Friday, June 09, 2006

Invata sa fii fericit/a!

Toata lumea cauta fericirea, fara sa poata explica exact ce cauta. Iubire? Un bilet castigator la loto? O pozitie de sef? In SUA, un curent spiritual relativ nou, Power of now, sustine ca, de fapt, fericirea este in noi. O scoti la suprafata prin practici ca Aura Soma, Chi Ball si Jivamukti, preferatele vedetelor de la Hollywood, desigur.

Americanii, mai ales starurile de la Hollywood, sunt atrasi ca un magnet de etichetele "power of now" (puterea prezentului) si "No Mind" (fara ganduri), si acorda o atentie deosebita profesorului spiritual Eckhart Tolle. Principiile acestuia legate de atingerea fericirii au inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in toata lumea. Cartea sa, "The Power Of Now", a devenit un adevarat best-seller.
De ce oare? Pentru ca a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume: oamenii moderni isi stabilesc teluri false, viata trece pe langa noi, ne concentram asupra superficialului si din aceasta cauza suntem mai mult nefericiti decat fericiti. Tolle sustine ca a gasit calea de a iesi din aceasta mizerie. El se intoarce la intelepciunea indiana, la tezele lui Socrate si Buddha, pe care le interpreteaza in raport cu modernitatea. Motto-ul sau simplu pentru imbunatatirea starii spirituale: gaseste-te pe tine si traieste clipa.
Ce ascunde fericirea
Iata care sunt motivele nefericirii si insatisfactiei, conform lui Tolle:

* Oamenii traiesc superficial, incalca principiile vietii, se lupta ca sa poata avea mai multi bani si un succes mai mare. Chiar si atunci cand le obtin, continua sa fie nefericiti. E o capcana, un cerc iluzoriu care trebuie distrus.
* Sentimentele negative ca ura, nerabdarea, durerea si teama sunt principalele vinovate si trebuie evitate.
* Ratiunea este principala cauza a nefericirii. Aceasta ne dirijeaza si ne dicteaza de dimineata pana seara. Suntem inconjurati de o "alarma de ganduri". Ratiunea ne spune ce ar fi trebuit sa facem in trecut si ce trebuie sa facem in viitor. Viata noastra se invarte in jurul intrebarilor de genul: "De ce nu l-am contrazis pe seful meu ieri, cand m-a acuzat pe nedrept?" sau "Ce ar trebui sa fac weekend-ul viitor?" Gandurile noastre sunt atat de puternic influentate de ieri si maine, neglijand cel mai important moment: acum.


Ce aduce fericirea?

* Toate momentele negative isi au originea in netrairea momentului. Trecutul, viitorul sunt nesemnificative, sustine Tolle si adauga: "Doar prezentul iti asigura fericirea." Orice moment din trecut si din viitor a fost sau va fi candva "acum". De aceea prezentul trebuie sa fie singurul asupra caruia merita sa te concentrezi.
* Scapa de gandurile neimportante! Trebuie sa aducem liniste si seninatate in mintea noastra. Nu avem nevoie decat de o pauza in gandire. Aceasta se numeste "No Mind".
* Mai intai incearca sa-ti privesti ratiunea din exterior: "La ce ma gandesc acum? La viitor? Stop! Ce se intampla acum in jurul meu?" Poti face aceste exercitii in orice situatie, chiar si cand esti in autobuz. Privesti pe fereastra si te gandesti: "Cand ajung acasa o sa rezolv asta si asta." Gresit: aceste ganduri apartin viitorului. Incearca sa te concentrezi pe prezent. Inchide ochii o clipa. Respira intr-un ritm linistit - si vei avea sentimentul prezentului. "Respir, imi simt trupul si muschii." Deja incepi sa te simti mai bine. Daca alegi prezentul, vei avea sentimentul ca tocmai a venit primavara sau ai avut parte de o superpartida de sex.
* Daca ti-ai insusit deja prezentul, vei incepe sa-ti indepartezi inconstient gandurile care iti afecteaza starea "No Mind" si vei renunta la tot ceea ce nu are legatura cu prezentul. In primele zile, aceste exercitii sunt eficiente pentru cateva secunde si atunci cand nu ai altceva mai important de facut. Mai tarziu, vei putea sa ai sentimenul momentului chiar si intr-un context neplacut. In timp ce te afli intr-un ambuteiaj, de exemplu.
* Dupa cateva exercitii incepi sa dai uitarii situatiile neplacute. Tolle, care traieste in prezent, poate sa depaseasca chiar si durerea sau experientele dificile. Nimic nu-l poate impiedica sa-si atinga scopul! Trecutul ar trebui privit din exterior, ca o lada cu fotografii vechi. Impaca-te cu el. Nu trebuie sa invinovatesti pe nimeni pentru ceea ce s-a intamplat, nici macar pe tine.
* Prin aceste exercitii vei fi mult mai sensibila la trairile tale, la nevoile sufletului tau. Dupa cateva zile te vei simti deja "eliberata" si senina.

Cum poti pune in practica meditatia No-Mind?
Asteptare in cafenea
Iti astepti iubita/ul intr-o cafenea, sa zicem. Ca de obicei, ajunge cu 40 de minute mai tarziu. Incepi sa bati cu degetele in masa, sa fumezi nervos/a tigara dupa tigara, sa te uiti de zece ori pe minut la ceas si sa te porti urat cu chelnerul. Dar toate acestea nu-l aduc pe prietena/ul ta/u mai devreme, iar tu nu te alegi cu nimic altceva in afara de frustrare si disconfort psihic. Incearca sa privesti in interiorul tau. Da uitarii intreaga situatie, starea de suparare. Concentreaza-te asupra respiratiei tale. Respira cu atentie! Ce auzi? Ce vezi? Imagineaza-ti ceva foarte placut sau amuzant. Pana cand ajunge el, te simti deja atat de bine ca ai si uitat de gafa pe care a facut-o din nou. Daca te calmezi, mai ai inca sansa sa petreci o seara minunata. Cu el/sau cu ea, ca doar e democratzie.

Stres la birou
Intrigile la locul de munca sunt inevitabile. Cand simti ca mai ai putin si izbucnesti in lacrimi, fugi la toaleta sau intr-un loc "nepopulat" cu colegi. Deconecteaza-te. Respira adanc. Acum doar tu contezi. Constientizeaza acest lucru. Ce te deranjeaza? Jignirile de mai devreme?
Dar deja au trecut acele momente! Nu poti schimba momentul conflictului. Imagineaza-ti ca intre tine si rautati e un geam protector. Imagineaza-ti cum rautatile se lovesc de scut si cad la pamant naucite. Vezi ce fetze fac colegii cand vad ce se intampla? Rasul te scuteste de starea de nefericire.

Stop and go in blocaj
Nerabdarea si injuraturile care-ti vin pe limba cand esti blocat/a in trafic nu ajuta la nimic. De ce sa-ti invadezi creierul cu ganduri toxice? Mai bine lasa-te cuprins/a de sentimente placute: "Traiesc aici si acum. Nu am cum sa merg mai departe asa ca accept situatia asa cum este. Imi descopar energia vietii!" Imagineaza-ti ca in loc de turma de masini e o pajiste cu flori. Razi, o pasare tocmai a aparut in mintea ta, trebuie sa o simti. Uau, viata este frumoasa!

P.S. Nu-i asa?

Energie din apa si sare
Inapoi in natura: sarea si cristalele de stanca (sau cristale de cuart) sunt noile produse cautate in magazinele naturiste. Apa este elementul vietii. Purifica si detoxifica, declanseaza un sentiment de implinire. Organismul nostru contine 70% apa si este influentat de factori externi. Cercetatorul dr. Emoto a descoperit ca apa isi schimba structura in compania unor anumite note muzicale.

Formula chimica a apei poate fi interpretata ca un cristal fluid. Totusi, cantitatea de minerale din apa este influentata de mediul inconjurator si de radioactivitate. Oamenii de stiinta recomanda: amestecarea unei maini de cuart roz intr-o carafa de 2 litri cu apa de la robinet care a fost filtrata cu un aparat special, sau cu apa plata. Dupa 12 ore, apa are structura cristalelor si este foarte buna pentru energizarea organismului. Sarea este si ea esentiala pentru organism.

Se spune chiar ca ar ajuta la eliminarea celulitei Sarea obisnuita din comert este foarte slaba in sodiu si de aceea nu este foarte sanatoasa. Sarea de mare insa este ideala pentru organism. O poti gasi in magazinele naturiste. Cea mai buna (si mai greu de gasit la noi) este cea extrasa din Himalaya, care are o structura optima de cristale.

Zodii si pietre semipretioase
Fiecare zodie are cateva pietre semipretioase cu care rezoneaza mai bine.

* Berbec - cuart, ametist: poarta noroc, tempereaza impulsivitatea caracteristica zodiei, protejeaza impotriva energiilor negative.
* Taur - cuart roz, agat: inlesnesc comunicarea cu ceilalti, atrag iubirea, reduc lacomia.
* Gemeni - ochi de tigru, agat acvamarin: sporesc energia si forta interioara, siguranta de sine.
* Rac - aventurin, piatra lunii: poarta noroc, reduc din orgoliul tipic, aduc optimism.
* Leu - cuart, carneol: poarta noroc, favorizeaza armonia interioara si sanatatea trupului.
* Fecioara - atrin, sardonix: induc energie pozitiva, mentin o stare de spirit buna.
* Balanta - crisolit: echilibreaza psihicul, poarta noroc, protejeaza impotriva energiei negative.
* Scorpion - carneol, malahit: energizeaza, sporesc puterea de concentrare.
* Sagetator - cuart albastru, obsidian, calcedonie: favorizeaza evolutia, echilibreaza.
* Capricorn - ochi de pisica, onix: aduc noroc, anti energii negative.
* Varsator - turcoaz, jad, piatra lunii - aduc noroc, protectie universala.
* Pesti - ametist, jad, piatra lunii: noroc, optimism.

Jivamukti - O forma moderna a yoga, noul trend in New York
Foarte multi adopta yoga pentru a-si mentine forma fizica. "Corect abordata, yoga presupune un nou stil de viata", sustine dr. Patrick Broome (36). Madonna si guru David Life (de la care a invatat Broome) sunt cei care au facut celebra aceasta forma de yoga. JOY a stat de vorba cu psihologul si profesorul de yoga.
Ce inseamna Yoga?
Yoga este o filosofie indiana de acum 4000 de ani si un stil de viata. Dar iti ofera si posibilitatea de a-ti controla corpul in asa fel incat sa te relaxezi. Yoga canalizeaza energia si te pregateste pentru meditatie. Stai pentru o perioada ghemuita la pamant, nemiscata, si nu te mai gandesti la tine. Yoga este legata de tot, este vorba de autocunoastere. Te indepartezi de ego-ul si de durerile tale si-ti eliberezi sufletul.

Care este treaba cu Jivamukti?
Cuvantul Jivamukti este format din Jiva (sufletul) si Mukti (eliberare). Metoda a fost raspandita de Sharon Gannon si David Life in New York. Provine din traditia Sivanada si Ashtanga. In timpul cursurilor mele citesc vechile scrieri ale lui Rishis (inteleptul), ca sa fac continutul mai usor de inteles. Partea de exercitii fizice consta intr-o jumatate de ora de incalzire, absolut necesara. Apoi urmeaza 40 minute de exercitii in picioare sau culcat, pe o saltea speciala. Partea meditativa si relaxarea totala apar la final, dupa ce a fost parcurs tot ciclul.

Cum trebuie sa se realizeze meditatia ca sa obtii rezultate?
Coloana vertebrala trebuie sa fie pregatita si dreapta pentru meditatie. Cine nu poate sta in pozitia lotusului, poate sa se aseze pe un scaun. Trebuie sa te concentrezi asupra respiratiei, sa-ti eliberezi mintea de ganduri si sa patrunzi in sufletul tau. Zece minute timp de doua-trei ori pe saptamana - te vei simti in cea mai buna forma si plina de energie. E bine sa incercati cu un profesor intai.

Chi Ball - Un nou stil sanatos de fitness face pe plac sufletului, corpului si simturilor
Ce este Chi Ball?
O noua metoda de fitness care combina cinci etape diferite. Fiecare etapa dureaza 15 minute. De fiecare data se folosesc niste mingii foarte usoare, colorate si frumos mirositoare . Chi Ball a fost descoperit in 1999 de catre australianca Monica Linford. De altfel, aceasta metoda este unica si uneste mai multe etape pentru trup, simturi si suflet.

Care sunt aceste etape?
Prima parte consta in Qi Gong, Tai-Chi precum si elemente ca jazz si dans modern. Ca si in cazul Qi Gong, se deschide meridianul, centrul energiilor - si nu trebuie decat sa tii in mana mingiile frumos mirositoare. Exercitiile prin care le tii mai mult ajuta la eliberarea energiei si la circulatia acesteia. Chiar si inima, si sistemul circulator sunt antrenate.

Si apoi?
Apoi urmeaza o parte care se bazeaza pe elemente yoga, prin care sa poti asimila deplin toata energia eliberata.

Chi Ball foloseste atat elemente chineze cat si indiene?
Da. La acestea se adauga si metode vestice precum Pilates, a treia parte. In SUA, aceasta forma noua de gimnastica atrage foarte multe vedete de la Hollywood. Iti intareste corpul si-ti lucreaza musculatura in profunzime. Apoi urmeaza a patra parte - exercitii pentru starea de spirit. Aceasta metoda asigura, prin miscare, un echilibru intre destindere si starea de bine a organismului.

Si mingiile?
Acestea sunt langa noi tot timpul, ca pernele, de exemplu. Exista in numeroase culori si au diferite mirosuri. In acest fel se combina terapia prin culoare cu aromoterapia. Mingea se alege intuitiv, in functie de preferinta. Cea galbena te ajuta sa-ti recapeti zambetul pe buze, seninatatea si bucuria.
Mingea portocalie imbunatateste aspectele emotionale precum sentimentul respectului intr-o relatie, inlatura blocajele, actioneaza antiinflamator si pozitiv asupra chakrei sexuale (Chakra = "centrala de energie" in medicina indiana). Culoarea lila se refera la mistic si vraji, iar verdele afecteaza chakra inimii, are un efect relaxant asupra psihicului si trupului.

Masaj meridian - Mai bun decat orice face-lifting si injectie pentru indepartarea ridurilor: stimularea manuala
Injectiile cu botox pentru indepartarea ridurilor nu mai sunt la moda printre vedetele de la Hollywood. Acestea nu mai merg in studiourile cosmetice decat pentru terapia manuala. Fie ca este vorba de masaj facial sau meridian - trasaturile fetei devin repede mai ferme.

Cum functioneaza stimularea meridiana?
Acest concept se bazeaza pe ideea ca meridianul, ca si canalele de energie, pot fi eliberate de blocaje si piedici, in asa fel incat Chi (energia) sa se transforme intr-un flux de energie care sa strabata intreg organismul. De aceea combin masajul la picioare, cel pe baza de ulei, clasic cu ayurveda.

In ce consta o ora de masaj?
Pun cateva picaturi din sticlutele cu uleiuri esentiale in uleiul pentru masaj si apoi incep cu extremitatile. Pe fundalul muzicii relaxante destind incheieturile si apoi stimulez meridianul de la lobul urechii, pielea capului si gatul. Apoi intru intr-o stare relaxanta, meditativa, ma concentrez in totalitate asupra clientei si astfel actionez asupra corpului ei.

Si rezultatul?
Simti o relaxare absoluta, sanatate garantata, ai sentimentul ca te-ai nascut pentru a doua oara, iar privirea ta are o stralucire speciala...

Ajurveda - Renasterea unei vechi arte pentru regenerare si purificare
Indiana Ajurveda ("invatatura oamenilor") nu este doar o metoda de tratament sau o filosofie originala, ci si cea mai veche metoda naturala de vindecare. Dupa completarea unui formular, esti incadrat in functie de caracter si temperament intr-unul din cele sase tipuri constitutionale - de la "fierbinte" la "precaut".
Fiecarui tip i se aloca aspecte intelectuale speciale, deosebiri organice, anumite caracteristici sufletesti si imagini care sa asigure echilibrul. Dupa aceea i se recomanda anumite tipuri de mancare, arome, mirodenii, ceaiuri, sporturi, exercitii yoga, masaje sau meditatii pentru linistea sufletului. Pentru ca ajurveda sa fie un medicament, trebuie sa urmezi un curs de purificare "Pancha-Karma". Foarte indicat este un masaj ayurveda.

Qi Gong - Meditatia chinezeasca + miscarea confera o energie incredibila
Se pare ca Qi Gong a fost descoperita in urma cu aproape 7000 ani (se citeste Tsi Gung si inseamna energie + miscare), iar in prezent este o parte importanta din medicina chineza. Prin exercitii foarte relaxante, dezvoltate pana la cote maxime, meridianele, canalele pline de energie se deschid si elibereaza forte nebanuite, starea de fericire. Dupa o concentrare prealabila, Chi (energia) cuprinde intreg corpul printr-o serie de exercitii.

Combinatia dintre fitness relaxant si meditatie in miscare este ideala pentru noi, europenii, chiar mai buna decat derivatul din Qi Gong, Tai-Chi (se pronunta Tai Tsi). In afara de energie, liniste, relaxare si implinire, Qi Gong lucreaza benefic si asupra trupului. In China, cu Qi Gong se trateaza bolnavi de diabet sau cancer.
Este foarte important sa gasesti un profesor foarte bun, care sa stie sa ofere sfaturi legate de alimentatie si diagnostic. Imaginile trebuie folosite ca metode ajutatoare. Daca apelezi la tratamentul Qi Gong timp de 30 minute doar o data pe saptamana, te vei simti imediat in forma si vei avea sentimentul implinirii. Mai multe informatii pe acest subiect gasesti pe www.qigong.ro.

Aura-Soma - Terapia prin culori este foarte eficienta pentru autocunoasterea si cresterea spirituala
"Aura" reprezinta campul nostru electromagnetic, grecescul "Soma" inseamna "corp". Aura-Soma asigura vindecarea si autocunoasterea prin terapia cromatica. Se amesteca doua culori intr-o sticluta. In solutii se afla culori, plante si extracte de pietre pretioase. Amestecul perfect, stabilit de farmacista Vucky Wall in 1984, este ca o terapie pentru corp si suflet.
"Eu sunt" Culoare Rosu cu Galben

* Culoarea protectoare Rosu
* Unde trebuie aplicat uleiul: Pe plexul solar
* Scurta descriere: autocunoastere, activitate, te scapa de suparare si frustrare

"Oberon" Culoare Incolor cu Turcoaz

* Culoarea protectoare Turcoaz
* Unde trebuie aplicat uleiul: La baza parului
* Scurta descriere: clarifica problemele sentimentale, lucreaza impotriva stresului

"Viziune" Culoare Galben cu Incolor

* Culoarea protectoare Galben
* Unde trebuie aplicat uleiul: Pe plexul solar
* Scurta descriere: Elimina starea de apatie, energizeaza

Te simti implinit/a, afli mai multe despre tine, iar psihicul tau se simte mai bine. Din 98 de sticlute trebuie sa alegi spontan patru pe care le consideri cele mai frumoase. Atentie: sticlutele trebuie atinse doar cu mana stanga. Continutul fiecarei sticlute se agita cu putere. Apoi trebuie sa te ungi cu amestecul obtinut pe zonele cu probleme.
Esenta frumos mirositoare confera placere si optimism cu privire la scopurile pe care le urmaresti in viata, putere, iti intareste caracterul, iti evidentiaza problemele si te face sa intrevezi solutii pentru acestea.
www.aura-soma-world.com, www.aura-soma.net

Aromoterapia - Mirosurile ne influenteaza, dar ne si vindeca
Faptul ca mirosurile ne influenteaza puternic sistemul limbic (aflat la baza emisferelor cerebrale), este punctul de plecare pentru principiile aromoterapiei. Uleiuri esentiale gasesti in toate magazinele de produse naturiste. Nu trebuie decat sa alegi aroma de care ai nevoie. Pune cateva picaturi in lampa odorizanta sau in cada.
Pentru lampa: portocala linisteste, izma te scapa de epuizare, bradul iti ofera putere, trandafirul pune la punct hormonii, busuiocul e antidepresiv si anti insomnie, cimbrul energizeaza, cuisoarele sunt afrodisiace, calmante, iasomia este un bun tonic sexual, grapefruitul combate durerile menstruale etc. Informatii pe www.acvaria.com

Tarot - Cartile intelepciunii se transforma intr-o noua moda
La Hollywood, tarotul, asemenea horoscopului, e foarte solicitat pentru informatii importante despre personalitate, fazele iubirii si destin. JOY a stat de vorba cu specialista in tarot, Daniela Taubenberger (35), despre secretele cartilor... Care este principiul Tarotului? Cartile sunt folosite si functioneaza precum un oracol, pot fi cheia unor noi intamplari, te pot indruma in viata sau pot deveni oglinda sufletului sau situatiei actuale. Dar cartile nu fac ceva concret, doar prezinta ceva.
Cum se procedeaza?
Intru intr-o atmosfera relaxanta si meditativa. Clientul se concentreaza asupra unei intrebari si alege un numar. In momentul in care incep interpretarea, conversez constant cu cel din fata mea.
Cat de precisa este prezentarea ta?
Cartea pe care mi-o prezinta clientul corespunde 100% problemelor sale. In cazul unei preziceri, aceasta este 80% exacta. Ii indic o solutie, dar fiecare se foloseste in felul lui de sansa care i se ofera.
Si eu pot deveni maestru in tarot?
Oricine poate sa invete. Se gasesc si carti cu instructiuni, si carti de tarot.

FENG SHUI - Camera influenteaza spiritual
Feng Shui inseamna "vant si apa". Aceste doua elemente ale naturii influentau in vechea China stabilitatea unei case. Feng Shui-ul se aplica si in interiorul locuintei, conform intelepciunii chinezesti, in asa fel incat orice obiect sa intre in armonie perfecta cu celelalte. Secretul prosperitatii consta in felul in care iti aranjezi casa. Chi-ul trebuie sa circule liber, iar elementele foc, apa, lemn, metal si pamant, Yin (rece, albastru, intunecat, slab) si Yang (cald, rosu, stralucitor, activ) sa se echilibreze reciproc.

De exemplu: Dormitorul trebuie sa asigure o atmosfera placuta si linistita

1 - Ideal: Chi, energia, inconjoara patul
2 - Nesanatos: Chi sa circule pe deasupra patului
3 - Chi este OK, dar patul ar trebui sa nu aiba colturi

P.S. Mai e ceva de adaugat oare?....

No comments: