Friday, June 09, 2006

Curg apele ... pe tine?

Chiar daca suntem in ""sezonul inundatiilor"" mai curg apele si prin alte locuri....

Toti transpiram si este absolut normal pentru ca in acest fel ne reglam temperatura corpului si eliminam toxinele. Daca insa iti transpira foarte mult mainile, axilele sau talpile, s-ar putea sa suferi de o boala numita hiperhidroza.

Transpiratia in exces, in functie de momentul in care apare, le indica medicilor mai multe posibile probleme de sanatate. Poate fi vorba despre hiperhidroza daca transpiri cand desfasori o activitate sau de tuberculoza, daca sudoratia se produce noaptea. De asemenea, traspiratiile nocturne apar si la femeile aflate la menopauza.
Pentru cei care sufera de hiperhidroza, viata poate fi un adevarat calvar. Unii vorbesc despre problema lor, altii prefera sa se ascunda, sa sufere in tacere, fara a merge la medic. In ultimul timp, s-a acordat foarte multa atentie tratarii hiperhidrozei si au fost puse la punct cateva metode rapide de tratament, care sunt disponibile si in tara noastra.

Ce se intampla in organism?
Hiperhidroza, definita drept transpiratie excesiva patologica, se produce in special pe palme, in zona axilelor si pe talpi, dar poate avea si alte localizari cum ar fi abdomenul sau extremitatea cefalica. Indiferent daca transpiri doar pe una dintre aceste zone, este tot un semn al hiperhidrozei.
Pentru ca sudoratia este rece si nu are miros, specialistii au ajuns la concluzia ca problema este determinata de o hipertonie de sistem nervos simpatic. Aceasta inseamna ca filtrele nervoase care controleaza activitatea in momentul in care esti activa declanseaza stimuli excesivi care ajung la glandele sudoripare. In timpul noptii, cand dormi, transpiratia nu mai apare.
Asadar, hiperhidroza este o transpiratie exclusiv diurna sau pe perioada activa din zi (daca lucrezi noaptea, vei transpira noaptea). Sunt predispuse sa faca hiperhidroza persoanele emotive si cu tulburari de circulatie periferica (care au mainile si picioarele reci).

Rezultate permanente
Operatia de chiuretare si aspirare a glandelor sudoripare din axila are rezultate permanente, iar interventia seamana foarte mult cu o lipoaspiratie, insa instrumentele folosite sunt speciale.
Dupa o astfel de operatie te vei vindeca in patru-cinci zile, timp in care este obligatorie purtarea unui pansament foarte compresiv care sa "lipeasca" pielea de axila (aceasta este partea cea mai neplacuta). Dupa acest interval de timp, vei deveni o persoana normala, care pastreaza un nivel de sudoratie normal.

Semnele hiperhidrozei

* Transpiri mult, mainile iti sunt umede, mai ales cand esti emotionata, dar si cand desfasori activitati curente;
* Sudoratia este rece, pateaza lenjeria, de multe ori nu are miros;
* Sensibilitatea tactila este scazuta;
* Tii tot timpul o batista ca sa te stergi sau sa te schimbi de mai multe ori in aceesi zi;
* Cei din jur comenteaza fapul ca transpiri excesiv;
* Porti haine inchise la culoare pentru a masca sudoratia;
* Transpiri chiar si in medii in care este frig.

Ceaiuri antisudorifice
Medicina naturala iti pune la dispozitie cateva plante antisudorifice pentru tratarea disfunctiilor glandelor sudoripare: frunzele de nuc, de salvie si coaja de stejar.

Ceaiul din frunze de nuc se prepara prin infuzie, adaugandu-se o lingurita de frunze la o cana de 250 de ml de apa clocotita. Se beau doua cani pe zi.

Ceaiul din frunze de salvie se foloseste mai ales pentru eliminarea transpiratiei nocturne. Se prepara tot sub forma de infuzie, cu doua lingurite de frunze la o cana de apa, care se bea treptat in cursul unei zile.
Alaturi de ceaiuri, poti recurge ca metoda de tratament si la baile locale cu frunze de nuc si coaja de stejar, care se prepara astfel: pentru o baie externa la picioare adaugati 10 lingurite de frunze nuc. Daca doresti sa incerci si coaja de stejar, tot extern, adauga 20-30 g de coaja la un litru de apa.
Bine de stiut!
Oprirea traspiratiei axilare nu prezinta nici un risc pentru sanatate, cu toate ca a circulat legenda ca daca nu transpiri la axila, retii toxinele. Pielea are glande sudoripare expuse pe toata suprafata corpului, iar eliminarea deseurilor metabolice se face pe toata suprafata cutanata.

Toxina botulinica si efectele ei
Mult timp, cei care mergeau la medic pentru ca transpirau prea mult au fost "plimbati" intre dermatologi, endocrinologi si psihiatri, fara sa se gaseasca o solutie de tratament. Aceasta a aparut in 1995, cand s-a constatat ca toxina botulinica injectata in zona de transpiratie produce o blocare a transmiterii impulsului nervos de la nervul simpatic spre glanda sudoripara si blocheaza in felul acesta, pentru o perioada destul de lunga, sudoratia.
Injectiile cu toxina botulinica nu au avut rezultate multumitoare atunci cand au fost folosite pentru a se trata transpiratia picioarelor (uneori functioneaza, alteori nu). La injectiile facute in axile si palme, efectul se instaleaza dupa patru-opt zile si este stabil circa cinci-sase luni de zile.
Dupa aceasta perioada, nervul simpatic dezvolta o alta legatura cu glanda sudoripara si trebuie, din nou, blocat cu o injectie. Pe masura ce faci mai multe injectii, intervalul se poate largi, de la sase luni, la opt luni, apoi la 12-14 luni. Acesta metoda de tratament se poate urma si in clinici particulare romanesti aflate in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara.

P.S. Aceasta toxina se foloseste in cosmetica in locul operatiilor estetice de indepartare a ridurilor de expresie,asa ca aveti grija unde si cum va injectati, sau cine va injecteaza.(fara aluzii sexuale, sau sa va fie rusine daca v-ati gandit la ce m-am gandit eu....).

No comments: