Friday, June 16, 2006

Efectul Mozart asupra glaucomului

Audierea "Concertului în mi bemol major pentru două piane" de marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart contribuie la îmbunătăţirea vederii în cazul bolnavilor de glaucom şi al celor cu disfuncţii neurologice ale funcţiei vizuale. La această concluzie a ajuns o echipă de medici brazilieni, care îşi expune rezultatele experimentului pe care l-a realizat în acest sens în paginile celei mai recente ediţii a revistei de specialitate British Journal of Ophthalmology. La experiment au participat 60 de pacienţi, cu disfuncţii de origine diferită a văzului, dar cu vârste apropiate, persoane de acelaşi sex şi etnie.
Testul a constat în împărţirea indivizilor în două grupuri şi efectuarea unei examinări mecanice a câmpului vizual. O parte dintre persoanele testate au fost examinate, punându-le dinainte să asculte muzică de Mozart, în timp ce ceilalţi participanţi la experiment au aşteptat examinarea oftalmologică într-o linişte desăvârşită.
Examinarea mecanică a câmpului vizual este o tehnică oftalmologică de testare a funcţiilor vizuale şi prevede proiecţia unei figuri albe pe un fundal deschis la culoare, pacientul apasă pe un buton abia după ce reuşeşte să desluşească trăsăturile imaginii din faţă.
Indivizii care se pregăteau de test sub acompaniamentul muzicii lui Mozart au reuşit o mai bună performanţă decât cei care s-au pregătit în linişte. Însă, din păcate, efectul benefic a durat doar zece minute.
În opinia specialiştilor brazilieni, rezultatele la care au ajuns în urma experimentului menţionat dau temei pentru a crede că muzica lui Mozart acţionează binefăcător asupra percepţiei spaţio-temporale, contribuind şi la prelucrarea informaţiei vizuale în creierul uman într-un timp mult mai scurt decât în mod obişnuit.
Efectele benefice ale muzicii renumitului compozitor austriac au fost relevate şi în alte cazuri încât în lumea medicală se vorbeşte de un adevărat "efect Mozart". În urma unor teste anterioare s-a dovedit că muzica lui Mozart ameliorează capacităţile pentru studierea matematicii şi ridică nivelul studiului în general, accelerând şi dezvoltarea creierului fătului în timpul sarcinii. (Rompres)

No comments: