Monday, August 28, 2006

Dieta simpla ...

Scopul acestei diete terapeutice este reducerea caloriilor la un nivel care poate fi tolerat în mod sigur si confortabil.

De regulă,dietele care asigură de la 1200 la 1500 calorii pentru o zi sunt acceptabile pentru majoritatea oamenilor.Totusi tu si doctorul tău ar trebui să determinati cantitatea adecvată de calorii cerută de greutatea,înăltimea , nivelul de activitate si de starea generală a sănătătii.Exemplul arătat aici este de 1200 de calorii pentru meniul unei zile. Poate fi modificat prin adăugarea unui supliment de mâncare.

PREZENTAREA DIETEI :

Planifică-ti micul dejun,prânzul si cina prin selectarea din lista potrivită de mâncare a diferiteler alimente. Acest exemplu (de mai jos ) îti dă voie să mănânci un fruct, cereale si o cană de lapte la micul dejun.

Poti alege să mănânci cereale cu lapte si o banană. Cafeaua si ceaiul sunt optionale Cantitătile din fiecare portie sunt indicate în fiecare listă de alimente .Portiile de alimente pot fi schimbate între ele la micul dejun,prânz si cină,dar totalul lor nu are voie să depăsească pe cel indicat.

De exemplu, poti mânca toate fructele din ratie la micul dejun , dar să nu mănânci mai mult de 4 mese pe zi (după cum vei vedea în tabelul de mai jos).

PLANURI ALIMENTARE RECOMANDATE PENTRU O RATIE DE APROXIMATIV 1400 DE CALORII PE ZI DIN LISTA DE ALIMENTE

MIC DEJUN

1 fruct
2 făinos/ pâine
1 pahar lapte

GUSTARE

1 făinos
1 fruct
1 pahar lapte

PRÂNZ

2 bucăti carne
1 legumă
1 grăsime
2 făinos / pâine
1 fruct ( sau legumă crudă )

CINA

3 bucăti carne
1 grăsime
2 făinos / pâine
1 legumă
1 fruct ( legumă crudă )


LISTĂ CU FRUCTE ( 60 de calorii, 15g de glucide ) :

( o portie este o bucată mică sau 1 /2 de cană dacă nu este mentionat altfel )


Afine (3/4 cană )
Cocktail de fructe
Mure (3/4 )
Rubarbă
Ananas proaspăt (3/4 cană )
Curmale ( 2 )
Pară
Struguri (suc )
Banane (1/2)
Grepfruit (sau suc )
Pepene galben
Caise (4)
Lămâie
Piersică
Stafide
Caise uscate ( 7 jumătăti)
Lubenită
Portocale
Zmeură
Căpsuni ( 10 )
Mandarină
Prune ( 3 )
Cirese (12 buc sau o cană )
Mere (suc , ras )
Prune uscate ( 2 )


LISTĂ CU LEGUME (25 de cal, 5 g de glucide , 5 g de proteine )

( O portie este o cană de produs crud sau
1/2 de cană de produs fiert)


Anghinare
Dovlecel
Ridiche
Varză acră
Ardei
Fasole verde
Rosii
Castraveti
Gulie
Sfeclă
Cicoare
Legume amestec
Spanac
Ciuperci
Mazăre
Telină
Conopidă
Morcovi
Usturoi
Dovleac
Păstârnac
Varză crudă



Notă : Unele legume sunt pe lista de făinoase

LISTA CU ALIMENTE FĂINOASE

(8o cal,15 gr.glucide,2-3 gr. proteine ,1-2 gr. grăsime)

Amidon din porumb
Chec
Orez (1/3 cană )
Biscuiti
Clătite (20 cm 1 buc.)
Paste făinoase(1/2cană)
Biscuiti Graham(2)
Covrigei ( 5 mici )
Pâine (1 felie )
Briose (1/2 )
Fasole albă fiartă (1/3 cană )
Pop corn fără grăsime(3 căni)
Cartofi albi (1/2 cană)
Gelatină (1/2 cană )
Cereale(3/4 cană uscate, 1/2 cană umede)
Mămăligă (1 cub cu laturade 5 cm )
Prăjitură fără grăsime (1 buc .)

LISTA CU CARNE SAU ÎNLOCUITORI DE CARNE

( 55- 70 calorii ,7 gr. proteine , 3-5 gr. grăsime )

(o portie este 1/4 cană sau valorile din paranteze)

Brânză dulce (1/3 cană)
Carne de porc (suncă,grătar)
Peste(orice fel)
Brânză (degresată)
Crenvursti
Miel(pulpă la grătar)
Carne de vită (vitel) slabă
Fasole,soia (gătite)
Scoici
Carne de pui (fără piele)
Ouă (3/săpt.)
Unt de arahide(1lingură)

LISTA CU GRĂSIMI

( 45 cal 5 gr.grăsimi)

Brânză cu smântână(1 lingură)
Măsline (3 mari)
Smântână(degresată,2 linguri)
Maioneză (1 lingurită)
Nuci(6-10 buc.)
Sos de carne
Margarină (1 lingurită)
Nucă de cocos(2 linguri)
Suncă (1 felie)
Marinată pt.salate
Seminte(1 lingură)
Ulei (1 lingurită)

( Cantitătile pot fi crescute dacă se folosesc produse degresate )

LISTA DE LAPTE

( 80 calorii ,12 gr. glucide , 8 gr. proteine )

Lapte degresat (1 cană )
Iaurt simplu degresat îndulcit cu îndulcitor (1 cană )

ALIMENTE CE POT FI CONSUMATE FĂRĂ RESTRICTIE

Băuturi : cafea ,ceai ,băuturi neîndulcite
Mustar, ketchup ,otet
Gelatină fără zahăr
Substiutienti ai zahărului
Lămâie sau suc de lămâie
Verdeturi
Mirodenii diverse

INFORMATII SUPLIMENTARE:

Cumpărati fructe proaspete, proaspăt conservate si neîndulcite sau în suc propriu . Sucurile săfie neîndulcite .

Respectă cantitătile de fructe si legume recomandate.

Cantitătile de carne recomandată este cântărită după preparare termică si se referă doar la părtile comestibile (exceptând oasele ). Asigură ?te că îndepărtezi toată grăsimea de pe carne înaainte de a găti . Îndepărtează pielea de pe pasăre . Este preferabil să se prepare prin fierbere sau la grătar

Dacă este recomandată limitarea aportului de sare, se vor evita alimentele bogate în sodiu (murături ) si nu adăugati sare în mâncare.

Desi dieta ar trebui să acopere nevoile dvs. nutritionale , medicul dvs. s-ar putea să vă recomande vitamine si minerale suplimentare.

Oricine care tine regim poate avea ocazional o recădere . aceasta nu înseamnă esec . Succesul pe termen lungeste în continuare posibil.

Combină regimul alimentar cu modificări ale comportamentului alimentar pentru a reusi să-si mentii scăderea în greutate.

No comments: