuta in timp, prin probarea calitatii.
Aceste marci functioneaza ca urmare a unei organizari institutionale impecabile: aloca bugete enorme dezvoltarii, utilizeaza cele mai bune metode tehnologice si testeaza amanuntit si in mod constant fiecare rezultat obtinut – daca un produs nu corespunde standardelor de calitate carora subscrie un brand, se anuleaza toata gama.
Avand in vedere sistemul complex prin care se creeaza cosmeticele de lux, se justifica atat preturile lor “piperate”, cat si intaietatea chiar fata de produsele “home made”, ca sa nu mai vorbim de cele pe care le gasim oriunde in comert si le preferam adesea, desi eficacitatea lor este improbabila. Trebuie sa stii cu exactitate ce iti este necesar si sa cumperi un lucru, dar bun!
Regulile cosmeticelor “home made”
Produsele pentru ingrijirea pielii, obtinute in propria bucatarie, sunt de asemenea preferabile celor (curios de) accesibile din comert. In plus, proba calitatii lor este chiar deviza “Daca vrei un lucru bun, il realizezi tu insuti”. Totusi, exista cateva reguli de respectat si in acest caz:
1. Este foarte important sa imbini ingredientele cu atentie si in cunostinta de cauza.
2. Limiteaza-te la elemente simple, altfel ele pot interactiona, provocand efecte secundare neplacute.
3. E necesara sterilizarea oricarui obiect folosit in obtinerea amestecurilor.
4. Incearca sa obtii produse in cantitati mici, atat cat ai nevoie pentru a le utiliza in intregime. In surplus sau nu, ele se pastreaza la frigider.
5. Daca ceva isi modifica textura sau mirosul, nu utiliza!
6. Testeaza produsele, inainte de folosire.
Substante recomandate pentru crearea propriilor cosmetice
Aloe vera – poate fi folosita direct din frunzele plantei. Lichidul galbui aflat chiar sub suprafata frunzei, produce uneori iritatii. Testeaza mai intai! Pentru a neutraliza efectul iritativ, poti turna apa fierbinte peste frunze, inainte de extragerea pulpei.
Galbeneaua (Calendula vulgaris) – este una dintre cele mai eficiente plante, gratie proprietatilor sale de calmare si de refacere a pielii.
Mierea – calmanta, hranitoare, hidratanta.
Laptele – pentru hidratare, mai cu seama in cazul pielii uscate.
Uleiul de menta – are efect racoritor si se recomanda adaugarea lui mai cu seama in compozitia balsamurilor pentru buze.
Uleiul de levantica (Lavendula vera) – nu numai ca adauga miros placut produselor in a caror compozitie intra, dar are efect hidratant si catifelant.
Ceara de albine – se foloseste pentru a “lega” compozitia cremelor.
Lecitina – mentine textura fina a unor produse si hraneste pielea.
Caolin-ul – pudra de argila, verde sau rosie, inclusa in structura mastilor pentru ten. Foarte eficienta este masca purificatoare pe baza de namol de la Marea Moarta, folosit in stare naturala.
Eficienta plantelor sau a substantelor, in general, se demonstreaza prin exploatarea lor in mod corect. In cazul in care alegi sa iti “fabrici” propriile produse cosmetice, esti in acelasi timp si unica raspunzatoare pentru efectele lor.
Un articol de Alina Boicu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment