Monday, August 28, 2006

Placere sau durere?

Actul sexual dintre tine si persoana iubita ar trebui sa fie cel mai placut moment pe care
l-ai putea trai vreodata. Ce faci insa cand contactul vostru inseamna placere pentru el si durere pentru tine?

Cauzele dispareuniei – disconfortul din timpul actului sexual – pot fi dintre cele mai neasteptate. Fie ca este vorba despre insuficienta lubrifierii, fie ca partenerul nu are atata rabdare cata ti-ar fi tie necesara pentru a te relaxa ori pot exista complicatii care necesita tratament medical.

Factorul emotional are rol esential in aceasta problema. Stresul cauzat de sentimentul ca ceva este in neregula cu tine, determina inevitabil accentuarea durerii si a starilor neplacute, pana in punctul in care se ajunge chiar la finalul relatiei de cuplu.

O descoperire tulburatoare este ca suferinta din dragoste naste boli. Legatura de cauza si efect intre viata afectiva si boala e inevitabila.

Corpul este purtatorul de cuvant al suferintei. Daca o persoana se afla intr-o stare de supunere emotionala, fiindu-i imposibil sa isi exprime frustrarile, organismul ei o ia razna. Cand inima sufera, intregul organism resimte, uneori atat de mult incat nu mai exista solutii. Aviz fluturasilor care zboara din floare in floare…

Cand partenerul refuza contactul fizic, exista mari sanse pentru aparitia cistitelor si repetarea acestora la intervale de timp din ce in ce mai restranse.

Nevoia frecventa de a urina si durerile prezente in partea de jos a abdomenului se numara printre simptomele cistitei. Ele pot surveni atunci cand partenerul nu mai are dorinta erotica, pentru ca apoi sa devina o cauza concreta de refuzare a sexualitatii.

Reactia la infidelitate se poate manifesta sub forma unor afectiuni ale pielii. Pete rosii, eruptii de herpes, eczeme, alergii inexplicabile – toate acestea sunt o oglinda a sentimentelor. Psoriazisul este una dintre bolile acestei categorii, care afecteaza atat femeile cat si barbatii.

Bronsita este boala conflictelor conjugale. E cazul persoanelor timide, cu parteneri violenti, carora le este interzis sa schiteze vreun gest sau sa scoata vreun cuvant in timpul conflictelor. Sufocarea, si in sensul propriu al cuvantului, poate naste afectiuni ale bronhiilor.

Urmarea unei despartiri poate fi cancerul de san si/sau de uter. S-a demonstrat ca exista o legatura intre evolutia unui cancer la san si starea psihologica a partenerei. Astfel, persoanele care sufera de depresii risca de doua ori mai mult sa dezvolte anumite tipuri de cancer, in comparatie cu cei cu psihic normal. Insatisfactia sexuala este unul dintre principalele motive ale declansarii bolilor.

De la amor ratat se poate ajunge la bulimie, aceasta exprimandu-se in contextul incapacitatii de a iubi. Anorexia, pe de alta parte, exprima refuzul dragostei sau al sexualitatii.

Vaginismul survine in urma unui soc sexual si este o afectiune destul de comuna, cauzata de teama permanenta a femeii de a nu fi ranita. In acest caz, orice tentativa de acuplare provoaca o contractie involuntara a muschilor vaginali, anuland posibilitatea raportului sexual.

Lipsa lubrifierii ascunde absenta dorintei. In lipsa senzatiei de excitare, organismul nu mai secreta lichid lubrifiant. Dincolo de cauzele hormonale, boala apare pe fond psihologic: lipsa dorintei in cuplu, refuzul sarcinii etc.

Este durerea superficiala sau efectele ei provin din profunzime?

Exista cazuri in care se dezvolta infectii vaginale puternice, ale caror urmari pot fi extrem de neplacute in lipsa unui tratament corespunzator. Primul pas pe care il au de facut femeile care se regasesc in cazurile prezentate, este sa vorbeasca deschis despre problemele lor si sa gaseasca solutii chiar impreuna cu partenerul in care au incredere.

De multe ori se considera ca acestor femei le repugna sexul, din cauza diverselor complicatii cu care se confrunta, iar asta este o eroare comisa de barbatii care renunta astfel prea devreme la incercarea de a-si sustine partenera. Prima soultie ramane asadar comunicarea!

No comments: