Monday, June 12, 2006

Despre obezitate

Tot cu dedicatie si no offence Dragos, take it as it is....info

In functie de numarul si marimea celulelor adipoase, se poate vorbi de trei tipuri mari de obezitate: hiperblastica – atunci cand numarul celulelor este marit; hipertrofica – atunci cand volumul celulelor adipoase se modifica si hiperblastic-hipertrofica in care celulele isi modifica atat numarul cat si volumul.
OBEZITATEA HIPERBLASTICA isi are, in general, originea in copilarie, fiind mai putin asociata cu modificarile si alterarile metabolice care apar mai tarziu in cazul obezitatii hipertrofice. Este vorba de diabet, hipertensiune sau dislipidemie.

Dupa modul in care este dispus tesutul adipos, se poate distinge o obezitate androida, intalnita mai frecvent la barbati, care predomina in special in partea superioara a corpului, si abdomen si in zona genoida, frecventa la femei, cu acumulare in partea inferioara a corpului.

Obezitatea androida, indiferent ca este intalnita la femei sau la barbati, este asociata in cele mai multe situatii cu diabetul si factorii de risc cardiovascular (hipertensiune si hiperlipidemie).

Pentru ca obezitatea prezinta riscul unor imbolnaviri grave si poate avea efecte negative asupra psihicului, obezii fiind, de obicei, marginalizati, lupta impotriva acestei afectiuni foarte raspandite este mereu in actualitate.
Pierderea surplusului de kilograme nu presupune numai o modificare a dietei, ci si o crestere a consumului energetic, o atitudine mentala pozitiva si o viata foarte activa. La ora actuala exista mii de retete de slabit, unele care promit efecte uluitoare in cateva saptamani, altele bazate pe o dieta riguroasa si de durata. Cu toate acestea, ecuatia de baza pentru scaderea in greutate nu se schimba; si anume: consumul de calorii trebuie sa fie intotdeauna inferior consumului energetic.

Despre obezitateAceasta se poate obtine fie printr-o alimentatie hipocalorica (dieta), fie printr-o crestere a arderilor in organism ( exercitiul fizic). Cele mai multe personae obeze incep sa piarda in greutate cu o dieta de sub 1500 calorii/zi si exercitii fizice sustinute; alergat, exercitii aerobice, bicicleta, de trei-patru ori pe saptamana, in programe de 15-20 minute.

O dieta pe termen lung, bogata in fibre vegetale, dar foarte saraca in grasimi se dovedeste in cele mai multe cazuri eficienta, dar numai daca este combinata cu exercitiile fizice. Asocierea regimului alimentar cu suplimente alimentare precum: ceaiuri de plante, ceai verde, guarana si radacina de papadie este foarte bine venita. Sustinerea ficatului este necesara prin coleretice si colagoge si suplimente precum L-metionina 1g/zi si colina 1g/zi.

Este foarte important de mentionat faptul ca rezultate permanente se obtin doar in cazurile in care curele de slabire nu se fac pe sectiuni, ci sunt rezultatul unui program bine stabilit de scadere graduala in greutate, concomitent cu dezvoltarea unor noi obiceiuri alimentare, mai sanatoase si orientarea catre invingerea sedentarismului prin cat mai multa miscare. Este bine ca, atunci cand doriti sa incepeti o dieta, sa cereti sfatul unui nutritionist care va poate supraveghea pe toata perioada regimului pentru a nu aparea complicatii.
In cele mai multe sitatii, un regim alimentar inadecvat poate duce la anemie.

No comments: