Thursday, June 22, 2006

Despre sarut...

Originile sarutului

Desi nu exista un consens cu privire la inceputurile acestui magic obicei, majoritatea antropologilor considera ca sarutul a evoluat din... adulmecat. In ziua de astazi, in unele culturi sarutul nu exista, dar frecarea nasurilor este un obicei comun. Si in lumea animala, acest obicei este larg intalnit: cartitele si delfinii isi freaca nasurile, testoasele se ating cu nasul, cainii isi ling reciproc boticurile si lista de exemple poate continua...

Este probabil vorba aici despre o nevoie primara, de o dorinta de a simti mirosul celuilalt si poate de a testa compatibilitatea sexuala...

O alta teorie sugereaza ca sarutul isi are originile in relatie mama-copil. Gestul de hranire prin care mama mesteca hrana si apoi o paseaza puiului poate, de asemenea, sa dea seama de originea sarutului.

Teoria lui Freud sustine ca sarutul este o tentativa de reintoarcere la securitatea din timpul alaptarii.

Sarutul in istorie

Primul sarut erotic atestat s-a produs in urma cu vreo 3500 de ani in India. Ciudat sau nu, filmele indiene nu prea prezinta scene cu saruturi patimase. S-or fi plictisit si ei dupa atat de multa practica...

Inca din primele zile ale crestinismului, sarutul sau pupatul - ca sa nu fiu atat de triviala - simboliza ideea de pace. Desi la inceput sarutul pare a avea mai mult un rol ceremonial, conotatia sa erotica pare a fi castigat teren in zilele noastre.

Cei care au introdus sarutul in ceremonia nuntii au fost rusii, iar cei care si-au insusit sarutul erotic au fost francezii.

Despre sarutSarutul cultural

Sarutul nu este un obicei universal. El poate exista intr-o cultura, poate sa nu existe sau putem vorbi de variante ale sarutului cum ar fi:

Sarutul eschimosilor - frecarea nasurilor. Acest tip de sarut mai este intalnit in anumite culturi din zona Pacificului.

Sarutul fluture - atingerea genelor

Sarutul omidei - atingerea sprancenelor

Sarutul nu este ceva innascut. De exemplu, bastinasii insulei Mangia din Pacific nu s-au sarutat pana cand nu i-au invatat albii care i-au colonizat in 1700.

In China Antica, sarutul era strict legat de actul sexual, motiv pentru care dormitorul era singurul loc unde se producea magia sarutului.

Belgienii se saruta de trei ori, cel din urma pupic fiind aducator de noroc.

Pe scurt despre sarut

Cel mai lung sarut

14 februarie 2004 este ziua in care a inceput cel mai lung sarut. Cu o durata de 31 de ore, 18 de minute si 33 de secunde, indelungul sarut i-a avut drept protagonisti pe italienii Andrea Sarti si Anna Chen.

Fitness

Actul tuguierii buzelor implica aproximativ 34 de muschi faciali.

Sarutul in… minute

In medie, o persoana petrece aproximativ 20.160 de minute sarutandu-se.

No comments: