Monday, June 12, 2006

Nu vreau relatii stabile...

"Nu vreau sa ma implic intr-o relatie de lunga durata. Am nevoie de mai multa independenta. Sunt foarte stresat(a) in ultima perioada. Nu am timp de ceva serios. Simt ca ma sufoc."

Poate ai simtit toate acestea sau poate ai primit o replica de acest gen. Eu personal, nu mai simt nevoia unei relatii “serioase”, ba chiar de nici-un fel. Gandindu-ma ca e ceva in neregula cu mine am purces la analizarea motivelor care ar putea sta la baza acestei “lipse de chef”.



1. Nevoia de independentaAici subscriu...

Implicarea intr-o relatie de “cursa lunga” implica renuntarea la o parte din spatiul privat in schimbul realizarii unor activitati in cuplu. O relatie presupune compromisuri pe care multi nu sunt in stare sa le accepte.


2. Un singur partener toata viata

Nevoia de a experimenta se poate manifesta si in plan sexual. Uneori nu este indeajuns sa condimentezi un pic, ci e nevoie de o schimbare, iar persoanele radicale vor alege calea cea mai simpla: schimbarea partenerei.

In plus, in ultima perioada s-au produs schimbari destul de rapide pe care nu am apucat sa le digeram bine. Luati de exemplu, planul profesional. Se intalnesc foarte rar oameni care sa fi muncit intreaga viata in aceeasi companie. In trecut, ei nu erau o raritate. Nici casatoriile pe viata nu erau...

3. Pur si simplu nu esti pregatit

Poate ai trecut printr-o relatie care te-a istovit(am trecut si ma obosit finalul care nu e deloc happy ending). Ai investit mult timp in vechiul cuplu si nu simti nevoia sa te implici din nou.

Poate ai alte prioritati, poate vrei sa te concentrezi asupra carierei iar partenera nu poate accepta sa te imparta. In schimb, daca te refugiezi in munca, pentru ca iti e teama de o relatie, atunci exista intr-adevar o problema.

4. Confuzia de rol

In urma cu cateva decade, rolurile femeilor si ale barbatilor erau bine conturate. Credinta ca locul femeii este la cratita, iar al barbatului la munca este nu numai perimata dar si jignitoare la adresa reprezentantelor sexului frumos. Momentan asistam la o confuzie generala pe tema cantatului in ograda: cin’ sa fie cocosul sau gaina? Dependenta dintre parteneri nu mai exista. Barbatii nu mai au nevoie de o femeie care sa le gateasca si sa le spele. Femeile nu mai au nevoie de un sot pentru a face un copil. O familie monoparentala era ceva de neacceptat in trecut, dar momentan ideea incepe sa capete sustinere. Sunt multi care condamna aceasta “deviatie”, dar sunt si mai multi cei pentru care aceasta devine singura solutie.


5. Instinctul de vanator

Da, exista si aceasta explicatie. Exista nevoia de experimenta, nevoia de a cuceri si de a fi cucerit. Avem nevoie de jocurile de-a vanatorul si prada pentru a ne reconfirma ca inca mai putem. Avem nevoie sa flirtam. O prietena mai “cu capul pe umeri” imi spunea ca de cand s-a casatorit (7 ani) nu a mai flirtat cu nimeni. A simtit nevoia, si-a dorit sa fie admirata, dar nu a vrut sa faca acest pas, deoarece isi amintea mereu ca a facut o promisiune pe viata. Cea mai mica urma de infidelitate ar fi putut lua amploare si ea nu ar fi fost pregatita pentru consecinte.

6. Poate ca nu e vorba despre o fobie

Poate ca afirmatia: "Nu vreau o relatie stabila" se traduce cel mai bine prin: "Nu vreau o relatie stabila... cu tine". Poate am devenit mai pretentiosi, mai selectivi, poate ne dorim mai mult. Poate nu cautam unde trebuie, poate nu cautam indeajuns.

Poate ca nu exista un singur motiv, poate el nu este evident. De un lucru sunt sigura: varianta cea mai apropiata de adevar in cazul meu este varianta 6.

No comments: