Friday, August 11, 2006

Pudoarea ca sinonim al vulnerabilitatii ...


Spre deosebire de animale, omul se imbraca, fie de frig, fie de rusine. Dar, la fel de bine se si dezbraca, fie de cald, fie din lipsa de inhibitii. Se pare ca dincolo de haine ramane o chestiune de pudoare, ca forma primara de aparare pe care oamenii o foloseau inca dinainte de a inventa imbracamintea. Ea este totusi cea care face ca un cuplu sa caute intimitate pentru a face dragoste, ea este cea care apropie genunchii unei femei privite.

Pudoarea apare ca efect al faptului ca uneori te simti vulnerabila. Daca vei inceta vreodata sa fii pudica, va fi pentru ca te vei simti in siguranta. Nevoia de securitate poate fi rareori implinita cu adevarat, dar poate fi camuflata in multe feluri, mai ales cand vine vorba de renuntarea la haine: poti considera ca apartii unui grup care este avantajat de goliciune; poti sa te consideri condamnata si gata; poti sa-ti dedublezi personalitatea si sa o dezbraci pe “cealalta”; sau pur si simplu, poti sa inchizi ochii.

Notiunea de “star” obisnuia sa aiba alt inteles decat ne este cunoscut astazi. Starul era cineva pus deoparte, fermecator, dar delimitat prin vointa generala. Acum, starul este cineva dorit de toata lumea, in timp ce el/ea doreste intimitate. De obicei, tu vrei sa fii star pentru a face posibil un compromis perfect: sa fii privita de cat mai multi si sa fii, in acelasi timp, in siguranta. Toti cei care ar ajunge la un moment dat sa te priveasca se unesc in persoana unui impresar. El ii reprezinta pe ceilalti, dar este de partea ta. Are o capacitate persuasiva iesita din comun, ca doar intruchipeaza mii de oameni cu putere de convingere. Este cel care te priveste intr-un anumit fel care sa te faca sa crezi ca ai stofa si tot el iti da de inteles ca orice meserie impune si sacrificii. Apoi, va gasi un pseudonim perfect care sa rezoneze mai ceva ca Marilyn si Angelina deopotriva si astfel se va definitiva dedublarea personalitatii tale. Lui nu-i pasa de tine, tie nu-ti pasa de tine, celorlalti nu le pasa de tine… celorlalti nu le pasa de tine? Asta este ceea ce nu poti accepta si pentru asta esti dispusa sa faci gesturi dramatice. Lupta cu anatomia este foarte necesara femeii.

Confirmarea faptului ca exista si ca poate fi remarcata, merita orice efort. O celebritate suporta mai usor sa fie vazuta goala decat sa se barfeasca despre ea. Oricum, impresarul va face in asa fel incat sa nu fi privita gratis, sa nu te gandesti prea mult la tine si sa nu se afle mai nimic despre viata ta. Si asa tu, cea din poza, nu prea semeni cu tine, asa cum vocea ta inregistrata nu seamana cu vocea pe care stiai ca o ai. Cand spui “eu”, nu mai simti un fior unic si nu te mai percepi clar.


Pudoarea ca sinonim al vulnerabilitatiiCele mai opace haine sunt complimentele gratuite. La complexele de superioritate ale femeilor frumoase contribuie complimentele pe care le primesc atunci cand nu este cazul. Frumoasa, celebra, dezbracata este o combinatie frecventa dar deloc intamplatoare. O femeie frumoasa devenita celebra, va simti permanent ca pluteste deasupra ei nevoia publicului de a o vedea dezbracata. Exista si succesiunea dezbracata, frumoasa, celebra, prin care pentru a convinge ca este frumoasa si ca merita celebritatea, o femeie se dezbraca. Ipocriti, oamenii din jur admira mai mult ipostaza ei provocatoare iar aceasta satisfactie de a fi admirata este haina de zi cu zi a starului care nu poate convinge altfel. Mereu va exista insa cineva care va cauta in profunzime, dorind sa afle mai mult decat poate oferi o imagine. Poate ca un star ar putea imbina utilul profesiunii cu placutul, dar chiar si atunci va aparea cineva care va vrea sa te dezbraci doar pentru el. In mod normal, renuntarea la haine in prezenta cuiva necunoscut ar putea fi la fel de dureroasa ca pierderea himenului. Dar nu este oare himenul pierdut in numele placerii?

Un articol de Alina Boicu

No comments: