Friday, August 11, 2006

Fericirea se invata

“ Frumusetea are grosimea pielii, dar uratenia ajunge pana la os.” (legea lui Murphy)

Ce-si doresc femeile?Si nu numai...Daca esti barbat si vrei sa fi iubit , asta nu te face SO GAY !sau te face?

In primul rand vor sa fie iubite: de prieteni, de parinti, de parteneri… Ar vrea sa arate cat mai bine, sa atraga priviri, sa se simta dorite si sa scrie cumva pe ele “super-tipa”. La fel de important, vor sa fie inteligente, mici enciclopedii ambulante, dar toate astea fara prea mult efort sau consum excesiv de energie. Trebuie sa aiba umor, farmec si sa fie independente. Banii sa curga rau, iar hainele de firma si toate prostiile cosmetice sa faca neaparat parte din colectie. Si-ar dori sa fie sexy si sa poata suci mintile oricarui barbat… cu puterea gandului, daca s-ar putea. Femeile vor totul!

Lumea este plina de posibilitati, iar sexul slab are cu atat mai multe optiuni. Cu toate astea suntem mai debusolate ca oricand. Cu cat oportunitatile sunt mai multe, cu atat mai rapid cresc asteptarile si riscul dezamagirii devine tot mai mare. Fapt este ca elementele care compun formula fericirii nu se pot cumpara cu cardul…

1. Nevoia de apartenenta
“Marea prietenie e fără îndoială tot aşa de puţin obişnuită ca marea dragoste.” (Alexandru Paleologu)
Se pare ca timpul petrecut alaturi de cei care ne cunosc si ne accepta asa cum suntem, contribuie semnificativ la starea de bine. Omul traieste si se formeaza prin intermediul societatii. De aici, nevoia de a apartine unui grup alcatuit din persoane cu interese si conceptii comune.



2. Esti ceea ce faci...
De cate ori ti se spune ce ar trebui sa faci in viata? Fiecare se vede in masura sa dea sfaturi si din stanga si din dreapta. Daca ai face mereu numai ce se presupune ca trebuie, ti-ar lipsi chiar esentialul vietii: momentele de emotie ale situatiilor neprevazute, experientele extraordinare – menite, de fapt, sa-ti cizeleze personalitatea – si toate evenimentele care ar aparea la un moment dat in calea ta. Asumarea riscurilor este esentiala, ceea ce nu inseamna neaparat ca de maine trebuie sa te apuci de sporturi extreme. Totul se invata si fiecare isi stabileste propria masura.

3. Renunta la lucrurile inutile
“Daca vrei sa faci pe cineva bogat, nu-i spori puterea ci ia-i din dorinte.” (Epicur)
Se spune ca in spatele oricarei mari averi, se ascunde o crima. E simplu: cel mai important este sa fii impacat cu tine insuti. Fericirea se afla acolo unde nu cauta nimeni si apare exact cand o astepti mai putin. Nu ai cu adevarat nevoie de toate maruntisurile care iti iau ochii, cand iesi la cumparaturi. Desi pare un cliseu, banii nu aduc neaparat pace sufleteasca. In mod paradoxal, cu cat iti permiti sa cumperi mai multe lucruri, cu atat iti pierzi mai rapid simtul masurii.

Echilibrul vietii
“Daca ai fi stiut ce faceai, nu te-ai fi plictisit. Doar pentru ca te plictisesti, nu inseamna ca stii ce faci.” (legea lui Murphy)
Nu accepta mai multe activitati decat poti indeplini. Dedicarea in intregime acumularii castigului inseamna lipsa de timp pentru a te bucura de el. Suprasolicitarea produce stres, dar are si un avantaj: faptul ca te simti utila contribuie la bunastarea ta. Lipsa activitatii este asociata cu plictiseala, ceea ce da nastere la sentimente de nemultumire.

5. Surogatele fericirii
“De fapt, sunt foarte puţini cei care dau importanţă cu adevărat fericirii. Aleargă după nişte surogate, unele plăcute, altele plicticoase, la care acced sau nu, dar care în cele din urmă se vădesc insipide.” (Alexandru Paleologu)
Presiunea zilnica este atat de mare, incat pare ca rasplata pentru toate eforturile este uriasa. Acorda-ti cateva momente, iesi in oras, mananca ceva bun, suna-ti prietenii sau viziteaza un salon de frumusete. Tehnicile de intretinere fizica si produsele de junk-food fac parte din viata si uneori trebuie sa te opresti si sa le savurezi. Mai departe, chiar daca ai un kilogram in plus, iar pielea ta se sufoca sub stratul de cosmetice, esti fericita si a meritat efortul…

6. A 11-a porunca: “Iubeste-te pe tine!”
“A gresi e omeneste, dar pentru a incurca lucrurile complet iti trebuie un computer.” (legea lui Murphy)
Cu siguranta iti amintesti anumite momente in care ai facut gafe uriase si ai avut mustrari de constiinta insotite de autocritica severa. Greselile sunt inevitabile si au, pana la urma, farmecul lor. Ar fi neobisnuit daca tot timpul te-ai comporta exemplar, nu? In alta ordine de idei, oricine poate gasi cel putin 10 defecte ale propriei persoane – unul dintre marile secrete ale fericirii este sa te accepti si sa te placi asa cum esti. Nu-ti concentra atentia asupra a ceea ce ai putea fi, incearca mai degraba sa ramai in prezent si sa apreciezi ce ai deja. E mai usor sa te bucuri de lucrurile palpabile decat sa citesti tot timpul printre randuri, numai ca fericirea adevarata nu e la indemana oricui. Gandirea pozitiva este primul pas spre succes.

Se pare ca nu Disneyland este cel mai fericit loc de pe Pamant. Studiile arata ca Puerto Rico, Columbia si Spania au cei mai fericiti locuitori, datorita stilului de viata relaxat. In concluzie… don’t worry, be happy!

No comments: