Friday, June 09, 2006

Pacatele sanatatii ...

Iar ai ajuns la doctor? Sau inca nu, insa esti atat de daramat/a, incat nu mai ai mult? Poate n-ar strica sa te gandesti ca sanatatea ta nu se deterioreaza singura... Tu o faci, cu mana ta. Te-ai gandit vreodata la cele cinci pacate pe care le faci fara sa stii?
Sa le trecem in revista:

1. Zilele de fumatoare - un pacat de neiertat.
Te-ai lasat de fumat, insa iti este inca teama sa nu faci cancer la plamani? Specialistii te linistesc: la zece ani dupa ce ai renuntat la tigari, sansele tale de a te imbolnavi de cancer la plamani sunt la fel de scazute ca ale unei persoane care nu a fumat niciodata.

2. Bronzarea excesiva - un pacat de neiertat.
Iar a trecut vara si ai ramas alba ca branza? Asta pentru ca ai renuntat sa te mai expui la soare, dupa ce ai aflat ca esti in pericol sa te imbolnavesti de cancer de piele. Bravo, un pacat in minus.

3. Concertele zgomotoase - un pacat de neiertat.
Ti-ai petrecut multe nopti in studentie ascultand muzica la un volum care facea geamurile sa zbarnie? Platesti si pentru asta, desigur. Medicii spun ca pierderea auzului si tiuitul pe care il auzi acum in urechi sunt consecinta directa a acestui obicei de tinerete.

4. La un pahar... de vorba - un pacat de iertat.
Fii sincer/a, chiar daca nu ai fost un/o "betiv/a", s-a intamplat, uneori, sa bei mai mult decat ar fi trebuit, nu? Situatia e remediabila, fa-ti analize pentru ficat si ai grija la dieta. Si la alcool - evita-l!

5. Mancarea "rapida" - un pacat de iertat.
Te-ai indragostit de gustarile de la fast-food, nu-i asa? Lasa-le deoparte, daca nu vrei sa ai probleme cu inima sau cu circulatia. Pentru ca grasimile din aceste mancaruri incep sa obstructioneze vasele de sange.

No comments: