Friday, June 16, 2006

Alege o bautura pentru sanatatea ta!

Eşti la o petrecere sau la masă în familie? Alege o băutură care să se potrivească cu meniul, dar şi care să nu amplifice efectele negative ale fumatului, deci să nu-ţi afecteze sănătatea. Stinge ţigara şi ciocneşte un pahar în cinstea sănătăţii tale!

Potrivit unui studiu canadian publicat în revista “Cancer Causes and Control”, consumul de bere sporeşte riscul de cancer pulmonar, în timp ce consumul de vin îl reduce. Realizat pe baza unor date strânse în anii ‘90, studiul arată că persoanele care consumă 6 beri sau mai multe pe săptămână au între 20 şi 50% mai multe riscuri să dezvolte o formă de cancer la plămâni. Poţi atenua acest efect secundar al berii printr-un consum regulat de fructe şi legume.

În schimb, consumul de vin poate reduce cu 40% riscurile de cancer pulmonar la bărbaţi şi cu 70% la femei.

Explicaţia constă în diferitele ingrediente folosite pentru realizarea celor două băuturi, dar şi în modul de viaţă mai sănătos observat în cazul consumatorilor de vin.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea McGill au reuşit să izoleze factorii de dezvoltare a cancerului pulmonar corelaţi cu tabagismul, datorită unor informaţii precise în privinţa consumului de tutun al persoanelor din eşantionul de studiu.

“Principala problema în studiile anterioare despre alcool şi cancerul pulmonar era cunoaşterea rolului tabagismului”, a declarat Andrea Benedetti, responsabil al studiului, explicând că “persoanele care beau sunt adesea cele care fumează”.

Dacă nu-ţi poţi refuza o ţigară, măcar nu o fuma alături de un pahar de bere. Vinul este mult mai potrivit pentru o femeie şi mult mai sănătos. Iar eu chiar daca anatomic sunt barbat, prefer vinul...

No comments: