Friday, June 09, 2006

Dementza....

Ce trebuie sa stim despre demente?

Probabilitatea ca o persoana sa aiba dementa creste pe masura inaintarii in varsta. Cu toate acestea, studiile au dovedit ca boala poate aparea si inainte de 60 ani.

Dementele sunt afectiuni in care capacitatile intelectuale se deterioreaza progresiv si continuu. "Dementa" se refera de fapt la un grup de simptome care apar de obicei in boli ale creierului ce determina lezarea si moartea neuronilor.
Moartea celulelor nervoase este un proces normal, insa in cazul unei afectiuni care duce la dementa acest proces se desfasoara mult mai repede si are un caracter patologic. Exista foarte multe tipuri de dementa, cele mai frecvente fiind boala Alzheimer (mai mult de 60% din cazurile de dementa), dementa vasculara si dementa din boala Parkinson.
Uneori se mai poate intalni diagnosticul de dementa senila sau presenila; acesti termeni nu mai sunt in prezent folositi in lumea medicala.

Cum se manifesta?

Au probleme cu memoria de scurta durata. Pot sa uite ceea ce tocmai au spus sau au facut, chiar daca isi amintesc lucruri care s-au intamplat cu multi ani in urma.

Le este dificil sa se orienteze in timp si spatiu, nu mai au valoarea banilor, nu-si mai recunosc rudele, devin din ce in ce mai putin comunicative etc.

Au nevoie de o supraveghere din ce in ce mai atenta si de ajutor pentru indeplinirea celor mai banale activitati, cum ar fi imbracatul sau alimentatia, pe masura ce boala evolueaza.

Simptomele dementelor pot aparea si in cazul unor depresii majore sau ale unor stari confuzionale acute; aceste cazuri se pot diferentia clar de demente prin utilizarea de catre medic a unor teste clinice specifice, iar simptomele sunt potential reversibile, in toate celelalte cazuri boala fiind ireversibila.

Perioada de evolutie este in general intre opt si zece ani.

Stabilirea Diagnosticului

Este foarte important ca diagnosticarea sa fie cat mai precoce, fiindca instituirea cat mai timpurie a tratamentului poate ameliora simptomele bolii. Desi boala este incurabila, tratamentele existente determina cresterea gradului de autonomie a pacientului, in acest fel imbunatatind calitatea vietii bolnavului.

Un diagnostic precoce permite pacientului si familiei sa-si planifice viata in cunostinta de cauza. Diagnosticul poate fi pus de catre medicii specialisti psihiatri, neurologi sau geriatri, in urma unor teste specifice, la care se adauga tomografia computerizata.
Pentru a avea un diagnostic cat mai corect, pacientul ar trebui consultat de o echipa multidisciplinara formata din specialist (psihiatru, neurolog, psihogeriatru), psiholog si asistent social.

Tratamentul medicamentos

Nici o forma de dementa nu poate fi inca vindecata, dar exista tratamente care pot fi de ajutor. In stadiul incipient si moderat al dementei Alzheimer, exista medicamente (inhibitori de colinesteraza) pe care medicul specialist poate sa le recomande.

Aceste medicamente ajuta celulele nervoase afectate sa functioneze mai bine pentru o vreme, iar in felul acesta amelioreaza efectele bolii. Ca toate medicamentele, ele nu sunt adecvate pentru oricine si, uneori, pot avea efecte secundare.

Evolutia simptomelor trebuie urmarita cu atentie - nu este suficient ca medicul sa prescrie o reteta, orice schimbare in evolutia bolii poate necesita o noua evaluare si eventuale schimbari ale tratamentului.

Principalele cauze ale dementelor
In ceea ce priveste boala Alzheimer, cauzele nu sunt, deocamdata, cunoscute.

Celelalte tipuri de demente pot avea cauze foarte diferite, cum ar fi bolile vasculare, traumatismele, tumorile cerebrale, unele infectii sau afectiuni metabolice sau cauze toxice (alcoolul).

Exista unele tipuri de dementa, cum ar fi boala Pick, sau boala Huntington, care se pot transmite de la o generatie la alta.

Cine se poate imbolnavi

Riscul de imbolnavire creste o data cu inaintarea in varsta, cazurile de imbolnavire fiind rare inainte de 60 ani. S-a stabilit ca prevalenta bolii Alzheimer este de 3-5% la persoanele peste 60 ani si se dubleaza la fiecare cinci ani. Dementa poate afecta pe oricine, indiferent de categoria sociala a persoanei, de sex sau de educatie.

Dementa subdiagnosticata

In Romania dementele sunt subdiagnosticate din cauza lipsei de informatii, care face ca simptomele, desi usor recognoscibile, sa nu fie recunoscute.
Uneori, chiar si atunci cand simptomele se recunosc, bolnavul nu este dus la medic, considerandu-se ca aceste simptome sunt consecinte normale ale imbatranirii.
Pentru a afla mai multe despre demente accesati site-ul Societatii Romane Alzheimer: www.alz.ro.


P.S. Ce sa mai comentez aici? Crezi ca esti normal? Fi serios, wake up dear...Normalitatea exista doar in tratate....

No comments: