Friday, June 16, 2006

Mentine-ti silueta vara

E vara, foarte cald si tu vrei sa ai o silueta de invidiat, desi ai manca cinci inghetate pe zi. Pentru a te mentine in forma iti recomandam o dieta sanatoasa cu fructe si dulciuri care nu ingrasa si miscare care nu oboseste.

Cum sa-ti mentii silueta cu atatea tentatii culinare in jurul tau? Pe caldura asta sigur nu ai chef sa mergi la aerobic, asa ca mai bine faci miscare (in natura sau chiar la tine acasa) si consumi mancaruri usoare.

Stretching

Nu (mai) este pentru nimeni o noutate ca exercitiul fizic reprezinta un mijloc la indemana pentru o silueta de invidiat, dar si pentru prevenirea imbolnavirilor. Iar asta este valabil mai ales daca ai un stil de viata modern, caracterizat prin stres, alimentatie incorecta, sedentarism si diverse abuzuri.

Pe langa plimbari lungi, incearca sa faci stretching - un complex de exercitii fizice usor de invatat si de pus in practica si care nu necesita aptitudini sau echipamente speciale.

Ce inseamna stretching? In limba romana, acest cuvant de origine engleza se traduce prin "intindere". Poti face exercitiile oriunde si oricand, iar rezultatele incep sa fie vizibile dupa numai cateva sedinte de antrenament.

Dulciuri

Dintre toate restrictiile pe care ni le impunem la masa, sa ne abtinem de la dulciuri pare a fi cel mai greu. Insa suprimarea totala a dulciurilor nu-ti va aduce silueta la care visezi.

Ca sa iti mentii silueta, trebuie sa-ti creezi o conduita alimentara care sa nu-ti lase organismul fara glucide, dar, in acelasi timp, sa nu fie depasite anumite limite.
Fructele uimitoare, de cele mai multe ori, prin culoarile, gustul sau aroma lor, sunt nu numai tentante, dar si foarte sanatoase (prin aportul important de substante nutritive pe care il aduc in organism). Sarace in grasimi si bogate in fibre, minerale si vitamine, fructele, ca si mancarurile exotice, pot fi in timpul verii o gustare sanatoasa si revitalizanta.

Fructele au marele avantaj ca se pot consuma in stare proaspata: crude, sub forma de sucuri sau de salate.
Asadar, e indicat sa mananci fructe cat mai des.
Mancaruri exotice Preparate dulci care nu ingrasa
Salata de fructe de mare (fructe de mare, spanac, pepene galben) Salata de fructe (struguri, mere, pere, miere, scortisoara, menta)
Supa de ceapa (ceapa, felii de paine, cascaval, cimbru, unt, supa de vaca) Compot de cirese si visine (cirese, visine, vin rosu, frisca)
Soté de pui cu lamaie (piept si supa de pui, suc de lamaie, unt, morcov) Inghetata de castane (piure de castane, galbenus, nuca de cocos)
Spaghete cu usturoi, ciuperci, masline si branza Budinca de gris cu mere (mere, gris, lapte, scotisoara, lamaie, miere)
Orez cu rozmarin (orez, ceapa, rosii, supa de pui, rozmarin, piper) Cocteil din struguri (suc si boabe de struguri, iaurt, fulgi de porumb, stafide)

Inlocuitori ai zaharului

* Zaharina este un produs obtinut natural care este de 500 de ori mai dulce decat zaharul.


* Aspartamul este de 200 de ori mai dulce decat zaharul si este considerat inofensiv.


* Mierea are 328kcal/100g, in comparatie cu zaharul, care are 410kcal/100g. Glucoza si fructoza continute de miere sunt asimilate direct de catre organism, trecand din tubul digestiv in circuitul sanguin, fara nici o transformare. Celelalte glucide (zaharoza din zahar, amidonul din faina, orezul sau grisul) sunt transformate mai intai in glucoza. Acest proces este complex si oboseste organismul.

Folosirea mierii are multe avantaje medicale: stimuleaza muschiul cardiac, protejeaza ficatul, ajuta metabolismul, contine zaharuri usor asimilabile, polen si laptisor de matca.


* Xilitolul, malitolul, izomaltul nu trebuie sa depaseasca 50 mg/zi, pentru ca studiile au aratat ca in cantitati mai mari are efecte nocive.


* Alti edulcoranti: sorbitol, lactitol, maltitol, acesulfam K, taumatina.

Avantajele exerctiilor stretching

* Imbunatatirea flexibilitatii intregului corp prin stimularea elementelor ce intra in compozitia tesutului conjunctiv;


* Relaxare fizica si psihica;


* Reducerea riscului de aparitie a traumatismelor aparatului locomotor si deci prevenirea accidentarilor;


* Diminuarea durerilor si a tensiunii musculare, indiferent daca esti o persoana sedentara sau activa;


* Arderea a circa 75 kilocalorii/ora;


* Reducerea durerilor menstruale (dismonoreea);


* Eliminarea deseurilor metabolice prin accelerarea fluxului de sange, iar produsii metabolici, ca acidul lactic, sunt mai rapid eliminati din muschi;


* Capacitatea de a ameliora performantele functionale ale musculaturii antebratului (abilitatile mainii de a executa miscari de mare finete, cum ar fi cantatul la vioara sau manipularea unui ac, pana la activitatI de mare forta, cum ar fi ridicarea greutatilor).

No comments: