Monday, June 12, 2006

Inselat... Reactii... Femei-Barbati.

Se intampla in jurul nostru

Un nou articol despre inselat... Nu mi-am propus sa reinventez fenomenul, dar cateva intamplari din viata mai mult sau mai putin apropiatilor m-au facut sa imi pun cateva intrebari.


Studiu de caz

Ea are o premonitie ca el o insala. Isi anunta prietenul ca ramane la o pijama party intre tipe. La un moment dat, in mijlocul petrecerii, ea se decide sa o taie acasa la odoras. Vede lumina aprinsa asa ca se decide sa urce si sa isi incerce noile chei. Ghinion! Usa este incuiata iar cheile sunt in broasca. Bate la usa, suna la sonerie, urla tipa si da o tura pana pe blocul vecin. Apartamentul era recent renovat asa ca perdelele lipseau. Uitucii lasasera lumina aprinsa asa ca porumbeii sunt surprinsi in timp ce fac ocolul apartamentului cautand o solutie de iesire. Suparata nevoie mare se decide sa se descarce trecandu-i masina prietenului printr-un tuning nocturn. Pietricele, bucati de sticla sunt folosite pentru a infrumuseta masina. In final, o taie din nou in fata apartamentului cu pricina si se hotaraste sa intre prin mijloace neconventionale. Urletele si bataile in usa alarmeaza vecinii, carora le spune ca partenerului ei ii este rau, nu se poate ridica din pat, iar ea desi are cheile nu poate intra. In cele din urma, da un telefon la politie pentru a il salva pe pui. Usa este sparta, iar in spatele ei se ivesc doi pui inmarmuriti de frica. El uitase sa inchida gura de stupoare, iar ea statea in pozitie de aparare avand postea la inaintare. Credeti ca inselatei i-a fost indeajuns? Nu, i-a tras o mama de bataie partenerului in timp ce ispita fugea pe scari. De altfel, a marturisit ca pe ispita si-ar fi dorit mai tare sa o recompenseze pentru buna purtare. Rezultatul: o amenda de 6 milioane platita de pagubit. Chestia asta s-a intamplat in urma cu aproape un an. Ce ziceti, mai sunt impreuna cei doi? Raspunsul: da si urmeaza sa se casatoreasca.


1. El insala

Dupa o noapte de pasiune, ea se afla in imposibilitatea de a adormi asa ca isi gaseste delectarea in studierea aprofundata a mesajelor partenerului. Intuitia feminina ii spune ca ceva scartie, asa ca se hotaraste sa isi verifice aceasta presimtire. Da de cateva sms-uri dubioase sau mai verifica si arhiva de mail-uri si constata cu stupoare ca partenerul duce o viata dubla. Care este urmatorul pas? Cu riscul de a generaliza, femeile au tendinta de a da vina pe “nenorocita” care l-a sedus pe pui. Fara a minimaliza contributia partenerului la situatia de criza, orbita de dorinta de a nu isi deteriora imagina de sine, ea decide sa o contacteze pe hoata, punand-o cap de afis pe lista most wanted. Seducatoarea in serie este pesiflata, este amenintata si in final este maturata din viata partenerului. El nu poate fi principalul vinovat, pentru ca asta ar putea echivala cu ranirea orgoliului feminin. Intrebari de genul: de ce este ea mai buna, cu ce am gresit bantuie mintea inselatei.

Un studiu recent arata ca in cazul in care femeia este cea care insala atunci relatia are mai putine sanse de reusita decat in cazul in care el insala.

2. Ea insala

S-a gandit sa se razbune, s-a ivit o ocazie, s-a plictisit, are nevoie de nou. Oricare din variante ar fi, si o femeie poate insela. Reactia partenerului? Ei bine, in acest caz lucrurile stau un pic diferit. Nu ispita este pusa la zid, ci partenera. Ea a gresit, ea este singura vinovata. Eventualele discutii nu trebuie sa implice si terta parte.

3. Ei insala

Hai sa ne inselam reciproc! Ea insala, tu inseli, relatia perfecta! Mergand pe principiul ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, fiecare isi va vedea de viata sa amintindu-si ca e cu celalalt cand e cu el... fizic. Sau se pot ascunde unul de celalalt. Una peste alta dintre cele trei combinatii intalnite mai sus, aceasta are potential maxim de distrugere a relatiei. De fapt, mai putem vorbi despre existenta unei relatii in acest caz?

4. Inselat potential

Ai auzit de SIA? Nu, nu am gresit initialele. Se numeste Sex Investigator Agency. Am auzit acest acronim in filmul inspirat dupa o poveste reala, This Girls’ Life in care o tanara atragatoare de meserie prostituata evalueaza potentialul de inselare al unui dintre parteneri. Sunt sigur ca nu exista astfel de grile de evaluare pe la noi, dar stiu ca unii au luat in calcul posibilitatea de a testa partenerul/ partenera prin intermediul unei a treia persoane. Mi se pare cam absurd sa verifici daca drobul are sanse sa cada, iar din momentul in care apar unde de indoiala in privinta onestitatii partenerului, este clar ca ceva scartie. In plus, exista problema ca atunci cand crezi cu adevarat in ceva se va intampla. Daca tu crezi ca partenera te insala, inconstient vei cauta confirmari ale situatiei si poate tu vei fi vinovat ca le-ai gasit.

Desi am afirmat recent ca infidelitatea este fireasca, nu consider ca poligamia este ceva ce trebuie incurajat. In momentul in care inseli ceva lipseste relatiei si nimic nu va mai fi la fel dupa consumarea evenimentului fie ca ai fost descoperit sau nu.

Sunt ferm convins ca din momentul in care incepi sa ridici problema naturii relatiei, incepi sa te indepartezi de partenera. Atata timp cat comunicarea este biunivoca si nu este perturbata, exista intrebari mai importante decat natura relatiei (in cazul inselatului relatia se schimba, intrucat se creeaza o legatura cu cea de-a treia persoana).

Intrebarea mea este: chiar are sens sa inselam? Nevoia de nou poate fi satisfacuta si prin schimbari in cadrul relatiei: inlocuire sau... reinventare.

No comments: